4 δωρεάν open source εναλλακτικές του Microsoft Office

5 δωρεάν open source εναλλακτικές του Microsoft Office

Ενώ το Microsoft Office είναι το πρότυπο της βιομηχανίας υπό την άποψη των ολοκληρωμένων εφαρμογών για επεξεργασία κειμένων, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων, διαχείριση βάσεων δεδομένων, e-mail και online δημοσιεύσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και οι απλοί χρήστες να γνωρίζουν πως όλα αυτά μπορούν να τα έχουν και δωρεάν.

Τα open source προγράμματα έχουν διανύσει ένα σημαντικά μεγάλο δρόμο τα τελευταία χρόνια, οπότε παίρνοντας την απόφαση να αντικαταστήσεις ένα επί πληρωμής πρόγραμμα με ένα δωρεάν, δεν σημαίνει πως θα έχεις έλλειψη στα χαρακτηριστικά και την τεχνική υποστήριξη. Τα περισσότερα open source προγράμματα είναι πλούσια σε χαρακτηριστικά και παρέχουν μια ευρεία σε πρόσβαση online κοινότητα με εκατοντάδες χρήστες και προγραμματιστές. Θα βρεις επίσης ότι υποστηρίζουν και έγγραφα/αρχεία με μορφές αρχείων της Microsoft ώστε να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το καλύτερο απ’ όλα, ωστόσο, είναι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για το μηνιαίο ή ετήσιο κόστος των προγραμμάτων. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο για μια μικρή επιχείρηση να αδειάσει το budget της από πληρωμές προγραμμάτων και online εργαλείων.

Οι περισσότερες εναλλακτικές δωρεάν λύσεις για το Microsoft Office υποστηρίζουν τις βασικές εφαρμογές: επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις. Επίσης, πολλές από τις open source εναλλακτικές παρέχουν περισσότερες επιλογές για το cloud storage, τις εφαρμογές σχεδίασης και των database εργαλείων.

Αν θέλεις να «αποσυρθείς» από το Microsoft Office, παρακάτω θα βρεις τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές.

Apache OpenOffice: Η δωρεάν και open source σουίτα

Apache OpenofficeΤο Apache OpenOffice είναι μια από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς δωρεάν σουίτες αυτή την στιγμή. Παρέχει χαρακτηριστικά και εργαλεία για την επεξεργασία κειμένων, τα λογιστικά φύλλα, τις παρουσιάσεις, τα γραφικά και τις βάσεις δεδομένων. Το Apache OpenOffice σου επιτρέπει επίσης να αποθηκεύεις έγγραφα σε Microsoft Word μορφή, όπως επίσης και να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι.

Η ολοκληρωμένη σουίτα του Apache OpenOffice περιλαμβάνει έξι εργαλεία για την διαχείριση των εργασιών σου:

Writer – Ο επεξεργαστής κειμένων του μπορεί να χειριστεί οτιδήποτε, από μια σύντομη επιστολή μέχρι και την σύνταξη ολόκληρου βιβλίου. Τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά γνώριμα αφού παρέχει αυτόματη διόρθωση, μορφοποίηση κειμένου, στυλ, πίνακες, HTML, MediaWiki εξαγωγή και πολλά άλλα.

Calc – Η εφαρμογή λογιστικών φύλλων (γνωστή ως Excel για τους χρήστες του Microsoft Office) υπολογίζει, αναλύει και παρουσιάζει στοιχεία σε αριθμητικές εκθέσεις ή γραφικά. Περιλαμβάνει επίσης γνώριμα χαρακτηριστικά όπως την προσθήκη ανεπεξέργαστων δεδομένων από βάσεις δεδομένων, natural language, wizards, στυλ και το γνωστό Scenario Manager για να αναλύει τα ‘αν όμως’.

Impress – Κατά τη δημιουργία παρουσιάσεων, το Impress υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες και ένα πλήρες φάσμα από περιγράμματα, διαφάνειες, σημειώσεις κ.τ.λ. Η σχεδίαση, τα εργαλεία διαγραμμάτων και τα κινούμενα slideshows είναι εξίσου διαθέσιμα.

Draw – Το Draw είναι μια εφαρμογή εικόνων που μπορεί να προβάλει οτιδήποτε, από απλά διαγράμματα μέχρι και 3D απεικονίσεις.

Base – Το συγκεκριμένο εργαλείο βάσης δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει και να τροποποιήσει πίνακες, φόρμες, ερωτήματα και εκθέσεις εντός του Apache OpenOffice.

Math – Τέλος, το Draw μπορεί να δημιουργήσει μαθηματικές εξισώσεις είτε μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος ενός χρήστη, είτε με απευθείας πληκτρολόγηση τύπων στο συντάκτη εξίσωσης.

Το Apache OpenOffice διατίθεται υπό τους όρους της Apache License και μπορείς να το κατεβάσεις και να το χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρεάν. Από την έκδοση 3.4.1 του προγράμματος, πλέον υποστηρίζεται στα Windows, Mac OS X και GNU/Linux. Διατίθενται επίσης και third-party επεκτάσεις και frameworks.

LibreOffice: Μια ισχυρή σουίτα ανοιχτού κώδικα και άξια εναλλακτική του Microsoft Office

LibreOffice

Ανεπτυγμένη από το The Document Foundation, η σουίτα του LibreOffice είναι σίγουρα η αντικαταστάτρια του Microsoft Office για όσους ψάχνουν κάτι δωρεάν και open source. Οι χρήστες του Ubuntu είναι ήδη εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα, αφού έρχεται προ-εγκατεστημένο με τη διανομή. Το LibreOffice, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 από τους προγραμματιστές της OpenOffice, μπορεί να υπερηφανεύεται όσο θέλει, αφού και οι έξι εφαρμογές του, Apache OpenOffice-Writer, Calc, Impress, Draw, Base και Math, καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χρήστη ενώ το περιβάλλον θυμίζει αρκετά αυτό του Microsoft Office.

Πιο συγκεκριμένα, το LibreOffice θεωρείται συχνά να αναπτύσσεται και να είναι πιο ενεργό σε σύγκριση με αυτό του OpenOffice. Το βασικό του πακέτο, για παράδειγμα, παρέχει την εισαγωγή PDF αρχείων, έναν ελαχιστοποιητή παρουσιάσεων και το Wiki publisher. Οι χρήστες μπορούν να επεκτείνουν την λειτουργικότητα του προσθέτοντας επεκτάσεις και θέματα.

Το LibreOffice είναι υπό την άδεια GNU Lesser General Public License (LGPL) 3.0. Η τωρινή του έκδοση υπάρχει για Windows, Macintosh και GNU/Linux συστήματα.

NeoOffice: Εφαρμογές γραφείο για Mac OS X

NeoOffice

Η σουίτα του NeoOffice είναι μια δουλειά της OpenOffice που είχε δημιουργηθεί προτού το OpenOffice και το LibreOffice ξεκινήσουν να υποστηρίζουν το λειτουργικό σύστημα της Apple.

Το NeoOffice διαθέτει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά και εργαλεία που υπάρχουν στο OpenOffice.org, αλλά, εστιάζοντας περισσότερο στις μοναδικές ανάγκες των χρηστών του Mac. Σε γενικές γραμμές, παρέχει μια Mac-κάπως διαδικασία εγκατάστασης, έχει καλύτερη υποστήριξη για τα χαρακτηριστικά στο Mac και είναι σχεδιασμένο με το UI του λειτουργικού συστήματος παρέχοντας μια καλαίσθητη εμφάνιση.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του NeoOffice υποστηρίζει υψηλής ανάλυσης κειμένων για τις Retina οθόνες, είναι συμβατό με το Mountain Lion και Gatekeeper και υποστηρίζει την επισήμανση λέξεων ή κειμένων. Επιτρέπει επίσης τους χρήστες να μοιράζονται αρχεία με άλλους mobile χρήστες, με τους υπολογιστές τους ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή της Apple χρησιμοποιούν.

Το NeoOffice διανέμεται υπό την άδεια GNU General Public License. Υπάρχει και διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη από την ομάδα ανάπτυξης της εφαρμογής με κάποιο κόστος.

Google Docs: Δημιούργησε, μοιράσου και επεξεργάσου online

Google DocksΤο Google Docks είναι μια online σουίτα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης δημιουργώντας ένα Google λογαριασμό (ή Gmail αν προτιμάς). Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν αρχεία, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν μόνοι τους ή με άλλους χρήστες ταυτόχρονα.

Η Google παρέχει εργαλεία όπως τον επεξεργαστή κειμένων, τα λογιστικά φύλλα, τις παρουσιάσεις, τα σχέδια και τις μορφές και αποθηκεύει τα πάντα αυτόματα στο Google Drive.

Τα Google Documents σου επιτρέπουν να γράφεις ή να επεξεργάζεσαι κείμενα από τον περιηγητή σου (απαιτείτε σύνδεση στο διαδίκτυο), να μορφοποιείς τις λέξεις και να προσκαλείς άλλους χρήστες να γράψουν μαζί σου σε real-time.

Με τα λογιστικά φύλλα μπορείς να δημιουργείς μορφοποιημένα φύλλα, γραφήματα και gadgets, ενώ υποστηρίζονται οι .xls, .csv, .txt και .ods μορφές αρχείων. Μπορείς επίσης να ενσωματώσεις (embed) λογιστικά φύλλα μέσα στο blog ή την ιστοσελίδα σου.

Τα Google Presentations σου επιτρέπουν να δημιουργείς, να μοιράζεις και να επεξεργάζεσαι visual παρουσιάσεις. Μπορείς επίσης να αλλάξεις τον τύπο μορφής μιας παρουσίασης σε .pptx και .pps αλλά και να τις κατεβάσεις σε μορφή PDF ή Microsoft Power Point ή ως απλό .txt αρχείο. Υπάρχουν επίσης επιλογές για την προσθήκη φωτογραφιών, βίντεο, slides και real-time online προβολής.

Τα Google Docks περιλαμβάνουν επίσης και τα Google Drwings, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, σχημάτων και γραμμών τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν και επεξεργαστούν online, ενώ μπορείς επίσης να τα δημοσιεύσεις ή να τα στείλεις μέσω ειδικού συνδέσμου. Μπορείς ακόμα να τα ενσωματώσεις στο blog ή την ιστοσελίδα σου.

Τοα Google Docks ενσωματώνουν πολλές από τις υπηρεσίες της Google, συμπεριλαμβανομένων του Gmail, Hangouts, Google+, Google Celentar και του Google Drive, και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από οποιαδήποτε συσκευή κι αν είσαι. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα της Google είναι με τη σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι offline. (Τα Google Docks δεν είναι τα ίδια με τα Google Apps για Επιχειρήσεις, μια υπηρεσία η οποία κοστίζει 50 δολάρια το χρόνο).

Εσύ ποια σουίτα χρησιμοποιείς και γιατί;

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows
Desktop Tools

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows

Η αυτόματη αλλαγή wallpaper (ταπετσαρίας) στην επιφάνεια εργασίας των Windows θα κρατάει συνεχώς ενδιαφέρον και διαφορετικό το λειτουργικό σου σύστημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ορίσεις την αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows,

Καταγραφή οθόνης του browser με το Loom extension
Desktop Tools

Καταγραφή οθόνης του browser με το Loom extension

Η καταγραφή οθόνης του browser είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να γίνει εύκολα με το Loom, ένα δωρεάν extension (πρόσθετο) για τον Google Chrome και όλους τους Chromium περιηγητές. Το Loom όμως

Καθαρισμός Υπολογιστή Πως να αυξήσεις την απόδοση των Windows
Desktop Tools

Καθαρισμός Υπολογιστή: Πως να αυξήσεις την απόδοση των Windows

Ο καθαρισμός υπολογιστή είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορείς να ακολουθήσεις με ορισμένα δωρεάν προγράμματα και εργαλεία για τα Windows. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα από τα παρακάτω προγράμματα λειτουργούν με αυτοματοποιημένους τρόπους, οπότε μετά

Οι καλύτερες Windows 10 εφαρμογές για το 2018
Desktop Tools

Οι καλύτερες Windows 10 εφαρμογές για το 2018

Από εφαρμογές άλλων λειτουργικών συστημάτων μέχρι και επαγγελματικές εφαρμογές καιρού, το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τα Windows 10 και το Windows Store. Με όλα αυτά κατά νου, δημιουργήσαμε μια λίστα με τις

Αφαίρεση του Adware από τα Windows (μια για πάντα)
Desktop Tools

Αφαίρεση Adware από τα Windows (pop-up διαφημίσεις)

Η αφαίρεση adware από τα Windows δεν είναι μια δύσκολή ή περίπλοκη διαδικασία, αλλά οι περισσότεροι χρήστες όχι μόνο δεν γνωρίζουν ποια βήματα να ακολουθήσουν, αλλά και τι σημαίνει η λέξη adware. Όταν αναφέρουμε πως

Δωρεάν εφαρμογές για παρακολούθηση των παιδιών
Δωρεάν εφαρμογές

Δωρεάν εφαρμογές για παρακολούθηση των παιδιών

Η παρακολούθηση των παιδιών σου μέσω εφαρμογών για Android ή iOS συσκευές είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα έπρεπε να απασχολεί ένα γονέα. Στον σημερινό κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο,

Spotify Premium για Φοιτητές - Πως να επωφεληθείς από την 50% έκπτωση της υπηρεσίας
Online Tools

Spotify Premium για Φοιτητές – Πως να επωφεληθείς από την 50% έκπτωση της υπηρεσίας

Η έκπτωση του Spotify Premium για φοιτητές είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες προσφορές που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να μειώσεις τα μηνιαία έξοδα για την Spotify συνδρομή σου στο 50 τοις εκατό. Αυτό

Δωρεάν Equalizers για τα Windows 10 για ισοστάθμιση των κομματιών
Desktop Tools

Δωρεάν Equalizers για τα Windows 10 για ισοστάθμιση των κομματιών

Αν είσαι λάτρης της μουσικής, παίζεις συνεχώς games ή απλά θέλεις να απολαμβάνεις καλύτερο ήχο στα Windows 10, τότε αυτοί οι δωρεάν equalizers είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι στο λειτουργικό σου σύστημα. Αυτοί οι equalizers θα βοηθήσουν

Επεξεργασία βίντεο στα Windows 10 με το Video Editor (Εναλλακτική του Windows Movie Maker)
Desktop Tools

Επεξεργασία βίντεο στα Windows 10 με το Video Editor (Εναλλακτική του Windows Movie Maker)

Το Windows Movie Maker ήταν ένα απλό, δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2012 και στη συνέχεια η Microsoft το αφαίρεσε από παντού. Τόσο τα Windows 8 όσο και τα Windows

Δεν ανοίγουν τα Windows - Εύκολες λύσεις διόρθωσης για υπολογιστές και laptops
Desktop Tools

Δεν ανοίγουν τα Windows – Εύκολες λύσεις διόρθωσης για υπολογιστές και laptops

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε στο Tsouk είναι, “Δεν ανοίγουν τα Windows, τι να κάνω για να τα φτιάξω και πως να σώσω τα αρχεία μου;” Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξεις

Πως να βάλεις μια λίστα στο Spotify ως ξυπνητήρι στο Android
Mobile

Πως να βάλεις μια λίστα στο Spotify ως ξυπνητήρι στο Android

Αν είσαι κάτοχος μιας Android συσκευής, έχεις πλέον την δυνατότητα να βάλεις μια λίστα στο Spotify ως ξυπνητήρι στο Android smartphone σου. Επέλεξε τα αγαπημένα σου κομμάτια, δημιούργησε μια λίστα με αυτά ή επέλεξε μια

Παναγιώτης Σακαλάκης
Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 209 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ. Θα με βρεις επίσης και στο Inkstory.gr