Μυκητιάσεις
1,049 προβολες

Κούφιο νύχι ποδιού: Τι είναι, αιτίες και θεραπείες

κούφιο νύχι ποδιού ή ονυχόλυση

Το κούφιο νύχι ποδιού ή αλλιώς ονυχόλυση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το νύχι αποχωρίζεται από την κοίτη του και δημιουργείται ένα κενό, μια σπηλιά μεταξύ του όνυχα και του δέρματος. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά μετά από τραυματισμό στο νύχι ή εξαιτίας της ονυχομυκητίασης.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την αποκοπή του διαχωρισμένου νυχιού καθώς μεγαλώνει ή μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιμυκητιακά φάρμακα ή να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ορισμένα προϊόντα νυχιών.

Αίτια και θεραπείες για κούφιο νύχι ποδιού

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία της ονυχόλυσης είναι να προσδιοριστεί τι προκαλεί την ανύψωση του νυχιού από τη βάση του. Η εύερεση της αιτίας και της κατάλληλης θεραπείας θα επιτρέψει στο νύχι να επουλωθεί και να ξανακολλήσει στο δέρμα καθώς θα μεγαλώνει ξανά.

Τραυματισμός

κούφιο νύχι ποδιού από τραυματισμό
κούφιο νύχι ποδιού από τραυματισμό

Μήπως χτυπήσατε το νύχι σας; Αν το κούφιο νύχι οφείλεται σε τραυματισμό πιθανόν να μη χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε να το γιατρέψει ο χρόνος. Ωστόσο, εάν το δέρμα ανοίξει, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή και να αποτρέψετε τη μόλυνση. Ένα άτομο θα πρέπει να προσέχει να μην καθαρίζει κάτω από το νύχι, καθώς το νερό μπορεί να σπρώξει βακτήρια ή μύκητες πιο βαθιά κάτω από το νύχι.

Εναλλακτικά και ανάλογα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ή πόσο επιθυμείτε να τη διορθώσετε μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον ποδίατρο

Ονυχομυκητίασεις

κούφιο νύχι ποδιού
κούφιο νύχι ποδιού από ονυχομυκητίαση

Οι μυκητίασεις νυχιών είναι η πιο συχνή αιτία που προκαλεί την ονυχόλυση. Σε συτήν την περίπτωση το νύχι δε θα έγινε κούφιο από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά θα πέρασε από αρκετά στάδια. Δεν είναι απαραίτητο ότι η ονυχομυκητίαση σε προχωρημένο στάδιο θα δημιουργήσει αποκόλληση του όνυχα απότην κοίτη

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιείστε φάρμακα για να θεραπεύσετε τη μυκητίαση. Συνήθως μιλάμε για αντιμυκητιακές κρέμες, τζελ ή σπρέι. Υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα στο εμπόριο και στα φαρμακεία. Ρίξτε μια ματιά εδώ σε ένα από τα μεγαλύτερα online φαρμακεία της Ελλάδας και βρείτε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα για τις ονυχομυκητιάσεις, σε καλύτερες τιμές από το φαρμακείο της γειτονιάς

Υπάρχουν και premium προϊόντα, πιο αποτελεσματικά που δε θα βρείτε στο κοινό εμπόριο και στα φαρμακεία. Αν η μυκητίαση σας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο ή γενιικά δε σας αποδίσουν τα απλά προϊόντα, ρίξτε μια ματιά σε αυτά από κάτω

Foot Trooper: Premium Σπρέι ενάντια στη μυκητίαση
Exodermin: Premium κρέμα ενάντια στη μυκητίαση
FungoStop: Premium κρέμα ενάντια στη μυκητίαση
Promicil: Premium κρέμα ενάντια στη μυκητίαση
premium κρέμες και σπρέι ενάντια στην ονυχομυκητίαση

Καμιά φορά ειδικά αν η ονυχομυκητίαση είναι στην αρχή και ακόμα δεν υπάρχουν κούφια νύχια, μπορεί να δουλέψει και κάποια σπιτική θεραπεία γαι τους μύκητες. Μια άλλη φυσική αντιμετώπιση που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και προληπτικά είναι το έλαιο τεϊόδεντρου

Ψωρίαση στα νύχια

Η ψωρίαση νυχιών μπορεί να να προκαλέσει ονυχόλυση. Πολύ συχνά μπερδεύουμε την ονυχομυκητίαση με ψωρίαση νυχιών γιατι μοιάζουν. Αν όμως έχετε ψωρίαση στα νύχια αντί για ονυχομυκητίαση είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε και ένα κούφιο νύχι ποδιού ή και περισσότερα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξάρσεις της ψωρίασης μπορεί να επηρεάσουν τα νύχια.

Τα νύχια που έχουν προσβληθεί από ψωρίαση μπορεί να αποκτήσουν ένα σταχτερό χρώμα και να αποκολληθούν από την κοίτη του νυχιού. Η ψωρίαση νυχιών συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπικές κρέμες όπως η psorilax, ή άλλες θεραπείες που σας έχει συστήσει ο γιατρός. Εδώ η θεραπεία του του κούφιου νυχιού περνάει μέσα από την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της μείωσης των εξάρσεων της.

Προβλήματα θυρεοειδούς ή έλλειψη βιταμινών

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν ονυχόλυση και συχνά απαιτούν φάρμακα που βοηθούν τον θυρεοειδή να ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών.

Οι ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων αντιμετωπίζονται συχνά με διατροφικές αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ή να συστήσει συμπληρώματα. Ένα άτομο με εύθραυστα ή αποκολλημένα νύχια μπορεί να χρειαστεί να λάβει συμπληρώματα σιδήρου για να βοηθήσει τα νύχια να ανακτήσουν τη χαμένη δύναμη και ζωντάνια τους.

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: