Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων - Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε έναν οδηγό για την ανάκτηση δεδομένων από εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στο παρελθόν αναφερθήκαμε για το πως μπορείς να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία ενός σκληρού δίσκου με τη χρήση του Wondershare Data Recovery, ενός δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα τα διαγραμμένα αρχεία από έναν σκληρό δίσκο.

Αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλυσε το πρόβλημα σε κάποιους χρήστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν με διαγραμμένα αρχεία και χωρίς να ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Σε αυτό τον οδηγό, θα δούμε δύο ακόμα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα σε έναν HDD και έναν SSD σκληρό δίσκο για να δούμε κατά πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων: Πως να σώσεις τα αρχεία σου

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Προτού κατεβάσεις, εγκαταστήσεις και ακολουθήσεις τον οδηγό μας για να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν αρκετά.

Άλλο SSD και άλλο HDD

Αγορά SSD - Τι είναι οι SSD δίσκοι και πως να κάνεις το PC σου να πηγαίνει σφαίρα

Ο τύπος ενός σκληρού δίσκου παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάκτηση των δεδομένων. Αν ο υπολογιστής σου φοράει HDD σκληρό δίσκο, τότε ακόμη κι αν διαγράψεις τα αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, τα δεδομένα αυτά δεν θα διαγραφούν οριστικά σε φυσικό επίπεδο. Αντίθετα, θα παραμείνουν εκεί που ήταν, με τη διαφορά πως το λειτουργικό μας σύστημα δεν θα είναι σε θέση να τα δει. Γι ‘αυτό άλλωστε και τα περισσότερα προγράμματα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα διαγραμμένα αρχεία μας.

Σε έναν SSD σκληρό δίσκο από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι SSD δίσκοι διαθέτουν τη λειτουργία TRIM, η οποία διαγράφει σε φυσικό επίπεδο τα δεδομένα για να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου. Το καλό είναι πως δεν εφαρμόζουν όλοι οι SSDs τη συγκεκριμένη λειτουργία – διαφέρει σε κάθε μοντέλο το SSD controller – καθώς κάποιοι αντικαθιστούν τα διαγραμμένα αρχεία με άλλα ή με μηδενικά, και άλλοι τα διαγράφουν μόνο όταν τους δοθεί η εντολή garbage collecton (η οποία εκτελεί την διαγραφή).

Πως να γίνει σωστή ανάκτηση δεδομένων

Εξωτερικός σκληρός δίσκος

Για να καταφέρει ένα πρόγραμμα να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα γίνεται, χωρίς αυτά να παρουσιάσουν στη συνέχεια πρόβλημα, θα χρειαστεί να κάνεις κάποια πράγματα αρχικά.

1. Μην επιλέξεις να ανακτηθούν τα διαγραμμένα αρχεία σου στον ίδιο σκληρό δίσκο από τον οποίο διαγράφηκαν. Τα αρχεία θα πρέπει να ανακτηθούν σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο.

2. Αν προσπαθείς να ανακτήσεις τον σκληρό δίσκο που περιέχει και τα Windows σου, δηλαδή τον C:/, τότε αφαίρεσε τον από τον υπολογιστή σου και αντικατέστησε τον με έναν άλλο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, σύνδεσε τον ως εξωτερικό δίσκο και προσπάθησε να ανακτήσεις τα αρχεία του.

3. Στην περίπτωση όπου ο σκληρός δίσκος βγάζει το σφάλμα “This disk needs to be formatted“, μην το κάνεις format. Αντιθέτως, κάνε την ανάκτηση καθώς βγαίνει αυτό το σφάλμα. Αν κάνεις format, είναι πιο δύσκολο για ένα πρόγραμμα να ανακτήσει τα αρχεία.

Format χαλασμένου σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα για την ανάκτηση δεδομένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανακτήσει το 80 τοις εκατό των διαγραμμένων αρχείων από έναν HDD σκληρό δίσκο, και το 67% από έναν SSD σκληρό δίσκο.

Για να ανακτήσεις τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο με το Recuva, αρχικά θα χρειαστεί να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις και το Ccleaner, αν δεν θέλεις το εγκαταστήσεις και αυτό (το οποίο δεν χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση) απλά μην το επιλέξεις.

1. Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα δεις το παρακάτω παράθυρο το οποίο σε ρωτάει από ποιον σκληρό δίσκο θέλεις να κάνεις ανάκτηση δεδομένων. Στην δική μου περίπτωση, ήθελα να κάνει ανάκτηση δεδομένων από τον εξωτερικό σκληρό μου δίσκο, ο οποίος είναι ο D:/ και είναι HDD.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

2. Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο, πάτα στο “Next” και στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα σε ρωτήσει αν θέλεις να κάνει “Deep Scan“. Το Deep Scan θα χρειαστεί αρκετή ώρα έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά θα ανακτήσει σίγουρα όσα πιο πολλά αρχεία γίνεται. Αν λοιπόν δεν το επιλέξεις και δεις ότι έκανε ανίχνευση αλλά δεν βρήκε τα διαγραμμένα αρχεία σου, τότε επέλεξε το Deep Scan και πάτα “Start” για να ξεκινήσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Η ανίχνευση με ενεργοποιημένο το Deep Scan θα χρειαστεί να ολοκληρώσει 3 στάδια. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων σου θα χρειαστεί και η ανάλογη ώρα. Σε έναν HDD σκληρό δίσκο ο οποίος έγινε format και χάθηκαν αρχεία σε συνολικό μέγεθος 425GB, χρειάστηκε περίπου 13 ώρες έως ότου το Recuva να ολοκληρώσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

3. Μόλις η ανίχνευση ολοκληρωθεί θα σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο από το οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να δεις ποια αρχεία κατάφερε το πρόγραμμα να ανακτήσει. Επέλεξε συγκεκριμένα αρχεία ή όλα μαζί και επέλεξε το “Recover“.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Σημείωση: Μόλις πατήσεις στην επιλογή ‘recover‘ θα σε ρωτήσει που θέλεις να αποθηκεύσεις όλα τα αρχεία που ανέκτησε το πρόγραμμα. Αποθήκευσε τα σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που έκανες ανάκτηση ειδάλλως δεν θα γίνει σωστά. Για παράδειγμα, τα ανακτημένα αρχεία του εξωτερικού σκληρού μου τα έκανα ανάκτηση στον εσωτερικό σκληρό μου δίσκο.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

4. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση δεδομένων, θα εμφανιστεί ένα παραθυράκι το οποίο θα σε ειδοποιήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορείς να το κλείσεις και να δεις όλα τα αρχεία τα οποία ανακτήθηκαν.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva έχει αφήσει αρκετούς χρήστες ευχαριστημένους από τα αποτελέσματα του. Είναι ένα εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με ενεργοποιημένο το Deep Scan του μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά στην περίπτωση που ούτε αυτό καταφέρει να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα από τον σκληρό σου δίσκο, υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα που ίσως κάνει τη δουλειά.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Το EaseUS Data Recovery Wizard είναι η καλύτερη εναλλακτική του Recuva και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων για ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά και να κάνει καλύτερη δουλειά με την ανίχνευση και την ανάκτηση δεδομένων, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσεις σε έναν διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που θέλεις να κάνει ανάκτηση.

Αν έχασες τα αρχεία σου από τον εσωτερικό σου σκληρό δίσκο, αντικατέστησε τον με έναν άλλο προσωρινά και βάλε το EaseUS Data Recovery Wizard να ανακτήσει τα αρχεία σου από τον αρχικό σκληρό δίσκο, τον οποίο μπορείς να συνδέσεις προσωρινά ως εξωτερικό.

Για να ξεκινήσεις, κατέβασε και εγκατέστησε το EaseUS Data Recovery Wizard. Η εγκατάσταση του είναι σαν αυτή του Recuva – εύκολη και γρήγορη.

1. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποια αρχεία θέλεις να ανακτήσεις. Μπορείς να ανακτήσεις εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο, emails και πολλά άλλα. Μόλις επιλέξεις τα αρχεία που θέλεις να ανακτηθούν, κάνε κλικ στην επιλογή “Next“.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

2. Στο επόμενο παράθυρο σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τον σκληρό δίσκο τον οποίο θέλεις το πρόγραμμα να ανιχνεύσει, καθώς επίσης και χαμένα partitions (στην περίπτωση που έχασες τα αρχεία σου διαγράφοντας ένα partition). Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο ή το partition που θέλεις να ανακτήσεις, κάνε κλικ στην επιλογή “Scan“.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

3. Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρώσει το σκανάρισμα, θα εμφανιστεί ένα μικρό παραθυράκι το οποίο θα σε ενημερώσει πως “στην περίπτωση που δεν βρέθηκαν όλα τα αρχεία σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ξανά σκανάρεις με την επιλογή Deep Scan“. Κάνε κλικ στο “Ok“, επέλεξε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις και πάτα “Recover“.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

4. Μόλις η ανάκτηση ολοκληρωθεί, μπορείς να δεις αν όντως όλα τα αρχεία που ήθελες έχουν ανακτηθεί. Στην περίπτωση που δεν ανακτήθηκαν όλα σου τα αρχεία, μπορείς να ξανά δοκιμάσεις με ενεργοποιημένο το Deep Scan.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Εσύ κατάφερες να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου; Και αν ναι, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποίησες; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου
4.6 (92%) 5 votes


Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Windows 10 Fall Creators Update - Δωρεάν κατέβασμα και εγκατάσταση
Desktop Tools

Windows 10 Fall Creators Update – Δωρεάν κατέβασμα και εγκατάσταση

Τα Windows 10 Fall Creators Update είναι η επόμενη μεγάλη ενημέρωση που ξεκίνησε να παρέχει η Microsoft στους χρήστες της από τις 17 Οκτωβρίου του 2017. Μιας και το update είναι πολύ μεγάλο, η εταιρεία θα

Game booster - Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για Windows
Desktop Tools

Game booster – Τα καλύτερα gaming προγράμματα για Windows

Για να το θέσουμε πολύ απλά, ένας game booster για τα Windows 10 έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα games να τρέχουν καλύτερα ή πιο ομαλά. Οι gaming κονσόλες όπως το Xbox χρησιμοποιούν ένα λειτουργικό

Xiaomi Redmi 4X 3GB RAM 4G κινητό - Αξιολόγηση
Reviews

Xiaomi Redmi 4X 3GB RAM 4G κινητό – Αξιολόγηση

Η Xiaomi είναι αρκετά γνωστή για τις εξαιρετικές οικονομικές συσκευές που παρέχει και το Xiaomi Redmi 4X δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και στα ελληνικά καταστήματα θα το βρεις με πιο υψηλές τιμές, στο Public η συσκευή κοστίζει

Δίπλωμα Αυτοκινήτου: Μάθε τα σήματα από το κινητό σου
Mobile

Δίπλωμα Αυτοκινήτου: Μάθε τα σήματα από το κινητό σου

Καθώς τα smartphones και τα tables κυριαρχούν τη τεχνολογική μας καθημερινότητα, όλο και περισσότερες εφαρμογές κυκλοφορούν για να μας κάνουν τη ζωή λίγο ευκολότερη. Έτσι, στον σημερινό οδηγό, θα σου κάνουμε τη ζωή σου ευκολότερη

Δωρέαν κατασκευή ιστοσελίδων με αυτές τις Squarespace εναλλακτικές
Web

Δωρέαν κατασκευή ιστοσελίδων με αυτές τις Squarespace εναλλακτικές

Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για την κατασκευή ιστοσελίδων από τη δημιουργία ενός Squarespace site. Η πλατφόρμα παρέχει τον πιο εύκολο τρόπο για να δημιουργήσεις τη δική σου προσωπική ή εμπορική ιστοσελίδα εύκολα και γρήγορα.

Driver Updater - Προγράμματα για ανίχνευση των drivers
Desktop Tools

Driver Updater – Προγράμματα για ανίχνευση των drivers

Τα driver updater εργαλεία σαρώνουν τον υπολογιστή σου και στη συνέχεια ανιχνεύουν ποια drivers λείπουν από τα Windows. Στη συνέχεια, κατεβάζουν αυτόματα και κάνουν εγκατάσταση τα drivers στο σύστημα σου. Το πρόβλημα έρχεται με τα

Torrent ιστοσελίδες Οι καλύτερες εναλλακτικές του Kickass Torrents
Online Tools

Torrent ιστοσελίδες: Οι καλύτερες εναλλακτικές του Kickass Torrents

Οι περισσότερες torrent ιστοσελίδες και μηχανές αναζήτησης torrents κρατιούνται online με τα χίλια ζόρια χάρη σε διάφορα “παραθυράκια” και σε μερικές νόμιμες περιοχές που επιτρέπουν ακόμα τη χρήση τους. Δυστυχώς, και τα δύο μπορούν να

Οι πιο ασφαλείς browsers για Android συσκευές
Mobile

Οι πιο ασφαλείς browsers για Android συσκευές

Καθώς οι Android συσκευές βρίσκονται στα χέρια κάθε ανθρώπου αυτή την στιγμή, οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να αναζητούν για τους πιο ασφαλείς browsers ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη ιδιωτικότητα γίνεται από τις μεγάλες

Microsoft Paint - Εναλλακτικά προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών
Desktop Tools

Microsoft Paint – Εναλλακτικά προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών

Το Microsoft Paint είναι ένα απλό, βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1985 με τα Windows 1.0 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει προ-εγκατεστημένο σε κάθε νέα έκδοση των

CCleaner Εναλλακτικές - Προγράμματα για καθαρισμό του υπολογιστή
Desktop Tools

CCleaner Εναλλακτικές – Προγράμματα για καθαρισμό του υπολογιστή

Το CCleaner έχει παραμείνει για πάνω από μια δεκαετία ως η καλύτερη λύση για τον καθαρισμό περιττών αρχείων του συστήματος – και όχι άδικα. Το πρόγραμμα είναι αρκετά ελαφρύ και γρήγορο και δεν καταναλώνει αρκετούς

Adobe Reader Εναλλακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν
Desktop Tools

Adobe Reader Εναλλακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν

Το Adobe Reader είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα για PDF αρχεία μέχρι και σήμερα. Τα Portable Document Format, αλλιώς γνωστά και ως PDF, δημιουργήθηκαν για πρώτα φορά στις αρχές της δεκαετίας του

 • dimitris

  οτι κ αν εχω δοκιμασει δεν μου κανει ανακτηση φωτογραφιων στο αρχικο
  μεγεθος. Φωτογραφιες των 5mb μου τις επαναφερει σε μεγεθος 200-300klb.
  κανω εγω κατι λαθος η ετσι λειτουργουν αυτα τα προγραμματα?

  • Καλησπέρα Δημήτρη και καλώς ήρθες στο Tsouk.gr. Εφόσον έχεις δοκιμάσει και την λειτουργία Deep Scan που παρέχουν τα παραπάνω προγράμματα αλλά και το Wondershare Data Recovery, του οποίου το σύνδεσμο θα σου παραθέσω παρακάτω, τότε ατύχησες. Δυστυχώς αυτά τα πρόγραμμα μπορούν να μας βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο.

   Wondershare Data Recovery: https://www.tsouk.gr/epanafora-archion-sosis-ta-archia/

 • Pingback: Οι καλύτερες cloud ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν χωρητικότητα()