Δεν ανοίγουν τα Windows – Εύκολες λύσεις διόρθωσης για υπολογιστές και laptops

Δεν ανοίγουν τα Windows - Εύκολες λύσεις διόρθωσης για υπολογιστές και laptops

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε στο Tsouk είναι, “Δεν ανοίγουν τα Windows, τι να κάνω για να τα φτιάξω και πως να σώσω τα αρχεία μου;” Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξεις ένα λειτουργικό σύστημα όταν δεν ανοίγει, ή να για να σώσεις τα προσωπικά σου αρχεία. Χωρίς φυσικά να χρειάζεται να πας τον σταθερό σου υπολογιστή ή το laptop σε κάποιο κατάστημα.

Αν δεν ανοίγουν τα Windows και ξαφνικά έχεις μείνει με ένα αχρησιμοποίητο υπολογιστή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις το σημείο του προβλήματος. Γιατί δεν ανοίγουν τα Windows; Ευθύνεται το πρόβλημα στο hardware του υπολογιστή, ή μήπως σε κάποιο σφάλμα του firmware; Για να μπορέσεις να καταλάβεις που βρίσκεται το πρόβλημα, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο παρακάτω.

Δεν ανοίγουν τα Windows

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ελπίδα για έναν υπολογιστή ή ένα laptop, συχνά υπάρχουν εύκολες λύσεις για να το φτιάξουμε και αρκετά πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να επιλύσουμε το πρόβλημα. Τα Windows 10 από μόνα τους παρέχουν αρκετούς τρόπους για να επιλυθεί κάθε πρόβλημα, και διάφορες τεχνικές που είναι ιδανικές ακόμα και για αρχάριους χρήστες.

1. Δοκίμασε το Windows Safe Mode

Windows Safe Mode

Η πιο παράξενη λύση για τα προβλήματα εκκίνησης των Windows 10 είναι η ασφαλής λειτουργία. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εκκίνησης που ξεκινά τον υπολογιστή με ελάχιστο λογισμικό. Η τροποποιημένη διαδικασία εκκίνησης (ασφαλής λειτουργία) μπορεί να παρακάμψει τα προβλήματα που προέρχονται από προγράμματα οδήγησης (drivers) και οτιδήποτε άλλο έχουμε εγκαταστήσει. Το πιο περίεργο στην όλη υπόθεση είναι πως όταν εκκινούμε τον υπολογιστή μας σε ασφαλή λειτουργία, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να διορθωθούν τα περισσότερα προβλήματα εκκίνησης. Δεν είναι ξεκάθαρο για πιο λόγο γίνεται αυτό, αλλά η εμπειρία μας πάνω στους προβληματικούς υπολογιστές μας έχει δείξει εκατοντάδες φορές πως η ασφαλής λειτουργία είναι – πολλές φορές – σωτηρία.

Αν, παρόλα αυτά, ο υπολογιστής σου δεν μπορεί να μπει στην ασφαλή λειτουργία, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους.

Πρώτη μέθοδος: Μπες στην ασφαλή λειτουργία από το Windows Recovery

Οι περισσότεροι υπολογιστές όταν κολλάνε, συχνά δεν σου επιτρέπουν να μπεις στην ασφαλή λειτουργία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος να γίνει αυτό μέσω του Windows Recovery.  Για να καταφέρεις να ενεργοποιήσεις όμως το Windows Recovery, υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος τρόπος.

Κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή ή το laptop σου και την ώρα που εμφανίζει την οθόνη που σου λέει να πατήσεις συγκεκριμένα κουμπιά για να μπεις στα BIOS, ξανά κάνε επανεκκίνηση. Όταν το σύστημα επανεκκινηθεί τρεις φορές, στη συνέχεια θα σε βάλει αυτόματα στην ασφαλή λειτουργία των Windows. Από εκεί, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις να κάνεις αυτόματη διόρθωση εκκίνησης, να πας στις επιλογές για προχωρημένους και πολλά ακόμα.

Δεύτερη μέθοδος: Μπες στην ασφαλή λειτουργία μέσω ενός Windows Recovery Drive

Αν δεν μπορείς να μπεις στην ασφαλή λειτουργία με την πρώτη μέθοδο, τότε θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα Windows USB recovery drive. Ουσιαστικά, το USB φλασάκια θα περιλαμβάνει μέσα τα Windows και από εκεί θα μπορέσεις να μπεις στην ασφαλή λειτουργία, ή να κάνεις format των δίσκο, ή ακόμα και να προσπαθήσεις να διορθώσεις τα προβλήματα εκκίνησης των Windows.

Για να δημιουργήσεις ένα recovery drive χρειάζεσαι έναν υπολογιστή που να δουλεύει και να τρέχει τα Windows, ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 4GB χωρητικότητας και το δωρεάν πρόγραμμα που παρέχει η Microsoft.

Βάλε το φλασάκι στον υπολογιστή, πάνε στο Control Panel και από εκεί επέλεξε την επιλογή “Create a recovery drive”. Αν αυτό δεν δουλέψει, ακολούθησε τον οδηγό για το πως να κάνεις format τον υπολογιστή σου.

Μόλις δημιουργήσεις το recovery drive, βάλε το φλασάκι στον υπολογιστή που δεν ανοίγει, επέλεξε από τα BIOS/UEFI να γίνει ως bootable και στη συνέχεια κάνε επανεκκίνηση για να μπεις στο recovery μενού.

2. Έλεγξε την μπαταρία

Δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop - Τι φταίει και πως να το φτιάξεις
Image credits: Tsouk.gr

Αν είσαι κάτοχος laptop, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ευθύνεται η μπαταρία στα περισσότερα προβλήματα εκκίνησης. Προσπάθησε αρχικά να δοκιμάσεις να φορτώσεις το laptop με έναν διαφορετικό φορτιστή και, αν αυτό δεν διορθώσει το πρόβλημα, προσπάθησε να ανοίξεις το laptop χωρίς να έχεις συνδεδεμένη την μπαταρία (δηλαδή μόνο με τον φορτιστή). Αν κανένας τρόπος δεν σε βοηθήσει, ακολούθησε αυτόν τον οδηγό.

Διάβασε επίσης: Δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop – Τι φταίει και πως να το φτιάξεις

Η αφαίρεση της μπαταρίας θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις αν το πρόβλημα βρίσκεται στο hardware. Αν για παράδειγμα το πρόβλημα της εκκίνησης των Windows ευθύνεται όντως στην μπαταρία, είναι καλό να γνωρίζεις αν το πρόβλημα προέρχεται από την ίδια τη μπαταρία, από τον φορτιστή ή από οποιοδήποτε άλλο hardware κομμάτι.

3. Αφαίρεσε όλα τα USB και τα CDs

Οι καλύτερες ιστοσελίδες για να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα

Αρκετοί δεν το γνωρίζουν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αν αφαιρέσεις κάθε USB ή CD που έχεις συνδεδεμένο στον υπολογιστή σου, τα Windows θα εκκινηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι επειδή το σύστημα σου μπορεί να θεωρεί πως προσπαθείς να τρέξεις ένα bootable USB ή CD το οποίο περιλαμβάνει μέσα τα Windows. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ανοίγει με τίποτα και θα σκαλώνει σε μια συγκεκριμένη οθόνη. Το δεύτερο πρόβλημα έρχεται με τις ενημερώσεις των Windows 10, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις τρέχουν κατά την εκκίνηση και κολλάνε όταν υπάρχει ένα συνδεδεμένο USB.

Για να διορθώσεις τέτοιου είδους προβλήματα, απλά αφαίρεσε όλα τα USB και τα CDs που έχεις συνδεδεμένα στον υπολογιστή σου (συμπεριλαμβανομένων και του πληκτρολογίου, αλλά και το ποντίκι), κάνε επανεκκίνηση και έλεγξε αν ανοίγει ο υπολογιστής.

4. Απενεργοποίησε το Fast Boot

Windows Fast Boot

Υπάρχει μια ρύθμιση μέσα στα BIOS ή το UEFI η οποία ονομάζεται “Fast Boot” και επιτρέπει τα Windows 8 και νεότερα λειτουργικά συστήματα να εκκινηθούν πιο γρήγορα χάρη στο preloading κάποιων drivers. Δυστυχώς, οι ενημερώσεις των Windows κάποιες φορές “σπάνε” την συμβατότητα του Fast Boot και υπάρχει πρόβλημα στη συνέχεια με την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Ο μοναδικός τρόπος για να διορθώσεις αυτό το πρόβλημα είναι να μπεις στα BIOS/UEFI και να βρεις την “Fast Boot” ρύθμιση, η οποία πολλές φορές βρίσκεται στην ενότητα “Advanced options.”

photo

Αν δεν βρίσκεις πουθενά την ρύθμιση του Fast Boot, ή ο υπολογιστής σου κατασκευάστηκε πριν το 2013, τότε το πιο πιθανό είναι πως δεν έχεις καν αυτή την λειτουργία, άρα δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα.

5. Σάρωση για malware

Ο υπολογιστής σου έχει malware ιό! Δες πως να το αφαιρέσεις

Το malware είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους δεν ανοίγει ένας υπολογιστής – εφόσον έχεις κολλήσει φυσικά. Αν θεωρείς πως το πρόβλημα της εκκίνησης ξεκίνησε αφότου κατέβασες κάποιο περίεργο πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί να σαρώσεις ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα ένα anti-malware πρόγραμμα. Εφόσον όμως δεν έχεις πρόσβαση στα Windows, θα χρειαστεί να βάλεις το anti-malware πρόγραμμα σε ένα USB φλασάκι και από εκεί να ξεκινήσεις την σάρωση.

Διάβασε επίσης: Ο υπολογιστής σου έχει malware ιό! Δες πως να το αφαιρέσεις

Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι μέσω του AVG Rescue CD, ένα δωρεάν πρόγραμμα της AVG το οποίο μπορείς να περάσεις μέσα σε ένα USB φλασάκι και από εκεί να σαρώσεις ολόκληρα συστήματα.

6. Κάνε format

Εφόσον το πρόβλημα δεν ευθύνεται στο hardware και δεν ανοίγουν τα Windows εξαιτίας καμένης μητρικής πλακέτας, τροφοδοτικού, σκληρού δίσκου και πάει λέγοντας, τότε η επόμενη λύση που έχει μείνει είναι να κάνεις ένα format τα Windows. Ευτυχώς, όχι απλά έχουμε γράψει ένα ολόκληρο άρθρο για το πως να κάνεις format τα Windows, αλλά φτιάξαμε και ένα βίντεο στο οποίο εξηγούμε όλη τη διαδικασία βήμα προς βήμα.

BONUS: Πως να σώσεις τα αρχεία σου

Γιατί όταν δεν ανοίγουν τα Windows, το Linux έρχεται να σώσει τη μέρα.

Δωρεάν GTK Ubuntu themes και icons (και πως να τα εγκαταστήσεις)

Η πιο γρήγορος και ασφαλές τρόπος για να σώσεις όλα τα αρχεία από τον υπολογιστή σου, εφόσον δεν έχει καμένο σκληρό δίσκο, είναι μέσω του Linux. Ουσιαστικά, θα χρειαστείς ένα ISO αρχείο μιας Linux διανομής, ένα USB φλασάκι τουλάχιστον 4GB και ένα δωρεάν πρόγραμμα που ονομάζεται Rufus. Αλλά επειδή τα λόγια είναι περιττά, έχουμε γράψει έναν οδηγό και γι ‘αυτό.

Διάβασε: Πως να κάνεις ένα bootable USB με το Linux από τα Windows

Εσύ κατάφερες να λύσεις το πρόβλημα με τον υπολογιστή σου και να καταλάβεις για πιο λόγο δεν ανοίγουν τα Windows; Αν όχι, μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου παρακάτω, ή να ανοίξεις μια νέα ερώτηση στο Tsouk για να σε βοηθήσουμε περαιτέρω.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Google Chrome Εναλλακτικές - Οι καλύτεροι browsers
Desktop Tools

Google Chrome Εναλλακτικές – Οι καλύτεροι browsers

Το 2008 ο Google Chrome κυκλοφόρησε και το μεγαλύτερο ποσοστό του κώδικα του έγινε διαθέσιμο προς όλους μέσω του Chromium project. Από τότε, πάνω από το 60% των ανθρώπων χρησιμοποιούν τον Chrome για να περιηγούντε

Google Photos - Πως λειτουργεί και πως να κάνεις backup τις φωτογραφίες σου
Web

Google Photos – Πως λειτουργεί και πως να κάνεις backup τις φωτογραφίες σου

Το Google Photos είναι μια δωρεάν υπηρεσία της Google η οποία λειτουργεί ως ένα σύστημα αποθήκευσης και προβολής των φωτογραφιών και βίντεο σου. Το Google Photos κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015 και

Προβλήματα με το Ίντερνετ - Δεν πιάνει WiFi ο Υπολογιστής
Desktop Tools

Προβλήματα με το Ίντερνετ – Δεν πιάνει WiFi ο Υπολογιστής

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το ίντερνετ, δεν πιάνει WiFi ο υπολογιστής, το κινητό ή το tablet σου, τότε μέσα από αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε να λύσεις τα πιο συχνά προβλήματα. Αρχικά, αξίζει να

Κατέβασμα από το Youtube σε κινητά Android και iOS
Mobile

Κατέβασμα από το Youtube σε κινητά Android και iOS

Το κατέβασμα από το YouTube σε κινητά Android και iOS είναι μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες διαδικασίες. Μπορείς να κατεβάσεις βίντεο ή μουσική χωρίς καν να εγκαταστήσεις επιπλέον εφαρμογές. Αν συνεχίζεις να είσαι

Intel Driver Support Assistant - Αυτόματη Ενημέρωση των Drivers
Desktop Tools

Intel Driver Support Assistant – Αυτόματη Ενημέρωση των Drivers

Το Intel Driver Support Assistant είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Intel για την αυτόματη ενημέρωση των drivers στα Windows. Αν και η Intel προωθεί πάντα τις νέες ενημερώσεις της μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της αλλά και

Desktop Tools

Τι είναι το Rapid Mode στους Samsung SSD δίσκους;

Αν έχεις έναν Samsung SSD δίσκο, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορείς να ενεργοποιήσεις το Rapid Mode (Ταχεία Λειτουργία), μια λειτουργία της Samsung που είναι άγνωστη για πολλούς. Οι SSDs δίσκοι είναι αρκετά

Απεγκατάσταση Avast και AVG Antivirus (Οδηγός 2019)
Desktop Tools

Απεγκατάσταση Avast και AVG Antivirus (Οδηγός 2019)

Η απεγκατάσταση Avast και AVG antivirus είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο περίπλοκες απεγκαταστάσεις που θα κάνεις. Τις περισσότερες φορές, όχι μόνο δεν μας δίνεται η δυνατότητα να απεγκαταστήσουμε αυτά τα δύο προγράμματα, αλλά όταν

Φορτώνει αργά το YouTube; Να πως να το διορθώσεις
Desktop Tools

Φορτώνει αργά το YouTube; Να πως να το διορθώσεις

Αν φορτώνει αργά το YouTube στον υπολογιστή σου όταν χρησιμοποιείς browsers όπως ο Mozilla Firefox και ο Micorosft Edge, τότε όχι μόνο θα χαρείς να μάθεις πως το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί εύκολα, αλλά και

Μουσικές Υπηρεσίες για να ακούς και να μοιράζεσαι μουσική
Web

Μουσικές Υπηρεσίες για να ακούς και να μοιράζεσαι μουσική

Οι μουσικές υπηρεσίες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο trend θέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν καθημερινά διάφορες μουσικές υπηρεσίες για να ακούνε και να μοιράζονται τα αγαπημένα τους κομμάτια με φίλους και

Εγκατάσταση του Chrome OS σε Windows Υπολογιστή
Desktop Tools

Εγκατάσταση του Chrome OS σε Windows Υπολογιστή

Η εγκατάσταση του Chrome OS σε Windows υπολογιστή ήταν πάντοτε μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, αλλά με τον παρακάτω οδηγό, θα είσαι σε θέση να το εγκαταστήσεις σε λίγη ώρα, ακολουθώντας μερικά πολύ απλά και

Μπλοκαρισμένες Ιστοσελίδες - Πως να αποκτήσεις πρόσβαση
Desktop Tools

Μπλοκαρισμένες Ιστοσελίδες – Πως να αποκτήσεις πρόσβαση

Μετά την απόφαση της Επιτροπής για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), ο αριθμός με τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν online ταινίες και σειρές, καθώς επίσης και αυτές με ελληνικούς υπότιτλους, αυξήθηκε μέσα

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows
Desktop Tools

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows

Η αυτόματη αλλαγή wallpaper (ταπετσαρίας) στην επιφάνεια εργασίας των Windows θα κρατάει συνεχώς ενδιαφέρον και διαφορετικό το λειτουργικό σου σύστημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ορίσεις την αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows,