ΔιάφοραΤεχνολογία
3,508 προβολες

Τι είναι το Web3 (σημασιολογικός ιστός) και τι να αναμένουμε από αυτό το στάδιο του διαδικτύου;

Τι είναι το Web3 (σημασιολογικός ιστός) και πόσο αναμένουμε να αλλάξει το ίντερνετ;

Το ίντερνετ έχει ανοίξει τρόπον τινά έναν νέο κόσμο. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την ψυχαγωγία, την επικοινωνία, την ενημέρωση, τη διασκέδαση, την εργασία τους κ.α. Ωστόσο, το ίδιο το διαδίκτυο χωρίζεται σε κάποια στάδια. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα δεις τι είναι το Web3, ποιές είναι οι βασικές διαφορές του από το Web 1.0 και το Web 2.0 και πόσο αναμένουμε να αλλάξει το ίντερνετ στο μέλλον.

Διάβασε επίσης: Οι τεχνολογικές προβλέψεις της Nokia για το 2030 είναι σοκαριστικές!

Τι είναι το Web3 (Web 3.0)

Τι είναι το Web3 (σημασιολογικός ιστός) και πόσο αναμένουμε να αλλάξει το ίντερνετ;

Γνωστό και ως Web 3.0, το Web3 είναι η επόμενη σημαντική φάση στην εξέλιξη του Διαδικτύου. Όπως η ίδρυση των κρυπτονομισμάτων και με τη βοήθεια των οικοσυστημάτων του IoT, της έναρξης του metaverse και της ανόδου των μη ανταλλάξιμων tokens (NFT), αυτή η νέα φάση του Διαδικτύου θα βασίζεται στην αποκέντρωση, το άνοιγμα και τη μεγαλύτερη χρήση για μεμονωμένους χρήστες.

Με απλά λόγια, το Web3 είναι μια μελλοντική, αποκεντρωμένη μορφή Διαδικτύου, όπου οι χρήστες γίνονται “ιδιοκτήτες”. Αντί να χρησιμοποιούν δωρεάν εφαρμογές και πλατφόρμες που συλλέγουν δεδομένα χρηστών, όπως στην τρέχουσα φάση του Web2, οι χρήστες στη μελλοντική φάση Web3 θα μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία, τη λειτουργία και τη διαχείριση των πρωτοκόλλων οι ίδιοι.

Στο Web3, η ιδιοκτησία μπορεί να αντιπροσωπεύεται από ψηφιακά tokens ή κρυπτονομίσματα, μέσω αποκεντρωμένων δικτύων γνωστών ως blockchains. Για παράδειγμα, εάν διαθέτεις αρκετά ψηφιακά tokens για ένα συγκεκριμένο δίκτυο, θα μπορούσες να έχεις λόγο για τη λειτουργία ή τη διακυβέρνηση του δικτύου. Αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων επιτρέπουν στους μετόχους μιας εταιρείας να ψηφίζουν για ορισμένες εταιρικές πράξεις.

Η σχέση του Web 3.0 με το Web 1.0 και το Web 2.0

Τι είναι το Web3 (σημασιολογικός ιστός) και πόσο αναμένουμε να αλλάξει το ίντερνετ;

Το περιεχόμενο Web 1.0 ήταν κυρίως στατικές ιστοσελίδες «μόνο για ανάγνωση» που δεν ήταν διαδραστικές. Με άλλα λόγια, θα επισκεπτόσουν έναν ιστότοπο για να λάβεις πληροφορίες, αλλά δεν θα του επέστρεφες δεδομένα. Αυτή είναι η καθοριστική διαφορά μεταξύ του Web 1.0 και του Web 2.0.

Με το Web 2.0, οι πληροφορίες άρχισαν να ρέουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή ήταν η εποχή των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες. Σε αυτόν τον κοινωνικό ιστό, οι τελικοί χρήστες τοποθετούν τις φωτογραφίες τους, τις προσωπικές τους πληροφορίες και πολλά άλλα σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το LinkedIn, όπου θα μπορούσαν να τα δουν όλοι.

Οι υπηρεσίες φιλοξενίας άρχισαν να συγκεντρώνονται σε κέντρα δεδομένων που ανήκουν σε μια μικρή χούφτα ισχυρών εταιρειών τεχνολογίας. Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού έγιναν τόσο προηγμένα που μπορούσαν ουσιαστικά να εκτελούν εφαρμογές Ιστού με εξελιγμένα τρισδιάστατα γραφικά.

Σημειωτέον ότι το Web3 του Διαδικτύου αναμένεται να μοιάζει περισσότερο με την αρχική φάση του διαδικτύου, δηλαδή, το Web 1.0, παρά με την τρέχουσα Web 2.0. Όπως αναμένεται να είναι το Web3, έτσι και το Web1 ορίστηκε από αποκεντρωμένα πρωτόκολλα και μεμονωμένους χρήστες.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Wi-Fi Direct και πώς λειτουργεί η μεταφορά δεδομένων;

Τα οφέλη που θα έχει το τρίτο στάδιο του διαδικτύου

Τι είναι το Web3 (σημασιολογικός ιστός) και πόσο αναμένουμε να αλλάξει το ίντερνετ;

Όπως και κάθε άλλη “εξέλιξη” στον τεχνολογικό κόσμο, αναμένουμε το Web3 να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα – οφέλη συγκριτικά με τους προκατόχους του. Παρακάτω θα δεις συνοπτικά ορισμένα από αυτά τα οφέλη:

1. Εστιάζει στην ιδιωτικότητα και την αποκέντρωση

2. Παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια συγκριτικά με τα προηγούμενα στάδια του διαδικτύου

3. Δίνει στους μεμονωμένους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο μειώνοντας την ισχύ των μεγάλων εταιρειών

4 Προστασία και κρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών

5 Ευκολότερη ανάπτυξη εφαρμογών από developers

6 Καλύτερα συστήματα κι επομένως λιγότερες διακοπές λειτουργίας.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Phishing και ποιές οι τεχνικές του ηλεκτρονικού “ψαρέματος”;

Tags: , , , , , , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: