Bitcoin
4,645 προβολες
1 Σχόλιο

Τι είναι το Bitcoin και πως να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα με αυτό

Ότι χρειάζεται να ξέρεις για το Bitcoin

Πολλοί χρήστες έχουν ακούσει ή έχουν διαβάσει κάποιο άρθρο στο διαδίκτυο για το Bitcoin, το απόλυτο ψηφιακό νόμισμα. Το Bitcoin είναι ένα είδος cryptocurrency – που σημαίνει ότι η ασφάλεια και η κρυπτογράφηση του είναι πολύ σημαντικό κομμάτι.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τις 10 πιο συχνές και σημαντικές ερωτήσεις που σχετίζονται με το Bitcoin ώστε να καταλάβεις καλύτερα τι είναι και πως χρησιμοποιείται για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών από το διαδίκτυο.

1. Τι είναι τα bitcoins;

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα (ή εικονικό αν προτιμάς) που δεν θα βρεις σε κέρματα ή χαρτονομίσματα. Το Bitcoin δεν παράγεται από καμία χώρα και δεν ελέγχεται από καμία τράπεζα. Για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα, είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των χρημάτων και την εγκυρότητα των συναλλαγών.

2. Ποιος σκέφτηκε την ιδέα και τα δημιούργησε;

Η όλη ιδέα ήταν του Satoshi Nakamoto. Τον Μάιο του 2008, ο Nakamoto μοιράστηκε μια άσπρη σελίδα [PDF] που αφορούσε το Bitcoin, ένα peer-to-peer ψηφιακό νόμισμα. Χωρίς να αποκαλύψει για το ποιος ήταν, ο Nakamoto περιέγραψε πως το ψηφιακό νόμισμα θα λειτουργούσε: Τα bitcoins θα γίνονται mined από το λογισμικό του υπολογιστή και θα μεταφέρονται απευθείας μεταξύ των χρηστών και θα καταγράφονται σε ένα, όπως είπε και ο ίδιος, untamperable ledger, το οποίο δεν θα έχει την ανάγκη τρίτων.

Στη συνέχεια.. εξαφανίστηκε.

Ένα μεγάλο μέρος της έφεσης του Bitcoin είναι η ανωνυμία του Satoshi Nakamoto, του οποίου την εξαφάνιση αρκετή αποκαλούν και πως ανιδιοτελή πράξη προς μια νέα εποχή οικονομικής επανάστασης. Κάποιοι ντετέκτιβ κατάφεραν παλαιότερα να εντοπίσουν μερικούς ανθρώπους με την ίδια ονομασία, συμπεριλαμβανομένου και ενός τυπά που αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα, αλλά ποτέ τον πραγματικό. Αρκετοί αναφέρουν πως το Satoshi Nakamoto είναι απλά ένα ψευδώνυμο.

Τον Μάιο του 2016, η κοινότητα του Bitcoin σοκαρίστηκε όταν ένας Αυστραλός επιχειρηματίας με το όνομα Craig Wright προσδιόρισε τον εαυτό του ως Satoshi Nakamoto. Μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Gizmodo και το Wired ξεκίνησαν διάφορες έρευνες, αλλά καμία δεν υποδείκνυε αν στην πραγματικότητα είναι αυτός ο δημιουργός. Σύμφωνα με τον Craig, αυτός και ο φίλος του Dave Kleiman δημιούργησαν και το Bitcoin, αλλά και το ψευδώνυμο. Κάποιοι άνθρωποι τον πιστεύουν, άλλοι όχι. Αλλά ακόμη κι αν είναι αυτός, το σύστημα του Bitcoin δεν μπορεί να διαχειριστεί από κανέναν άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου και του δημιουργού.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το 2014 ο Wright είχε δηλώσει την πρόσθεση να ίδρυση την Denariuz Bank, την πρώτη τράπεζα στον κόσμο βασισμένη στο Bitcoin. Δυστυχώς ή ευτυχώς, συνάντησε αρκετά προβλήματα με τις φορολογικές αρχές της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα την αποτυχία της ιδέας του.

3. Τι κάνει το Bitcoin τόσο μοναδικό;

Το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer νόμισμα και τρέχει σε ένα σύστημα το οποίο σου επιτρέπει να στέλνεις και να λαμβάνεις bitcoins χωρίς την ανάγκη τρίτων.

Για να το περιγράψουμε ακόμα καλύτερα, εταιρείες όπως η Visa βασίζονται σε τρίτους για να μπορέσουν να επαληθεύσουν κάθε συναλλαγή. Με αυτόν το τρόπο εσύ κι εγώ μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η συναλλαγή έχει σταλθεί ή την έχουμε λάβει.

Ωστόσο, οι bitcoins συναλλαγές καταγράφονται σε ένα δημόσιο σύστημα, ονομαζόμενο ως bitcoin blockchain. Αυτές οι πληροφορίες και οι καταγραφές είναι διαθέσιμες προς όλους μέσω του Blockchain.info και δεν μπορούν να επεξεργαστούν ή να διαγραφούν από κανέναν.

Αυτό σημαίνει πως κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται, είναι και απόδειξη ότι ολοκληρώθηκε κανονικά.

4. Ποιος μπορεί να διαχειριστεί το Bitcoin;

Κανείς. Καμιά κυβέρνηση, κανένα γκρουπ και κανένας άνθρωπος πάνω στον πλανήτη δε μπορεί να διαχειριστεί το Bitcoin. Με αυτόν το τρόπο το Bitcoin είναι διαθέσιμο σε κάθε χώρα, αρκεί το κατάστημα ή η υπηρεσία να δέχονται πληρωμές μέσω bitcoins.

Δυστυχώς, αρκετές χώρες τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να ανησυχούν γι ‘αυτό, με αποτέλεσμα να απαγορεύσουν τις συναλλαγές του ψηφιακού νομίσματος, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν το παραμικρό. Άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, κατάλαβαν την αξία του και ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

5. Είναι το Bitcoin ανώνυμο;

Η ανωνυμότητα του Bitcoin είναι ένας μύθος. Η καλύτερα, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν ανώνυμες συναλλαγές με τη χρήση bitcoins. Επειδή το σύστημα μετράει, αρκετές υπηρεσίες ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τους γνωστούς κανονισμούς KYC / AML.

Οι κανονισμοί KYC / AML σημαίνουν “know your customers/anti-money laundering”. Κάτι το οποίο μεταφράζεται ως “γνώριζε τους πελάτες σου/κατά του ξεπλύματος χρημάτων”. Αυτό σημαίνει πως με κάθε συναλλαγή οι χρήστες πρέπει να υποβάλουν την ταυτότητα τους ή την απόδειξη της διεύθυνσης της κατοικίας τους.

Είναι επίσης σχετικά εύκολο να παρακολουθήσεις τις συναλλαγές των bitcoins. Τα bitcoins συνήθως αγοράζονται με ανταλλαγές που πραγματοποιούνται ή από συναλλαγές που ολοκληρώνονται. Οπότε, είναι σχετικά εύκολο να παρακολουθήσεις από που έρχεται το κάθε bitcoin.

6. Πως χρησιμοποιώ τα bitcoins;

Όπως ακριβώς γίνεται και με τα χρήματα, έτσι και με τα bitcoins μπορείς να αγοράσεις οτιδήποτε επιθυμείς – αρκεί φυσικά η υπηρεσία να δέχεται συναλλαγές μέσω bitcoins.

Υπάρχουν επίσης και τα Bitcoin Wallets, τα οποία έρχονται σε μορφές desktop wallet, mobile wallet, online/web-based waller, hardware wallet μέχρι και paper wallet (το wallet μεταφράζεται στα ελληνικά ως πορτοφόλι).

7. Πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν bitcoins;

Το να υπολογίσεις ακριβώς όλους τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν bitcoins είναι λίγο δύσκολο. Ένας τρόπος για να μάθεις έναν στάνταρ αριθμό είναι μετρώντας όλα τα wallets που έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με μια αναφορά του CoinDesk που ολοκληρώθηκε το 2016, τα bitcoin wallets έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τον εκπληκτικό αριθμό των 12.77 εκατομμυρίων. Αν και οι περισσότεροι χρήστες έχουν περισσότερα από ένα wallets, οι αριθμοί υποδεικνύουν πως το Bitcoin μεγαλώνει και επεκτείνεται όλο και περισσότερο με τον καιρό.

8. Πως θα πάρω τα πρώτα μου bitcoins;

Κάποτε, το bitcoin mining ήταν πολύ κερδοφόρο. Πλέον, είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις πολλά λεφτά μέσω mining, αλλά όχι αδύνατο. Αρχικά, θα χρειαστεί να αγοράσεις ή να νοικιάσεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά αυτά τα έχουμε καλύψει σε προηγούμενα άρθρα:

9. Πως στέλνω/λαμβάνω/ξοδεύω bitcoins;

Τα bitcoin wallets έρχονται και με τις ανάλογες bitcoin διευθύνσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν και μια διαδρομή. Ακριβώς όπως και τα e-mails. Οι διευθύνσεις των bitcoins είναι αριθμητικές και μεταξύ 27 με 34 χαρακτήρων.

Οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχουν φιλικό περιβάλλον ακόμα και για αρχάριους χρήστες, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να δημιουργήσεις bitcoin διευθύνσεις και να στείλεις ή να λάβεις bitcoins.

Μπορείς επίσης να βγάλεις και τις δικές σου χρεωστικές κάρτες, Visa/Mastercard, από εταιρείες όπως η Wirex και το Coinbase.

10. Ποια είναι τα μειονεκτήματα του bitcoin;

Ανάλογα με τον ποιον ρωτάς, θα λάβεις και διαφορετικές απόψεις. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον προγραμματισμό και τους υπολογιστές θα διαφωνήσουν στο αν το bitcoin είναι κάτι ξεπερασμένο ή όχι. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις προτού γίνεις χρήστης bitcoin.

Αρχικά, τα bitcoins μπορούν να κλαπούν με διάφορους τρόπους. Είναι υποχρέωση σου να τα κρατήσεις ασφαλές, είτε αυτό θα γίνει με 2-factor authentication, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το να τα κρατάς σε online wallets είναι επικίνδυνο, αλλά είναι στο χέρι σου.

Οι περισσότερες υπηρεσίες bitcoin δεν είναι αξιόπιστες, οπότε θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στο ποιες χρησιμοποιείς. Ακόμα και οι πιο αξιόπιστες υπηρεσίες έχουν εξαφανιστεί μέσα σε μια βραδιά με χιλιάδες bitcoins χρηστών, όπως και η Mt. Gox για παράδειγμα το 2014, που μέσα σε μια βραδιά εξαφανίστηκε και πήρε μαζί της 745,000 bitcoins.

Πιο πρόσφατα, κλάπηκαν 120,000 bitcoins κατά τη διάρκεια του Bitfinex hack, και κανένας δεν έμαθε μέχρι σήμερα πως κατάφεραν να τα κλέψουν.

Οι συναλλαγές μέσω bitcoins δεν είναι σε όλες τις χώρες νόμιμες, οπότε πρέπει να προσέχεις από που αγοράζεις και τι κάνεις. Τέλος, τα bitcoins δεν τα δέχονται όλα τα καταστήματα, οπότε θα βρεθείς σε δυσκολίες για να κάνεις online αγορές – αν και εταιρείες όπως η Wirex και το Coinbase κάνουν την όλη υπόθεση παιχνιδάκι.

Τι άποψη έχεις για τα bitcoins; Θα τα χρησιμοποιήσεις ποτέ; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: