4 δωρεάν open source εναλλακτικές του Microsoft Office

5 δωρεάν open source εναλλακτικές του Microsoft Office

Ενώ το Microsoft Office είναι το πρότυπο της βιομηχανίας υπό την άποψη των ολοκληρωμένων εφαρμογών για επεξεργασία κειμένων, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων, διαχείριση βάσεων δεδομένων, e-mail και online δημοσιεύσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και οι απλοί χρήστες να γνωρίζουν πως όλα αυτά μπορούν να τα έχουν και δωρεάν.

Τα open source προγράμματα έχουν διανύσει ένα σημαντικά μεγάλο δρόμο τα τελευταία χρόνια, οπότε παίρνοντας την απόφαση να αντικαταστήσεις ένα επί πληρωμής πρόγραμμα με ένα δωρεάν, δεν σημαίνει πως θα έχεις έλλειψη στα χαρακτηριστικά και την τεχνική υποστήριξη. Τα περισσότερα open source προγράμματα είναι πλούσια σε χαρακτηριστικά και παρέχουν μια ευρεία σε πρόσβαση online κοινότητα με εκατοντάδες χρήστες και προγραμματιστές. Θα βρεις επίσης ότι υποστηρίζουν και έγγραφα/αρχεία με μορφές αρχείων της Microsoft ώστε να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το καλύτερο απ’ όλα, ωστόσο, είναι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για το μηνιαίο ή ετήσιο κόστος των προγραμμάτων. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο για μια μικρή επιχείρηση να αδειάσει το budget της από πληρωμές προγραμμάτων και online εργαλείων.

Οι περισσότερες εναλλακτικές δωρεάν λύσεις για το Microsoft Office υποστηρίζουν τις βασικές εφαρμογές: επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις. Επίσης, πολλές από τις open source εναλλακτικές παρέχουν περισσότερες επιλογές για το cloud storage, τις εφαρμογές σχεδίασης και των database εργαλείων.

Αν θέλεις να «αποσυρθείς» από το Microsoft Office, παρακάτω θα βρεις τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές.

Apache OpenOffice: Η δωρεάν και open source σουίτα

Apache OpenofficeΤο Apache OpenOffice είναι μια από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς δωρεάν σουίτες αυτή την στιγμή. Παρέχει χαρακτηριστικά και εργαλεία για την επεξεργασία κειμένων, τα λογιστικά φύλλα, τις παρουσιάσεις, τα γραφικά και τις βάσεις δεδομένων. Το Apache OpenOffice σου επιτρέπει επίσης να αποθηκεύεις έγγραφα σε Microsoft Word μορφή, όπως επίσης και να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι.

Η ολοκληρωμένη σουίτα του Apache OpenOffice περιλαμβάνει έξι εργαλεία για την διαχείριση των εργασιών σου:

Writer – Ο επεξεργαστής κειμένων του μπορεί να χειριστεί οτιδήποτε, από μια σύντομη επιστολή μέχρι και την σύνταξη ολόκληρου βιβλίου. Τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά γνώριμα αφού παρέχει αυτόματη διόρθωση, μορφοποίηση κειμένου, στυλ, πίνακες, HTML, MediaWiki εξαγωγή και πολλά άλλα.

Calc – Η εφαρμογή λογιστικών φύλλων (γνωστή ως Excel για τους χρήστες του Microsoft Office) υπολογίζει, αναλύει και παρουσιάζει στοιχεία σε αριθμητικές εκθέσεις ή γραφικά. Περιλαμβάνει επίσης γνώριμα χαρακτηριστικά όπως την προσθήκη ανεπεξέργαστων δεδομένων από βάσεις δεδομένων, natural language, wizards, στυλ και το γνωστό Scenario Manager για να αναλύει τα ‘αν όμως’.

Impress – Κατά τη δημιουργία παρουσιάσεων, το Impress υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες και ένα πλήρες φάσμα από περιγράμματα, διαφάνειες, σημειώσεις κ.τ.λ. Η σχεδίαση, τα εργαλεία διαγραμμάτων και τα κινούμενα slideshows είναι εξίσου διαθέσιμα.

Draw – Το Draw είναι μια εφαρμογή εικόνων που μπορεί να προβάλει οτιδήποτε, από απλά διαγράμματα μέχρι και 3D απεικονίσεις.

Base – Το συγκεκριμένο εργαλείο βάσης δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει και να τροποποιήσει πίνακες, φόρμες, ερωτήματα και εκθέσεις εντός του Apache OpenOffice.

Math – Τέλος, το Draw μπορεί να δημιουργήσει μαθηματικές εξισώσεις είτε μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος ενός χρήστη, είτε με απευθείας πληκτρολόγηση τύπων στο συντάκτη εξίσωσης.

Το Apache OpenOffice διατίθεται υπό τους όρους της Apache License και μπορείς να το κατεβάσεις και να το χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρεάν. Από την έκδοση 3.4.1 του προγράμματος, πλέον υποστηρίζεται στα Windows, Mac OS X και GNU/Linux. Διατίθενται επίσης και third-party επεκτάσεις και frameworks.

LibreOffice: Μια ισχυρή σουίτα ανοιχτού κώδικα και άξια εναλλακτική του Microsoft Office

LibreOffice

Ανεπτυγμένη από το The Document Foundation, η σουίτα του LibreOffice είναι σίγουρα η αντικαταστάτρια του Microsoft Office για όσους ψάχνουν κάτι δωρεάν και open source. Οι χρήστες του Ubuntu είναι ήδη εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα, αφού έρχεται προ-εγκατεστημένο με τη διανομή. Το LibreOffice, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 από τους προγραμματιστές της OpenOffice, μπορεί να υπερηφανεύεται όσο θέλει, αφού και οι έξι εφαρμογές του, Apache OpenOffice-Writer, Calc, Impress, Draw, Base και Math, καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χρήστη ενώ το περιβάλλον θυμίζει αρκετά αυτό του Microsoft Office.

Πιο συγκεκριμένα, το LibreOffice θεωρείται συχνά να αναπτύσσεται και να είναι πιο ενεργό σε σύγκριση με αυτό του OpenOffice. Το βασικό του πακέτο, για παράδειγμα, παρέχει την εισαγωγή PDF αρχείων, έναν ελαχιστοποιητή παρουσιάσεων και το Wiki publisher. Οι χρήστες μπορούν να επεκτείνουν την λειτουργικότητα του προσθέτοντας επεκτάσεις και θέματα.

Το LibreOffice είναι υπό την άδεια GNU Lesser General Public License (LGPL) 3.0. Η τωρινή του έκδοση υπάρχει για Windows, Macintosh και GNU/Linux συστήματα.

NeoOffice: Εφαρμογές γραφείο για Mac OS X

NeoOffice

Η σουίτα του NeoOffice είναι μια δουλειά της OpenOffice που είχε δημιουργηθεί προτού το OpenOffice και το LibreOffice ξεκινήσουν να υποστηρίζουν το λειτουργικό σύστημα της Apple.

Το NeoOffice διαθέτει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά και εργαλεία που υπάρχουν στο OpenOffice.org, αλλά, εστιάζοντας περισσότερο στις μοναδικές ανάγκες των χρηστών του Mac. Σε γενικές γραμμές, παρέχει μια Mac-κάπως διαδικασία εγκατάστασης, έχει καλύτερη υποστήριξη για τα χαρακτηριστικά στο Mac και είναι σχεδιασμένο με το UI του λειτουργικού συστήματος παρέχοντας μια καλαίσθητη εμφάνιση.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του NeoOffice υποστηρίζει υψηλής ανάλυσης κειμένων για τις Retina οθόνες, είναι συμβατό με το Mountain Lion και Gatekeeper και υποστηρίζει την επισήμανση λέξεων ή κειμένων. Επιτρέπει επίσης τους χρήστες να μοιράζονται αρχεία με άλλους mobile χρήστες, με τους υπολογιστές τους ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή της Apple χρησιμοποιούν.

Το NeoOffice διανέμεται υπό την άδεια GNU General Public License. Υπάρχει και διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη από την ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής με κάποιο κόστος.

Google Docs: Δημιούργησε, μοιράσου και επεξεργάσου online

Google DocksΤο Google Docks είναι μια online σουίτα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης δημιουργώντας ένα Google λογαριασμό (ή Gmail αν προτιμάς). Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αρχεία, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν μόνοι τους ή με άλλους χρήστες ταυτόχρονα.

Η Google παρέχει εργαλεία όπως τον επεξεργαστή κειμένων, τα λογιστικά φύλλα, τις παρουσιάσεις, τα σχέδια και τις μορφές και αποθηκεύει τα πάντα αυτόματα στο Google Drive.

Τα Google Documents σου επιτρέπουν να γράφεις ή να επεξεργάζεσαι κείμενα από τον περιηγητή σου (απαιτείτε σύνδεση στο διαδίκτυο), να μορφοποιείς τις λέξεις και να προσκαλείς άλλους χρήστες να γράψουν μαζί σου σε real-time.

Με τα λογιστικά φύλλα μπορείς να δημιουργείς μορφοποιημένα φύλλα, γραφήματα και gadgets, ενώ υποστηρίζονται οι .xls, .csv, .txt και .ods μορφές αρχείων. Μπορείς επίσης να ενσωματώσεις (embed) λογιστικά φύλλα μέσα στο blog ή την ιστοσελίδα σου.

Τα Google Presentations σου επιτρέπουν να δημιουργείς, να μοιράζεις και να επεξεργάζεσαι visual παρουσιάσεις. Μπορείς επίσης να αλλάξεις τον τύπο μορφής μιας παρουσίασης σε .pptx και .pps αλλά και να τις κατεβάσεις σε μορφή PDF ή Microsoft Power Point ή ως απλό .txt αρχείο. Υπάρχουν επίσης επιλογές για την προσθήκη φωτογραφιών, βίντεο, slides και real-time online προβολής.

Τα Google Docks περιλαμβάνουν επίσης και τα Google Drwings, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, σχημάτων και γραμμών τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν και επεξεργαστούν online, ενώ μπορείς επίσης να τα δημοσιεύσεις ή να τα στείλεις μέσω ειδικού συνδέσμου. Μπορείς ακόμα να τα ενσωματώσεις στο blog ή την ιστοσελίδα σου.

Τοα Google Docks ενσωματώνουν πολλές από τις υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένων του Gmail, Hangouts, Google+, Google Celentar και του Google Drive, και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από οποιαδήποτε συσκευή κι αν είσαι. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα της Google είναι με τη σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι offline. (Τα Google Docks δεν είναι τα ίδια με τα Google Apps για Επιχειρήσεις, μια υπηρεσία η οποία κοστίζει 50 δολάρια το χρόνο).

Εσύ ποια σουίτα χρησιμοποιείς και γιατί;

Rating: 4.2/5. From 5 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10
Desktop Tools

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10

Στα Windows 10, ξεκινώντας με την έκδοση 1903, ή αλλιώς την Ενημέρωση Μαΐου, υπάρχει το νέο Header στις Ρυθμίσεις, το οποίο σου παρέχει ορισμένες έξτρα επιλογές. Παρόλα αυτά, το νέο Header στις Ρυθμίσεις για αρκετούς

Dark Mode στο Facebook Messenger: Νυχτερινή Λειτουργία
Mobile

Ενεργοποίηση του Dark Mode στο Facebook Messenger

Το Dark Mode στο Facebook Messenger (Νυχτερινή Λειτουργία) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις τον σχεδιασμό της εφαρμογής εντελώς δωρεάν και σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Το Dark Mode αποτελεί πλέον τη νέα μόδα σχεδιασμού

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10 1
Desktop Tools

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10

Ορισμένες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10, οπότε αν έχεις περιορισμένο ίντερνετ ή χρησιμοποιείς σύνδεση με δεδομένα, τότε καλό είναι να διακόπτεις την λειτουργία των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς. Αν έχεις παρατηρήσει χαμηλή ταχύτητα

Microsoft Edge Chromium - Κατέβασμα και εγκατάσταση
Desktop Tools

Microsoft Edge Chromium – Κατέβασμα και εγκατάσταση

Ο Microsoft Edge Chromium είναι ο νέος web browser (περιηγητής) της Microsoft που βασίζεται στο Chromium και μπορείς να κατεβάσεις την Developer ή Canary έκδοση για να το εγκαταστήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Τον περασμένο

Intel Graphics Command Center - Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers
Desktop Tools

Intel Graphics Command Center – Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers

Το Intel Graphics Command Center είναι η νέα δωρεάν εφαρμογή για τα Windows 10 από την Intel, η οποία ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεις τα drivers, αλλάζεις τις ρυθμίσεις της

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές
Τεχνολογία

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς,

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7
Desktop Tools

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7

Τα Windows 10 είναι μια τεράστια βελτίωση των Windows 7, αλλά επειδή παρέχει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για όλους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί χρήστες αναζητούν να βρουν

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows
Τεχνολογία

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows

Αν θέλεις να έχεις δύο οθόνες σε ένα PC ή laptop, τότε θα χρειαστεί να κάνεις την εγκατάσταση διπλής οθόνης στα Windows. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη και παίρνει μόλις μερικά λεπτά για να

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive
Desktop Tools

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

Αν ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive έτσι ώστε οτιδήποτε και αν γίνει να έχεις πάντα τα αρχεία σου ασφαλές, τότε ο παρακάτω τρόπος είναι ακριβώς

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards
Δωρεάν εφαρμογές

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards

Αν θέλεις να έχεις δωρεάν εφαρμογές, παιχνίδια, ταινίες, σειρές ή βιβλία από το Google Play, τότε ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσεις το Google Opinion Rewards, μια εφαρμογή της Google για Android και iOS που σε

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10
Desktop Tools

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10

Αν συνδέσεις τον Chrome στην προβολή εργασιών των Windows 10, θα βλέπεις αυτόματα όλες τις ιστοσελίδες (το ιστορικό) που έχεις επισκεφτεί από τον web browser της Google, απευθείας μέσα από το λειτουργικό σύστημα και το

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα
Web

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα

Αν πιάνεις τον εαυτό σου συνεχώς να ρωτάει «τι ταινία να δω σήμερα;» Τότε δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες πλέον, που είναι δύσκολο να βρίσκεις πάντα καλές και αξιόλογες ταινίες που δεν

Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 227 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.