Πως να δεις αν ένα αρχείο ή μια ιστοσελίδα έχει ιούς

308 Προβολές

Όπως κι εμείς, έτσι και εσύ πολύ πιθανόν να κατεβάζεις εφαρμογές, αρχεία και προγράμματα σε καθημερινή βάση. Εμπιστεύεσαι πως το antivirus που έχεις θα σε ενημερώσει για πιθανούς ιούς και κακόβουλες ιστοσελίδες. Δυστυχώς, τα antivirus δεν είναι τέλεια και καινούργιοι ιοί εξαπλώνονται συνεχώς στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσεις να ανησυχείς για το αν είσαι ασφαλής ή όχι. Υπάρχει, ωστόσο, ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να τσεκάρεις πότε ένα αρχείο ή μια ιστοσελίδα περιέχει ιούς, ή αν είναι ασφαλές για να το χρησιμοποιήσεις.

Πως να τσεκάρεις αν ένα αρχείο περιέχει ιούς

  • Επισκέψου την ιστοσελίδα VirusTotal.com
  • Ανέβασε το αρχείο / πρόγραμμα (έως 128MB)
  • Περίμενε έως ότου ολοκληρώσει το σκανάρισμα
  • Δες τα αποτελέσματα από 50+ διαφορετικά antivirus

Το VirusTotal είναι μια ιστοσελίδα η οποία σου επιτρέπει να ανεβάζεις αρχεία μέχρι 128MB (μέγεθος) και στη συνέχεια να την αφήσεις να χρησιμοποιήσει 50+ διαφορετικά antivirus για να σκανάρει το αρχείο για ιούς, malware, Trojans, warms και πολλά άλλα.

Μέσα στις υπηρεσίες που υποστηρίζει το VirusΤotal θα βρεις το Bitdefender, το Kaspersky, το Avast, το McAfee, το Malwarebytes και πολλά ακόμα γνωστά antivirus προγράμματα. Είναι σαν να τα έχεις όλα μαζί στον υπολογιστή σου χωρίς αυτός να χάνει τις επιδόσεις του – ωστόσο θυμήσου πως άλλο είναι να σκανάρεις ένα-ένα τα αρχεία και άλλο να έχεις ένα εγκατεστημένο antivirus που τα σαρώνει όλα μαζί ταυτόχρονα.

Όταν το σκανάρισμα ενός αρχείου ολοκληρωθεί, θα μπορείς να δεις τι πρόβλημα βρήκε το κάθε antivirus και περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα – όπως για παράδειγμα την κατασκευάστρια εταιρεία του, το νούμερο έκδοσης, το όνομα του αρχείου κ.α.

VirusTotal - Σάρωση για ιούς προγράμματος

Μπορείς να σκανάρεις επίσης firmware αρχεία, Word έγγραφα, PDFs, βίντεο και φωτογραφίες.

Για συνηθισμένα εκτελέσιμα αρχεία, όπως τα .exe για παράδειγμα, πολύ πιθανόν να σου εμφανιστεί ένα pop-up παράθυρο το οποίο θα σε ενημερώσει πως το συγκεκριμένο αρχείο έχει ήδη περάσει από σάρωση. Από το νέο παράθυρο, μπορείς είτε να δεις την τελευταία σάρωση που έγινε, είτε να ξεκινήσεις μια νέα.

VirusTotal - Το αρχείο έχει ξανά σαρωθεί για ιούς

Πως να τσεκάρεις αν μια ιστοσελίδα / blog είναι ασφαλής

Αν και ένα καλό antivirus παρέχει add-on για τους περιηγητές που χρησιμοποιείς, η αποτελεσματικότητα του δεν είναι πάντα εκατό τοις εκατό ασφαλής και σίγουρη. Συχνά, οι περιηγητές σε ενημερώνουν από μόνοι τους για το αν μια ιστοσελίδα είναι κακόβουλη ή όχι, αλλά αν θέλεις να σιγουρευτείς ακόμη περισσότερο, το VirusTotal θα σε καλύψει απόλυτα.

Επισκέψου την ιστοσελίδα, αλλά αυτή τη φορά επέλεξε την καρτέλα ‘URL’ και κάνε επικόλληση εκεί το σύνδεσμο της ιστοσελίδας που θέλεις να σαρώσει η υπηρεσία. Σιγουρέψου πως έχεις περάσει μπροστά από το σύνδεσμο το http:// ή https:// πρόθεμα.

VirusTotal - Σάρωση για ιούς το Tsouk

VirusTotal – Το Tsouk.gr είναι εκατό τοις εκατό ασφαλές από ιούς και κακόβουλες κώδικες.

Χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο – αλλά μεγαλύτερο – σύνολο εργαλείων σάρωσης, το VirusTotal θα σε ενημερώσει γρήγορα εάν μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής ή όχι. (Όταν λέμε ιστοσελίδα, αναφερόμαστε και στα blogs, τα forum, τα e-shops κ.τ.λ.).

Αν το σκανάρισμα της ιστοσελίδας ολοκληρωθεί και δεις ότι ένα από τα antivirus αναφέρει πως βρέθηκε Malware, πολύ πιθανόν να είναι λάθος. Μπορείς να σιγουρευτείς αν η ιστοσελίδα είναι ασφαλής ή όχι είτε από τα αποτελέσματα των περισσότερων antivirus, είτε χρησιμοποιώντας την.

Βαθμολογία: 5.0/5. από 5 ψήφους.
Περίμενε λίγο...

0 Σχόλιο

Απεριόριστο δωρεάν ίντερνετ στο κινητό (2017) - Tsouk.gr 13 Ιουνίου 2017 - 7:30 μμ

[…] Το .APK αρχείο είναι ελεγμένο για ιούς και malware και είναι απόλυτα ασφαλές για εγκατάσταση στην συσκευή σου. Φυσικά, μπορείς να το σκανάρεις και ο ίδιος σου. […]

Απεριόριστο δωρεάν ίντερνετ στο κινητό (2017) - AmunaNet.Com 18 Ιουνίου 2017 - 1:34 μμ

[…] Αρχικά, θα χρειαστεί να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Psiphon 113 – αλλά όχι από το Play Store. Στο Play Store υπάρχει η πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής η οποία δεν παρέχει απεριόριστο δωρεάν ίντερνετ στο κινητό.Εναλλακτικά λοιπόν θα χρειαστεί να κατεβάσεις το .APK αρχείο της παλαιότερης έκδοσης του Psiphon, την 113. Κάνε κλικ εδώ για κατέβασμα. Το .APK αρχείο είναι ελεγμένο για ιούς και malware και είναι απόλυτα ασφαλές για εγκατάσταση στην συσκευή σου. Φυσικά, μπορείς να το σκανάρεις και ο ίδιος σου. […]

Τα καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για τα Windows 10 14 Φεβρουαρίου 2018 - 5:39 πμ

[…] Εκτός αυτών, σου επιτρέπει επίσης να ελέγξεις κάθε είδους αρχείου για ιούς μέσω του VirusTotal, μια υπηρεσία την οποία είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας. […]

Σχολιάστε το άρθρο

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας να επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείται με την Πολιτική Απορρήτου μας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου