Διάφορα
1,158 προβολες

Η σάρωση QR κωδικών είναι πιο επικίνδυνη από όσο νομίζεις. Δες γιατί

Στις μέρες όλοι μας όλοι λίγο ή πολύ έχουμε συνηθίσει να κάνουμε σάρωση των QR κωδικών που εμφανίζουν μπροστά μας, π.χ. για να ελέγξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Κατά παρόμοιο τρόπο, προτιμούμε να κάνουμε σάρωση ενός QR code, για να δούμε το μενού σε ένα εστιατόριο. Όμως, η σάρωση QR κωδικών δεν είναι πάντα κάτι τόσο απλό. Μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης κωδικών, 1Password, ένα QR code κρύβει πολλούς κινδύνους. Συγκεκριμένα, η σάρωση ενός κωδικού QR μπορεί να ενεργοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις, να δώσει στοιχεία για την τοποθεσία σου και το Caller ID σου και πολλά άλλα.

Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούμε τα QR Codes για να κάνουμε πληρωμές μέσω τηλεφώνου. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε προβλήματα, αφού πολλοί εγκληματίες στον κυβερνοχώρο δημιουργούν κακόβουλους κωδικούς QR. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεις απλόχερα τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού σε κάποιον κλέφτη στο internet, ενώ νομίζεις απλώς ότι θα πληρώσεις μία κάρτα για πάρκινγκ.

Τι είναι τα QR codes και γιατί πρέπει να προσέχουμε;

Εν έτει 2022, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε κλικ σε συνδέσμους URL που δεν ξέρουμε που μας οδηγούν. Υπάρχουν διευθύνσεις που με ένα απλό κλικ μπορούν να σε μεταφέρουν σε μία κακόβουλη σελίδα. Από εκεί θα μπορέσεις να κολλήσεις ιούς στη συσκευή σου ή να υποκλέψουν τα δεδομένα σου.

Κατά παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και οι QR κωδικοί. Το πρόβλημα είναι ότι η σάρωση QR κωδικών δε σου δείχνει σε ποια σελίδα μεταφέρεσαι. Επίσης, σε αντίθεση με τους κακόβουλος URL συνδέσμους, τα QR codes σπάνια προσδιορίζουν το όνομα της επιχείρησης-σελίδας.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα Zero-Click Attacks: tips για να αποφύγεις τον κίνδυνο

Παράλληλα, παρά πολλοί δημιουργοί ενός κακόβουλο κώδικα χρησιμοποιούν έναν νόμιμο QR κωδικό π.χ. μίας εταιρείας για να σε ανακατευθύνουν σε μία κακόβουλοι σελίδα. Μάλιστα, έχει τεθεί ένα ιδιαίτερα εύλογο ερώτημα σχετικά με το παραπάνω. Τι θα γίνει λοιπόν στην περίπτωση που το μελάνι αποσυντεθεί με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το αντίστοιχο QR code; Μήπως καταλήξουμε να επισκεπτόμαστε παράνομες και κακόβουλες σελίδες; Όπως και να έχει, η σάρωση QR κωδικών μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, εξού και πρέπει να προσέχουμε.

Καλύτερα να αποφεύγεις τη σάρωση των QR κωδικών

Το πρώτο βήμα για την ασφάλειά σου είναι το να είσαι ενήμερος. Καλύτερα να αποφεύγεις τη σάρωση QR κωδικών, διότι όπως είδαμε παραπάνω, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι είναι ασφαλείς.

Όμως, στην περίπτωση που δεν έχεις άλλη επιλογή, είναι καλό να κάνεις έναν έλεγχο πρώτα. Για παράδειγμα, αν είσαι σε μία καφετέρια και θέλεις να σκανάρεις για δεις το μενού, τσέκαρε πρώτα αν το QR code έχει παραποιηθεί ή αν έχει καλυφθεί με κάποιο αυτοκόλλητο.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις επίσης είναι να επισκεφθείς τη σελίδα π.χ. της καφετέριας που βρίσκεσαι. Ψάχνοντας τη διεύθυνση του καταστήματος στο internet αντί να κάνεις σάρωση του QR code, θα μειώσεις το ρίσκο να πέσεις θύμα κακόβουλου περιεχομένου. Σίγουρα, η σάρωση QR κωδικών είναι κάτι πολύ βολικό κι εύχρηστο, αλλά είναι προτιμότερο να χάσεις λίγο χρόνο παρά τα στοιχεία και γενικότερα τα δεδομένα σου!

Διάβασε επίσης: Κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή: Ενδείξεις και Tips για να το αντιμετωπίσεις

Tags: ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: