4 δωρεάν open source εναλλακτικές του Microsoft Office

5 δωρεάν open source εναλλακτικές του Microsoft Office

Ενώ το Microsoft Office είναι το πρότυπο της βιομηχανίας υπό την άποψη των ολοκληρωμένων εφαρμογών για επεξεργασία κειμένων, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων, διαχείριση βάσεων δεδομένων, e-mail και online δημοσιεύσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και οι απλοί χρήστες να γνωρίζουν πως όλα αυτά μπορούν να τα έχουν και δωρεάν.

Τα open source προγράμματα έχουν διανύσει ένα σημαντικά μεγάλο δρόμο τα τελευταία χρόνια, οπότε παίρνοντας την απόφαση να αντικαταστήσεις ένα επί πληρωμής πρόγραμμα με ένα δωρεάν, δεν σημαίνει πως θα έχεις έλλειψη στα χαρακτηριστικά και την τεχνική υποστήριξη. Τα περισσότερα open source προγράμματα είναι πλούσια σε χαρακτηριστικά και παρέχουν μια ευρεία σε πρόσβαση online κοινότητα με εκατοντάδες χρήστες και προγραμματιστές. Θα βρεις επίσης ότι υποστηρίζουν και έγγραφα/αρχεία με μορφές αρχείων της Microsoft ώστε να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το καλύτερο απ’ όλα, ωστόσο, είναι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για το μηνιαίο ή ετήσιο κόστος των προγραμμάτων. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο για μια μικρή επιχείρηση να αδειάσει το budget της από πληρωμές προγραμμάτων και online εργαλείων.

Οι περισσότερες εναλλακτικές δωρεάν λύσεις για το Microsoft Office υποστηρίζουν τις βασικές εφαρμογές: επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις. Επίσης, πολλές από τις open source εναλλακτικές παρέχουν περισσότερες επιλογές για το cloud storage, τις εφαρμογές σχεδίασης και των database εργαλείων.

Αν θέλεις να «αποσυρθείς» από το Microsoft Office, παρακάτω θα βρεις τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές.

Apache OpenOffice: Η δωρεάν και open source σουίτα

Apache OpenofficeΤο Apache OpenOffice είναι μια από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς δωρεάν σουίτες αυτή την στιγμή. Παρέχει χαρακτηριστικά και εργαλεία για την επεξεργασία κειμένων, τα λογιστικά φύλλα, τις παρουσιάσεις, τα γραφικά και τις βάσεις δεδομένων. Το Apache OpenOffice σου επιτρέπει επίσης να αποθηκεύεις έγγραφα σε Microsoft Word μορφή, όπως επίσης και να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι.

Η ολοκληρωμένη σουίτα του Apache OpenOffice περιλαμβάνει έξι εργαλεία για την διαχείριση των εργασιών σου:

Writer – Ο επεξεργαστής κειμένων του μπορεί να χειριστεί οτιδήποτε, από μια σύντομη επιστολή μέχρι και την σύνταξη ολόκληρου βιβλίου. Τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά γνώριμα αφού παρέχει αυτόματη διόρθωση, μορφοποίηση κειμένου, στυλ, πίνακες, HTML, MediaWiki εξαγωγή και πολλά άλλα.

Calc – Η εφαρμογή λογιστικών φύλλων (γνωστή ως Excel για τους χρήστες του Microsoft Office) υπολογίζει, αναλύει και παρουσιάζει στοιχεία σε αριθμητικές εκθέσεις ή γραφικά. Περιλαμβάνει επίσης γνώριμα χαρακτηριστικά όπως την προσθήκη ανεπεξέργαστων δεδομένων από βάσεις δεδομένων, natural language, wizards, στυλ και το γνωστό Scenario Manager για να αναλύει τα ‘αν όμως’.

Impress – Κατά τη δημιουργία παρουσιάσεων, το Impress υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες και ένα πλήρες φάσμα από περιγράμματα, διαφάνειες, σημειώσεις κ.τ.λ. Η σχεδίαση, τα εργαλεία διαγραμμάτων και τα κινούμενα slideshows είναι εξίσου διαθέσιμα.

Draw – Το Draw είναι μια εφαρμογή εικόνων που μπορεί να προβάλει οτιδήποτε, από απλά διαγράμματα μέχρι και 3D απεικονίσεις.

Base – Το συγκεκριμένο εργαλείο βάσης δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει και να τροποποιήσει πίνακες, φόρμες, ερωτήματα και εκθέσεις εντός του Apache OpenOffice.

Math – Τέλος, το Draw μπορεί να δημιουργήσει μαθηματικές εξισώσεις είτε μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος ενός χρήστη, είτε με απευθείας πληκτρολόγηση τύπων στο συντάκτη εξίσωσης.

Το Apache OpenOffice διατίθεται υπό τους όρους της Apache License και μπορείς να το κατεβάσεις και να το χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρεάν. Από την έκδοση 3.4.1 του προγράμματος, πλέον υποστηρίζεται στα Windows, Mac OS X και GNU/Linux. Διατίθενται επίσης και third-party επεκτάσεις και frameworks.

LibreOffice: Μια ισχυρή σουίτα ανοιχτού κώδικα και άξια εναλλακτική του Microsoft Office

LibreOffice

Ανεπτυγμένη από το The Document Foundation, η σουίτα του LibreOffice είναι σίγουρα η αντικαταστάτρια του Microsoft Office για όσους ψάχνουν κάτι δωρεάν και open source. Οι χρήστες του Ubuntu είναι ήδη εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα, αφού έρχεται προ-εγκατεστημένο με τη διανομή. Το LibreOffice, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 από τους προγραμματιστές της OpenOffice, μπορεί να υπερηφανεύεται όσο θέλει, αφού και οι έξι εφαρμογές του, Apache OpenOffice-Writer, Calc, Impress, Draw, Base και Math, καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χρήστη ενώ το περιβάλλον θυμίζει αρκετά αυτό του Microsoft Office.

Πιο συγκεκριμένα, το LibreOffice θεωρείται συχνά να αναπτύσσεται και να είναι πιο ενεργό σε σύγκριση με αυτό του OpenOffice. Το βασικό του πακέτο, για παράδειγμα, παρέχει την εισαγωγή PDF αρχείων, έναν ελαχιστοποιητή παρουσιάσεων και το Wiki publisher. Οι χρήστες μπορούν να επεκτείνουν την λειτουργικότητα του προσθέτοντας επεκτάσεις και θέματα.

Το LibreOffice είναι υπό την άδεια GNU Lesser General Public License (LGPL) 3.0. Η τωρινή του έκδοση υπάρχει για Windows, Macintosh και GNU/Linux συστήματα.

NeoOffice: Εφαρμογές γραφείο για Mac OS X

NeoOffice

Η σουίτα του NeoOffice είναι μια δουλειά της OpenOffice που είχε δημιουργηθεί προτού το OpenOffice και το LibreOffice ξεκινήσουν να υποστηρίζουν το λειτουργικό σύστημα της Apple.

Το NeoOffice διαθέτει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά και εργαλεία που υπάρχουν στο OpenOffice.org, αλλά, εστιάζοντας περισσότερο στις μοναδικές ανάγκες των χρηστών του Mac. Σε γενικές γραμμές, παρέχει μια Mac-κάπως διαδικασία εγκατάστασης, έχει καλύτερη υποστήριξη για τα χαρακτηριστικά στο Mac και είναι σχεδιασμένο με το UI του λειτουργικού συστήματος παρέχοντας μια καλαίσθητη εμφάνιση.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του NeoOffice υποστηρίζει υψηλής ανάλυσης κειμένων για τις Retina οθόνες, είναι συμβατό με το Mountain Lion και Gatekeeper και υποστηρίζει την επισήμανση λέξεων ή κειμένων. Επιτρέπει επίσης τους χρήστες να μοιράζονται αρχεία με άλλους mobile χρήστες, με τους υπολογιστές τους ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή της Apple χρησιμοποιούν.

Το NeoOffice διανέμεται υπό την άδεια GNU General Public License. Υπάρχει και διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη από την ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής με κάποιο κόστος.

Google Docs: Δημιούργησε, μοιράσου και επεξεργάσου online

Google DocksΤο Google Docks είναι μια online σουίτα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης δημιουργώντας ένα Google λογαριασμό (ή Gmail αν προτιμάς). Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αρχεία, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν μόνοι τους ή με άλλους χρήστες ταυτόχρονα.

Η Google παρέχει εργαλεία όπως τον επεξεργαστή κειμένων, τα λογιστικά φύλλα, τις παρουσιάσεις, τα σχέδια και τις μορφές και αποθηκεύει τα πάντα αυτόματα στο Google Drive.

Τα Google Documents σου επιτρέπουν να γράφεις ή να επεξεργάζεσαι κείμενα από τον περιηγητή σου (απαιτείτε σύνδεση στο διαδίκτυο), να μορφοποιείς τις λέξεις και να προσκαλείς άλλους χρήστες να γράψουν μαζί σου σε real-time.

Με τα λογιστικά φύλλα μπορείς να δημιουργείς μορφοποιημένα φύλλα, γραφήματα και gadgets, ενώ υποστηρίζονται οι .xls, .csv, .txt και .ods μορφές αρχείων. Μπορείς επίσης να ενσωματώσεις (embed) λογιστικά φύλλα μέσα στο blog ή την ιστοσελίδα σου.

Τα Google Presentations σου επιτρέπουν να δημιουργείς, να μοιράζεις και να επεξεργάζεσαι visual παρουσιάσεις. Μπορείς επίσης να αλλάξεις τον τύπο μορφής μιας παρουσίασης σε .pptx και .pps αλλά και να τις κατεβάσεις σε μορφή PDF ή Microsoft Power Point ή ως απλό .txt αρχείο. Υπάρχουν επίσης επιλογές για την προσθήκη φωτογραφιών, βίντεο, slides και real-time online προβολής.

Τα Google Docks περιλαμβάνουν επίσης και τα Google Drwings, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, σχημάτων και γραμμών τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν και επεξεργαστούν online, ενώ μπορείς επίσης να τα δημοσιεύσεις ή να τα στείλεις μέσω ειδικού συνδέσμου. Μπορείς ακόμα να τα ενσωματώσεις στο blog ή την ιστοσελίδα σου.

Τοα Google Docks ενσωματώνουν πολλές από τις υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένων του Gmail, Hangouts, Google+, Google Celentar και του Google Drive, και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από οποιαδήποτε συσκευή κι αν είσαι. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα της Google είναι με τη σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι offline. (Τα Google Docks δεν είναι τα ίδια με τα Google Apps για Επιχειρήσεις, μια υπηρεσία η οποία κοστίζει 50 δολάρια το χρόνο).

Εσύ ποια σουίτα χρησιμοποιείς και γιατί;


Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δημιουργία λογοτύπου με το DesignEvo (Δωρεάν) | Tsouk.gr
Web

Δημιουργία λογοτύπου με το DesignEvo

Η κατοχή ενός σωστού λογότυπου είναι πολύ σημαντική τόσο για ιδιώτες όσο και για τις εταιρείες-οργανισμούς καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην επωνυμία. Ωστόσο, η πρόσληψη ενός σχεδιαστή για τη δημιουργία λογοτύπου μπορεί να είναι πολύ

Ακατάσχετος λογαριασμός - Πως το δηλώνουμε στο Τaxisnet
Web

Ακατάσχετος λογαριασμός – Πως το δηλώνουμε στο Τaxisnet

Αυτή την στιγμή, ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη ελπίδα εκατομμυρίων Ελλήνων απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά χρέη. Μέσα από το Taxisnet καθένας έχει τη δυνατότητα να δηλώσει τον λογαριασμό του ως ακατάσχετο γρήγορα

Τεχνολογία

Αργεί το laptop ή ο υπολογιστής σου; Να πως να το κάνεις πιο γρήγορο

Αν αργεί το laptop ή ο υπολογιστής σου ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως όταν σερφάρεις στο διαδίκτυο για παράδειγμα, ή αναρωτιέσαι αν υπάρχει τρόπος να το κάνεις πιο γρήγορο, τότε σου έχουμε ορισμένες

Games

Τα 5 καλύτερα video games για να λιώσετε αυτό το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι ήρθε για τα καλά! με τα 5 καλύτερα video games. Αλλά εν μέσω του ζεστού καιρού, μερικές φορές δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να κλείνεσαι στο γραφείο σου με φουλ το αιρ

η Apple ενδέχεται να κυκλοφορήσει τρία νέα iPhone το 2018
Διάφορα

Η Apple ενδέχεται να κυκλοφορήσει τρία νέα iPhone το 2018

Εαν η τιμή εκκίνησης των 1.200€ σας έκανε να παραλείψετε το iPhone X, ίσως κάνατε την σωστή κίνηση!Φέτος θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε το full screen iPhone σας στην τιμή των 600€, σύμφωνα με

Τι είναι το Bluetooth 5; Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για τη νέα τεχνολογία
Τεχνολογία

Τι είναι το Bluetooth 5; Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για τη νέα τεχνολογία

Σε αντίθεση με τους υπέρυθρες που εξαφανίστηκαν πριν χρόνια, το Bluetooth 5 είναι η νέα ανανεωμένη έκδοση που ήρθε για να μείνει και να βελτιώσει κάθε ασύρματη τεχνολογία που επρόκειτο να κυκλοφορήσει στο σύντομο μέλλον.

5 οικονομικά drones για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών
Προσφορές

5 οικονομικά drones για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών

Τα τελευταία χρόνια τα drones έχουν κεντρίσει τη προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων χάρη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και τις δυνατότητες που παρέχουν για την καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών. Επίσης, είναι απίστευτα διασκεδαστικά και όλοι

Xiaomi Mi Notebook Air - Ένα laptop που στοχεύει σε κάθε χρήση
Reviews

Xiaomi Mi Notebook Air – Ένα laptop που στοχεύει σε κάθε χρήση

Το Xiaomi Mi Notebook Air ήρθε για να ανταγωνιστεί τα laptops των γνωστότερων και μεγαλύτερων εταιρειών και να καλύψει τις βασικές ανάγκες κάθε μέσου και ειδικευμένου χρήστη. Με σχεδιασμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από

Τα καλύτερα ποντίκια για υπολογιστή κάτω των 10 ευρώ
Προσφορές

Τα καλύτερα ποντίκια για υπολογιστή κάτω των 10 ευρώ

Τα ποντίκια είναι ένα από τα πιο βασικά και σημαντικά θέματα για έναν κάτοχο υπολογιστή. Αν το ποντίκι δεν κάθεται σωστά στο χέρι σου, δεν έχει καλό σχεδιασμό και σου κάνει “παιχνίδια” εμφανίζοντας διάφορα προβλήματα,

Απενεργοποίηση ήχων του συστήματος στα Windows 10
Desktop Tools

Απενεργοποίηση ήχων του συστήματος στα Windows 10

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft από τα συνεχόμενα “μπιπς” που ακούγονται. Ευτυχώς, η απενεργοποίηση ήχων του συστήματος στα Windows 10 είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Αν έχεις βαρεθεί να

Blackview S8 4G Phablet - Ένα παντοδύναμο αλλά οικονομικό smartphone
Προσφορές

Blackview S8 4G Phablet – Ένα παντοδύναμο αλλά οικονομικό smartphone

Το Blackview S8 είναι από αυτά τα smartphones που μπορείς να αγοράσεις με κάτω από 200 ευρώ και στη συνέχεια να τα κάνεις αναμέτρηση με άλλες πανάκριβες ναυαρχίδες από γνωστές εταιρείες που πουλάνε περισσότερο όνομα παρά

Τσάντες πλάτης για laptops - Τα καλύτερα οικονομικότερα backpack
Προσφορές

Τσάντες πλάτης για laptops – Τα καλύτερα οικονομικότερα backpack

Οι καλές τσάντες πλάτης για laptops θα σε σώσουν από πολύ κούραση και πόνο στους ώμους όταν κουβαλάς και το laptop αλλά και διάφορα άλλα πράγματα μαζί σου για πολλές ώρες. Οι τσάντες ώμου είναι

Παναγιώτης Σακαλάκης
Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 202 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ. Θα με βρεις επίσης και στο Inkstory.gr