Υγεία & Αυτοβελτίωση

Γλιστρίδα έφαγες; Μια υπερτροφή που πρέπει όλοι να τρώμε!

391 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Γλιστρίδα έφαγες; Μια υπερτροφή που πρέπει όλοι να τρώμε! Αν όχι ξεκινήστε άμεσα! Και το εννοούμε μιας και είναι ένα λαχανικό που έχει αδικηθεί καθώς δεν γνωρίζαμε πολλά για τις ιδιότητες του! Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η γλιστρίδα ήταν περισσότερο γνωστή ως ένα αγριόχορτο που φυτρώνει παντού και καταστρέφει τις καλλιέργειες των ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα η γλιστρίδα ή αλλιώς αντράκλα, έχει εξαιρετική θρεπτική αξία. Για την ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνη

Έρευνες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, είναι πιθανό να παρέχει προστασία από τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις παθήσεις, και από εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης πολύ σημαντικό θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του αυτισμού, και άλλων αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Λεβάντα: Μυρωδάτη και άκρως ευεργετική

Η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο από τα αρχαία χρόνια για τη θεραπεία πολλών παθήσεων μιας και έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ο πατέρας των βοτάνων, Θεόφραστος, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για πολλές παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, ο πονόλαιμος, το οίδημα στις αρθρώσεις και πολλά ακόμα.

Οφέλη και ιδιότητες

  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων
  • Βοηθάει σε προβλήματα δυσεντερίας
  • Από πολύ παλιά θεωρείται πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Προλαμβάνει από το έλκος και τη γαστρίτιδα
  • Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, σε στομαχικές διαταραχές, στον πόνο και στον πυρετό
  • Το γεγονός ότι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α την κάνει ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην όραση, στο δέρμα, στην προστασία από καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας
  • Η γλιστρίδα είναι μια κλινικώς αποδεδειγμένη αποτελεσματική θεραπεία για τους στοματικούς λειχήνες
  • Ωφελεί στην καρδιοαγγειακή υγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και τις αρρυθμίες
  • Η γλιστρίδα λόγω της μελατονίνης που περιέχει, βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου
  • Είναι αντιφλεγμονώδης
  • Είναι αντιοξειδωτική και βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης
  • Η γλιστρίδα είναι πολύ θρεπτική και βοηθάει στην πέψη
  • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, των αρθρώσεων
  • Είναι αντισηπτική καθώς έχει αποτελεσματικές αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Είναι διουρητική και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πρηξίματος και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας
  • Η γλιστρίδα βοηθάει στη φυσική μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Παρόλο που η γλιστρίδα έχει τόσα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι ακόμα δύσκολο να τη βρούμε ακόμα και στη λαϊκή ή στο μανάβη. Ενώ όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν το πόσο ευεργετική είναι δύσκολα τη βρίσκουμε και σε άλλες μορφές.

Δείτε επίσης: Χαμομήλι: το ταπεινό αλλά τόσο σημαντικό βότανο

Εμείς προτείνουμε πάντως αν μπορείτε να την καλλιεργείτε και να την εισάγετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο όπως τα υπόλοιπα λαχανικά, για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της. Μπορείτε να τη φάτε ωμή σε σαλάτες ή και να τη μαγειρέψετε.

Ετικέτες: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Σχετικά άρθρα

Μενού