Υγεία & Αυτοβελτίωση

Κρόκος Κοζάνης: Η μαγική υπερτροφή

180 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κρόκος Κοζάνης: Η μαγική υπερτροφή που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική έχει πολλές και ευεργετικές ιδιότητες και αν δεν το γνωρίζατε, τώρα ήρθε η ώρα να τον χρησιμοποιήσετε. Ο κρόκος είναι επίσης γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι και είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Αυτό το υπέροχο μπαχαρικό με το ζωηρό χρώμα και την έντονη γεύση του είναι σημαντικό σε πολλές παθήσεις.

Ο κρόκος Κοζάνης είναι μπαχαρικό γνωστό από την αρχαιότητα, το οποίο εδώ και 300 χρόνια καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο Νομό Κοζάνης. Το ελληνικό σαφράν προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή της Κοζάνης και εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Ο κρόκος χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά σε μικρές ποσότητες λόγω της έντονης γεύσης του, αλλά και λόγω της έντονης χρωστικής του ικανότητας χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή χρωμάτων ή στη βαφή ενδυμάτων. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του όμως, ο κρόκος βρίσκεται πλέον και στη σύνθεση καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων. Πολλοί το αποκαλούν χρυσάφι της ελληνικής γης, όχι μόνο γιατί θεωρείται το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο αλλά και γιατί περιέχει μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, πολύτιμων για τον οργανισμό.

Δείτε επίσης: Τζίνγκο Μπιλόμπα: Ένα πανάρχαιο και πολύ δραστικό βότανο

Οφέλη και ιδιότητες

  • Έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές δράσεις
  • Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
  • ‘Εχει αντικαρκινικές δράσεις και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
  • Επιδρά στα λευχαιμικά κύτταρα καθώς οι κροκίνες μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων
  • Καταπραΰνει τους πόνους στα νεφρά
  • Βοηθάει στην ακμή και βελτιώνει την υφή και την όψη του δέρματος
  • Ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη
  • Δρα ευεργετικά σε άτομα που πάσχουν από Αλτσχαίμερ και άνοια
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες
  • Βοηθάει στην κρίση άσθματος
  • Μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου
  • Διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη
  • Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
  • Μειώνει τις γαστραλγίες, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους κωλικούς
  • Μειώνει τη χοληστερίνη
  • Έχει αντιθρομβωτική δράση
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ναυτίας
  • Έχει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες
  • Βοηθάει στη διαχείριση του σωματικού βάρους και συνεπώς στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, μειώνει τη συχνότητα κατανάλωσης μικρογευμάτων αυξάνοντας το βαθμό κορεσμού της πείνας
  • Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση του κρόκου Κοζάνης θεωρείται ασφαλής. Πρόσληψη μέχρι 1,5 γρ. ημερησίως δεν έχει αναφερθεί να δημιουργεί παρενέργειες. Εάν όμως υπερβούμε αυτή την ποσότητα την ημέρα θεωρείται τοξικός για τον οργανισμό.

Όπως με όλα τα βότανα, έτσι και με τον κρόκο Κοζάνης, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωση του.

Διαβάστε ακόμα: Ασβαγκάντα: Ένα μαγικό βότανο που μυρίζει Ανατολή

Ετικέτες: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Σχετικά άρθρα

Μενού