Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) – Οδηγός 2017

Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) - Οδηγός 2017

Όταν μιλάμε για ασφάλεια, η κρυπτογράφηση Android συσκευής παίζει σημαντικό ρόλο για να κρατάμε τα προσωπικά μας αρχεία πάντα ασφαλή. Φυσικά η κρυπτογράφηση μπορεί να γίνει και σε πλατφόρμες, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές και πάει λέγοντας, αλλά το κάνουμε κρυπτογράφηση στην Android συσκευή μας είναι μια πολύ καλή αρχή.

Αν και οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν πως να κρυπτογραφήσουν μια εφαρμογή, δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχει η κρυπτογράφηση Android συσκευής. Άλλωστε η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη από το Android 2.3 Gingerbread, αλλά τώρα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τους περισσότερους χρήστες.

Γιατί θα ‘πρεπε να κρυπτογραφήσεις την Android συσκευή σου

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, η κρυπτογράφηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσεις ασφαλή όλα τα προσωπικά σου αρχεία και δεδομένα. Με άλλα λόγια, η κρυπτογράφηση μετατρέπει όλα τα δεδομένα σε ένα μυστικό ή τυχαίο κωδικό – δηλαδή κρυπτογραφημένο κείμενο – το οποίο δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί από μη εξουσιοδοτημένα μέρη. Στις Android συσκευές, η κρυπτογράφηση σιγουρεύεται πως μόνο τα άτομα που έχουν τον κωδικό ή το PIN θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες εφαρμογές για απόκρυψη μηνυμάτων στο Android

Ίσως σκεφτείς και αναρωτηθείς πως η κρυπτογράφηση είναι διαφορετική από το να προσθέσεις ένα PIN ή έναν κωδικό πρόσβασης στην οθόνη κλειδώματος της συσκευής σου. Λοιπόν, όλα τα δεδομένα που έχεις αποθηκευμένα στην Android συσκευή σου μπορούν να τα δουν και άλλοι με διάφορους μεθόδους ακόμη κι αν έχεις βάλει δυνατό κωδικό. Αν όμως η συσκευή σου είναι κρυπτογραφημένη, κανένας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου αλλά ούτε και να την αποκρυπτογραφήσει.

Κρυπτογράφηση Android συσκευής – Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις

Τώρα που γνωρίζεις τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η κρυπτογράφηση Android συσκευής, παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μια σύντομη λίστα με κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις προτού κρυπτογραφήσεις την συσκευή σου.

 • Όταν κρυπτογραφείς μια Android συσκευή, όλα τα προσωπικά σου δεδομένα όπως οι φωτογραφίες, η μουσική, τα βίντεο, τα αρχεία, τα μηνύματα, οι επαφές, ο λογαριασμός σου στην Google, οι εφαρμογές σου κ.τ.λ., είναι κρυπτογραφημένα. Ωστόσο, κάποιες εφαρμογές αποθηκεύουν δεδομένα στους servers τους με αποτέλεσμα αυτά τα δεδομένα να μην είναι κρυπτογραφημένα.
 • Μόλις κρυπτογραφήσεις την Android συσκευή σου, ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσεις την κρυπτογράφηση είναι αν γυρίσεις την συσκευή στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
 • Μπορείς επίσης να κρυπτογραφήσεις τα δεδομένα της εξωτερικής σου SD κάρτας χρησιμοποιώντας το Adoptable Storage χαρακτηριστικό το οποίο παρουσιάστηκε στο Android 6.0 Marshmallow.
 • Όταν η συσκευή σου κρυπτογραφηθεί, κάθε φορά που θα κλειδώνεις την οθόνη όλα τα δεδομένα θα κρυπτογραφούνται και κάθε φορά που θα την ξεκλειδώνεις θα αποκρυπτογραφούνται. Όπως καταλαβαίνεις, μια τέτοια διαδικασία απαιτεί επιπλέον μνήμη και επεξεργαστές να τρέχουν από πίσω. Οπότε μην αναρωτηθείς αν δεις την ταχύτητα της συσκευή σου να μειώνεται μετά την κρυπτογράφηση. Φυσικά, οι πιθανότητες για να καταλάβεις τη διαφορά της ταχύτητας είναι σχεδόν μηδαμινές.
 • Αρκετές καινούργιες συσκευές όπως το Google Pixel και τα Nexus είναι προ-κρυπτογραφημένα, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα απολύτως. Η Google κρυπτογραφεί κάθε συσκευή που έρχεται με Android 6.0 Marshmallow και νεότερη έκδοση. Φυσικά κάποιες εταιρείες απενεργοποιούν αυτή την επιλογή, οπότε για να σιγουρευτείς πάνε στις Ρυθμίσεις –> Ασφάλεια –> Κρυπτογράφηση Συσκευής (Settings –> Security –> Encrypt Phone).
 • Τέλος, αν έκανες root την συσκευή σου, θα χρειαστεί να την κάνεις unroot μιας και δεν θα λειτουργήσει η κρυπτογράφηση ή θα εμφανίσει προβλήματα και σφάλματα.

Κρυπτογράφηση Android συσκευής

Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) - Οδηγός 2017

Από τον παρακάτω οδηγό θα δεις βήμα προς βήμα πως να κρυπτογραφήσεις την Android συσκευή σου εύκολα και γρήγορα. Προτού ξεκινήσουμε, έχε κατά νου τα παρακάτω:

 • Η διαδικασία της κρυπτογράφησης θα διαρκέσει από 30 λεπτά μέχρι και πάνω από μια ώρα – ανάλογα με το μέγεθος των δεδομένων που έχεις.
 • Η συσκευή σου πρέπει να είναι φορτισμένη τουλάχιστον μέχρι το 80% και θα πρέπει να την έχεις στον φορτιστή καθ’ όλη τη διάρκεια.
 • Αν βγάλεις την συσκευή σου από τον φορτιστή την ώρα που γίνεται η διαδικασία της κρυπτογράφησης, θα χάσεις όλα τα αρχεία και τα δεδομένα της συσκευής σου. Οπότε πρόσεχε.
 • Αν έχεις κάνει την συσκευή σου root, θα χρειαστεί να την κάνεις unroot.

Βήμα προς βήμα διαδικασία:

1. Πάνε στις Ρυθμίσεις –> Ασφάλεια (Settings –> Security). Μέσα στην σελίδα της ασφάλειας θα βρεις μια επιλογή που ονομάζεται “Κρυπτογράφηση συσκευής” (ή Encrypt Phone, ή Encrypt Tablet).

Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) - Οδηγός 2017

2. Μόλις κάνεις κλικ στην επιλογή, θα σου εμφανιστεί ένα κείμενο με λεπτομέρειες σχετικά με την κρυπτογράφηση. Στο τέλος του κειμένου θα βρεις την επιλογή “Encrypt Phone“, κάνε κλικ σε αυτήν. Αν δεν έχεις την συσκευή σου συνδεδεμένη στον φορτιστή, δεν θα σου δοθεί η επιλογή για να κάνεις κλικ πάνω στην επιλογή.

Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) - Οδηγός 2017

3. Στη συνέχεια, επέλεξε ένα PIN/Κωδικό πρόσβασης με τον οποίο θα αποκρυπτογραφείς την συσκευή σου. Μόλις πατήσεις τον κωδικό, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσεις πως θέλεις όντως να κρυπτογραφήσεις την συσκευή σου. Πάτα στο “Encrypt Phone” για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) - Οδηγός 2017

4. Η διαδικασία κρυπτογράφησης θα διαρκέσει αρκετή ώρα και η συσκευή σου θα κάνει αρκετές φορές επανεκκίνηση. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί και ανοίξει η συσκευή σου, θα χρειαστεί να βάλεις τον κωδικό που επέλεξες στην αρχή και στη συνέχεια θα ξανά κάνει επανεκκίνηση.

Κρυπτογράφηση Android συσκευής (encryption) - Οδηγός 2017

5. Μόλις κάνει και την τελευταία επανεκκίνηση, θα χρειαστεί να ξεκλειδώσεις την συσκευή σου. Τώρα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις καθώς όλα είναι κρυπτογραφημένα. Για να σιγουρευτείς όμως πως η κρυπτογράφηση όντως ενεργοποιήθηκε, πάνε Ρυθμίσεις –> Ασφάλεια –> Κρυπτογράφηση Συσκευής (Settings –> Security –> Encryt Phone) και δες αν λέει “Encrypted/Κρυπτογραφήθηκε“.

Διάβασε επίσης: Greek WPA Finder – Βρες τον κωδικό του WiFi ασύρματου δικτύου σου

Εσύ έχεις κρυπτογραφήσει την Android συσκευή σου; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Rating: 4.7. From 6 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Desktop Tools

Τα καλύτερα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα για τα Windows 10

Τα Windows 10 έρχονται με πολλά προ-εγκατεστημένα πρόγραμμα και εφαρμογές που έχουν ως κύριο σκοπό να βοηθήσουν τους χρήστες να διαχειρίζονται καλύτερα το λειτουργικό τους σύστημα. Παρόλο που όλα τα προ-εγκατεστημένα πρόγραμμα στα Windows 10

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop
Desktop Tools

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και με τα Windows 10, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop τους με μερικά απλά βήματα που παρέχει η ίδια η Microsoft

Δωρεάν FTP Clients για Windows, macOS, Linux και NIX
Desktop Tools

Δωρεάν FTP Clients για Windows, macOS, Linux και NIX

Όταν έχουμε να κάνουμε με μεταφορές μεγάλων αρχείων μέσω του ίντερνετ, ο τρόπος μέσω FTP/SFTP είναι αυτός που προτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Αν και υπάρχουν αρκετά επί πληρωμής FTP (File Transfer Protocol) προγράμματα τα οποία είναι

BS Player - Πως να διορθώσεις το πρόβλημα με τους ελληνικούς υπότιτλους
Desktop Tools

BS Player – Πρόβλημα με τους Ελληνικούς Υπότιτλους

Αν το BS Player σου εμφανίζει πρόβλημα με τους ελληνικούς υπότιτλους και αντί για ελληνικά διαβάζεις “αλαμπουρνέζικα,” τότε θα σου δείξουμε πως μπορείς να το λύσεις εύκολα και γρήγορα. Το BS Player είναι ένα από

Mobile

WhatTheFont – Βρες κάθε γραμματοσειρά από το Android ή iOS

Το WhatTheFont είναι μια νέα εφαρμογή που ήρθε για να μείνει. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το Shazam των γραμματοσειρών, καθώς μπορεί να αναγνωρίσει οποιαδήποτε γραμματοσειρά του δείξεις με την κάμερα της συσκευής σου –

Laptop με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας - Τα καλύτερα του 2017
Προσφορές

Laptop με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας – Τα καλύτερα του 2017

Αν ψάχνεις να αγοράσεις ένα καινούργιο laptop με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, το οποίο παρόλα αυτά να σου παρέχει μεγάλες αποδόσεις για να μπορείς να κάνεις την δουλειά σου χωρίς καθυστερήσεις, τότε η παρακάτω λίστα είναι

Πρόβλημα με τη μπαταρία του tablet; Να πως να την φτιάξεις
Mobile

Πρόβλημα με τη μπαταρία του tablet; Να πως να την φτιάξεις

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μπαταρία του tablet τους. Δεν έχει σημασία αν είναι Samsung, Lenovo, MLS, Turbo X και πάει λέγοντας, ή το κόστος με το οποίο το αγόρασες, σημασία

Δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop - Τι φταίει και πως να το φτιάξεις
Τεχνολογία

Δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop – Τι φταίει και πως να το φτιάξεις

Αν δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop σου υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβεις τι φταίει και αν μπορείς να την φτιάξεις. Το πρόβλημα της μπαταρίας μπορεί να ευθύνεται σε πολλούς παράγοντες και στο σημερινό

Εγκατάσταση των Windows 95 μέσω Virtual Machine
Desktop Tools

Εγκατάσταση των Windows 95 μέσω Virtual Machine

Τα Windows 95 της Microsoft ήταν ένα τεράστιο βήμα από τα Windows 3.1. Ήταν η πρώτη έκδοση των Windows που περιλάμβανε το μενού της έναρξης, τη κλασική επιφάνεια εργασίας και πολλές επιλογές που χρησιμοποιούμε μέχρι

Εξοικονόμηση δεδομένων για περισσότερο mobile ίντερνετ
Mobile

Εξοικονόμηση δεδομένων για περισσότερο mobile ίντερνετ

Με τη σωστή εξοικονόμηση δεδομένων, όχι μόνο θα έχεις περισσότερο ίντερνετ στη mobile συσκευή σου, αλλά εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube κ.α., θα καταναλώνουν λιγότερα megabytes. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους

Πως να κατεβάζεις Steam games στον υπολογιστή από το κινητό σου
Desktop Tools

Πως να κατεβάζεις Steam games στον υπολογιστή από το κινητό σου

Το Steam σου επιτρέπει να κατεβάζεις και να κάνεις εγκατάσταση παιχνίδια απευθείας από το smartphone σου, ακριβώς όπως μπορείς να κάνεις και με το PlayStation 4 ή το Xbox One. Μπορείς να κατεβάσεις όσα Steam

Πως να βρεις το χαμένο κινητό σου - Εντοπισμός κλεμμένης συσκευής
Mobile

Πως να βρεις το χαμένο κινητό σου – Εντοπισμός κλεμμένης συσκευής

Ένα χαμένο κινητό (ή κλεμμένο, εν πάση περίπτωση) μπορεί να εντοπιστεί με αρκετούς τρόπους, αλλά οι περισσότεροι απαιτούν από τον χρήστη να έχει περάσει προηγουμένως μια εφαρμογή εντοπισμού. Αλλά επειδή οι περισσότεροι χρήστες παραλείπουν να

billys
About billys 5 Articles
Όλα με ένα κλικ
 • Pingback: Facebook Messenger - Πως να στέλνεις αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα()

 • Pingback: Πως να κρύψεις τη λίστα φίλων σου στο Facebook (2017)()

 • Pingback: Πως να κρύψεις τη λίστα φίλων σου στο Facebook (2017) - Αναλυτικά βήματα | Empisteutiko.gr()

 • Αριστερός Μνημονιοζήτουλας

  Καλημέρα.
  Οι συσκευές που έχουν γίνει root με το Magisk, το οποίο υποτίθεται ότι κρύβει το root από κάποιες ρυθμίσεις και εφαρμογές, πρέπει και αυτές να γίνουν unroot;

  Δεν υπάρχουν votes.
  Please wait...
  • Λογικά με το Magisk θα δουλέψει χωρίς προβλήματα, αλλά μη το δένεις και κόμπο καθώς η Google έχει πειράξει σε εξευτελιστικό βαθμό το λειτουργικό της (για λόγους ασφάλειας πάντα). Ποια έκδοση Android έχεις; Όσο πιο παλιά τόσο το καλύτερο γιατί δεν έχουν πειραχτεί πολλές ρυθμίσεις.

   Δεν υπάρχουν votes.
   Please wait...
   • Αριστερός Μνημονιοζήτουλας

    Έχω το Samsung Galaxy Note 5, το οποίο τρέχει Android 7.0.
    Δοκίμασα να ενεργοποιήσω την κρυπτογράφηση, γίνεται η επανεκκίνηση της συσκευής, και μετά τίποτα. Τελικά, μάλλον πρέπει να γίνει unroot.

    Δεν υπάρχουν votes.
    Please wait...
 • Γιάννης Σκούρας

  Καλημέρα. Εχω ένα Samsung galaxy s7 κ εκανα Hard reset το κινητό μου. Έκανα εγκατάσταση πάλι όλα τα δεδομένα μου από το cloud κ δε μου αναγνωρίζει την κρυπτογραφημένη sd κάρτα μου. Τι να κάνω;

  Δεν υπάρχουν votes.
  Please wait...
  • Προσπάθησε να την περάσεις στον υπολογιστή και να την κάνεις ένα format. Λογικά θα έφαγε σκάλωμα με την κρυπτογράφηση και το hard reset.

   Δεν υπάρχουν votes.
   Please wait...
 • nikol@s

  Στο δικό μου τηλέφωνο λέει “ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ” .. Εγώ όμως δεν έχω κάνει ποτέ κρυπτογράφηση. Τι σημαίνει αυτό ????? Το τηλέφωνο βέβαια είναι ασφαλισμένο με ΚΩΔΙΚΟ… Πρέπει να κάνω κάτι άλλο?

  Δεν υπάρχουν votes.
  Please wait...
  • Μπορεί να ήρθε ήδη κρυπτογραφημένο, μερικά μοντέλα έτσι είναι. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο εφόσον έχει κρυπτογραφηθεί από την εταιρεία.

   Δεν υπάρχουν votes.
   Please wait...
   • nikol@s

    Σήμερα το πρωί όταν άνοιξε το τηλέφωνο στις 7 το πρωί, δεν μπόρεσε να κάνει αποκρυπτογράφηση και έκανε reset στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό το κάνει δεύτερη φορά. Έτσι θα αναγκαστώ να μην έχω ούτε ΚΩΔΙΚΟ ούτε PATTERN. Με app έχει κλειδώσει τα κρίσιμα apps. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο ??? ααα … και πάλι λέει ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ …

    Δεν υπάρχουν votes.
    Please wait...
    • Σου βγάζει κάποιο μήνυμα που αναφέρει πως η συσκευή κάνει επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις επειδή δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφηθεί; Αν μπορούσες να μου γράψεις τι σου γράφει ή να μου στείλεις μια φωτογραφία θα μου ήταν ευκολότερο να σε βοηθήσω με την επίλυση του προβλήματος.

     Δεν υπάρχουν votes.
     Please wait...
     • nikol@s

      Βγάζει μήνυμα που λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αποκρυπτογράφηση και η μόνη επιλογή που σου δίνει είναι να κάνεις reset. Φωτογραφία δεν μπορώ να σου στείλω γιατί τώρα το επανέφερα το τηλέφωνο, Αλλά αν βάλω ένα PATERN ή PASSWORD θα ξαναγίνει το ίδιο. Μου το έχει κάνει δύο φορές.

      Δεν υπάρχουν votes.
      Please wait...
     • Μπορείς να μου πεις ποιο είναι το μοντέλο της συσκευής σου; Δεν μπορώ να βρω λύση για το πρόβλημα σου. Ίσως με το μοντέλο της συσκευής να βρω τη λύση. Περίεργο πρόβλημα.

      Δεν υπάρχουν votes.
      Please wait...
     • nikol@s

      Είναι το OUKITEL K6000PRO. Πάντως σ’ ευχαριστώ για την βοήθεια… Μέχρι τώρα τόχω φορτώσει με 100 apps και δουλεύει θαυμάσια με Android 7. Έχει 4gb μνήμη και 64gb χωρητικότητα. Το μόνο θέμα είναι αυτό με την κρυπτογράφηση… ευ χ ευχ ευχ

      Δεν υπάρχουν votes.
      Please wait...
     • Απ’ ότι βλέπω, η συσκευή δεν θα ‘πρεπε να είχε έρθει κρυπτογραφημένη. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα hard reset αλλά αμφιβάλλω αν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Θα σου πρότεινα να έρθεις σε επικοινωνία με την εταιρεία. Εναλλακτικά μπορείς να δεις πως γίνεται hard reset από εδώ: http://www.hardreset.info/devices/oukitel/oukitel-k6000/

      Δεν υπάρχουν votes.
      Please wait...