Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων - Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε έναν οδηγό για την ανάκτηση δεδομένων από εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στο παρελθόν αναφερθήκαμε για το πως μπορείς να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία ενός σκληρού δίσκου με τη χρήση του Wondershare Data Recovery, ενός δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα τα διαγραμμένα αρχεία από έναν σκληρό δίσκο.

Αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλυσε το πρόβλημα σε κάποιους χρήστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν με διαγραμμένα αρχεία και χωρίς να ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Σε αυτό τον οδηγό, θα δούμε δύο ακόμα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα σε έναν HDD και έναν SSD σκληρό δίσκο για να δούμε κατά πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων: Πως να σώσεις τα αρχεία σου

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Προτού κατεβάσεις, εγκαταστήσεις και ακολουθήσεις τον οδηγό μας για να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν αρκετά.

Άλλο SSD και άλλο HDD

Αγορά SSD - Τι είναι οι SSD δίσκοι και πως να κάνεις το PC σου να πηγαίνει σφαίρα

Ο τύπος ενός σκληρού δίσκου παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάκτηση των δεδομένων. Αν ο υπολογιστής σου φοράει HDD σκληρό δίσκο, τότε ακόμη κι αν διαγράψεις τα αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, τα δεδομένα αυτά δεν θα διαγραφούν οριστικά σε φυσικό επίπεδο. Αντίθετα, θα παραμείνουν εκεί που ήταν, με τη διαφορά πως το λειτουργικό μας σύστημα δεν θα είναι σε θέση να τα δει. Γι ‘αυτό άλλωστε και τα περισσότερα προγράμματα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα διαγραμμένα αρχεία μας.

Σε έναν SSD σκληρό δίσκο από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι SSD δίσκοι διαθέτουν τη λειτουργία TRIM, η οποία διαγράφει σε φυσικό επίπεδο τα δεδομένα για να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου. Το καλό είναι πως δεν εφαρμόζουν όλοι οι SSDs τη συγκεκριμένη λειτουργία – διαφέρει σε κάθε μοντέλο το SSD controller – καθώς κάποιοι αντικαθιστούν τα διαγραμμένα αρχεία με άλλα ή με μηδενικά, και άλλοι τα διαγράφουν μόνο όταν τους δοθεί η εντολή garbage collecton (η οποία εκτελεί την διαγραφή).

Πως να γίνει σωστή ανάκτηση δεδομένων

Εξωτερικός σκληρός δίσκος

Για να καταφέρει ένα πρόγραμμα να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα γίνεται, χωρίς αυτά να παρουσιάσουν στη συνέχεια πρόβλημα, θα χρειαστεί να κάνεις κάποια πράγματα αρχικά.

1. Μην επιλέξεις να ανακτηθούν τα διαγραμμένα αρχεία σου στον ίδιο σκληρό δίσκο από τον οποίο διαγράφηκαν. Τα αρχεία θα πρέπει να ανακτηθούν σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο.

2. Αν προσπαθείς να ανακτήσεις τον σκληρό δίσκο που περιέχει και τα Windows σου, δηλαδή τον C:/, τότε αφαίρεσε τον από τον υπολογιστή σου και αντικατέστησε τον με έναν άλλο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, σύνδεσε τον ως εξωτερικό δίσκο και προσπάθησε να ανακτήσεις τα αρχεία του.

3. Στην περίπτωση όπου ο σκληρός δίσκος βγάζει το σφάλμα «This disk needs to be formatted«, μην το κάνεις format. Αντιθέτως, κάνε την ανάκτηση καθώς βγαίνει αυτό το σφάλμα. Αν κάνεις format, είναι πιο δύσκολο για ένα πρόγραμμα να ανακτήσει τα αρχεία.

Format χαλασμένου σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα για την ανάκτηση δεδομένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανακτήσει το 80 τοις εκατό των διαγραμμένων αρχείων από έναν HDD σκληρό δίσκο, και το 67% από έναν SSD σκληρό δίσκο.

Για να ανακτήσεις τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο με το Recuva, αρχικά θα χρειαστεί να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις και το Ccleaner, αν δεν θέλεις το εγκαταστήσεις και αυτό (το οποίο δεν χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση) απλά μην το επιλέξεις.

1. Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα δεις το παρακάτω παράθυρο το οποίο σε ρωτάει από ποιον σκληρό δίσκο θέλεις να κάνεις ανάκτηση δεδομένων. Στην δική μου περίπτωση, ήθελα να κάνει ανάκτηση δεδομένων από τον εξωτερικό σκληρό μου δίσκο, ο οποίος είναι ο D:/ και είναι HDD.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

2. Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο, πάτα στο «Next» και στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα σε ρωτήσει αν θέλεις να κάνει «Deep Scan«. Το Deep Scan θα χρειαστεί αρκετή ώρα έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά θα ανακτήσει σίγουρα όσα πιο πολλά αρχεία γίνεται. Αν λοιπόν δεν το επιλέξεις και δεις ότι έκανε ανίχνευση αλλά δεν βρήκε τα διαγραμμένα αρχεία σου, τότε επέλεξε το Deep Scan και πάτα «Start» για να ξεκινήσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Η ανίχνευση με ενεργοποιημένο το Deep Scan θα χρειαστεί να ολοκληρώσει 3 στάδια. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων σου θα χρειαστεί και η ανάλογη ώρα. Σε έναν HDD σκληρό δίσκο ο οποίος έγινε format και χάθηκαν αρχεία σε συνολικό μέγεθος 425GB, χρειάστηκε περίπου 13 ώρες έως ότου το Recuva να ολοκληρώσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

3. Μόλις η ανίχνευση ολοκληρωθεί θα σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο από το οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να δεις ποια αρχεία κατάφερε το πρόγραμμα να ανακτήσει. Επέλεξε συγκεκριμένα αρχεία ή όλα μαζί και επέλεξε το «Recover«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Σημείωση: Μόλις πατήσεις στην επιλογή ‘recover‘ θα σε ρωτήσει που θέλεις να αποθηκεύσεις όλα τα αρχεία που ανέκτησε το πρόγραμμα. Αποθήκευσε τα σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που έκανες ανάκτηση ειδάλλως δεν θα γίνει σωστά. Για παράδειγμα, τα ανακτημένα αρχεία του εξωτερικού σκληρού μου τα έκανα ανάκτηση στον εσωτερικό σκληρό μου δίσκο.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

4. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση δεδομένων, θα εμφανιστεί ένα παραθυράκι το οποίο θα σε ειδοποιήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορείς να το κλείσεις και να δεις όλα τα αρχεία τα οποία ανακτήθηκαν.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva έχει αφήσει αρκετούς χρήστες ευχαριστημένους από τα αποτελέσματα του. Είναι ένα εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με ενεργοποιημένο το Deep Scan του μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά στην περίπτωση που ούτε αυτό καταφέρει να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα από τον σκληρό σου δίσκο, υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα που ίσως κάνει τη δουλειά.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Το EaseUS Data Recovery Wizard είναι η καλύτερη εναλλακτική του Recuva και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων για ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά και να κάνει καλύτερη δουλειά με την ανίχνευση και την ανάκτηση δεδομένων, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσεις σε έναν διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που θέλεις να κάνει ανάκτηση.

Αν έχασες τα αρχεία σου από τον εσωτερικό σου σκληρό δίσκο, αντικατέστησε τον με έναν άλλο προσωρινά και βάλε το EaseUS Data Recovery Wizard να ανακτήσει τα αρχεία σου από τον αρχικό σκληρό δίσκο, τον οποίο μπορείς να συνδέσεις προσωρινά ως εξωτερικό.

Για να ξεκινήσεις, κατέβασε και εγκατέστησε το EaseUS Data Recovery Wizard. Η εγκατάσταση του είναι σαν αυτή του Recuva – εύκολη και γρήγορη.

1. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποια αρχεία θέλεις να ανακτήσεις. Μπορείς να ανακτήσεις εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο, emails και πολλά άλλα. Μόλις επιλέξεις τα αρχεία που θέλεις να ανακτηθούν, κάνε κλικ στην επιλογή «Next«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

2. Στο επόμενο παράθυρο σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τον σκληρό δίσκο τον οποίο θέλεις το πρόγραμμα να ανιχνεύσει, καθώς επίσης και χαμένα partitions (στην περίπτωση που έχασες τα αρχεία σου διαγράφοντας ένα partition). Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο ή το partition που θέλεις να ανακτήσεις, κάνε κλικ στην επιλογή «Scan«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

3. Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρώσει το σκανάρισμα, θα εμφανιστεί ένα μικρό παραθυράκι το οποίο θα σε ενημερώσει πως «στην περίπτωση που δεν βρέθηκαν όλα τα αρχεία σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ξανά σκανάρεις με την επιλογή Deep Scan«. Κάνε κλικ στο «Ok«, επέλεξε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις και πάτα «Recover«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

4. Μόλις η ανάκτηση ολοκληρωθεί, μπορείς να δεις αν όντως όλα τα αρχεία που ήθελες έχουν ανακτηθεί. Στην περίπτωση που δεν ανακτήθηκαν όλα σου τα αρχεία, μπορείς να ξανά δοκιμάσεις με ενεργοποιημένο το Deep Scan.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Εσύ κατάφερες να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου; Και αν ναι, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποίησες; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου
4.7 (93.33%) 3 votes


Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πως να διαγράψεις τα πάντα από το ίντερνετ με ένα κλικ
Online Tools

Πως να διαγράψεις τα πάντα από το ίντερνετ με ένα κλικ

Το ίντερνετ όσο υπέροχο και εξυπηρετικό είναι άλλο τόσο χειρότερο μπορεί να γίνει. Είναι περίεργο και κάποιες φορές αισθάνεσαι πως θέλεις να φύγεις από αυτό μια και καλή. Δυστυχώς, το να διαγράψεις τα πάντα από

Οι καλύτερες cloud ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν χωρητικότητα
Online Tools

Οι καλύτερες cloud ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν χωρητικότητα

Οι cloud ιστοσελίδες που παρέχουν online χωρητικότητα εστιάζουν στο να σου παρέχουν όλα τα αρχεία σου σε οποιοδήποτε μέρος, την οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε συσκευή. Οι περισσότερες cloud ιστοσελίδες παρέχουν επίσης εφαρμογές για Android,

BlueStacks - Εγκατάσταση Android εφαρμογών στα Windows
Desktop Tools

BlueStacks – Εγκατάσταση Android εφαρμογών στα Windows

Αν πίστευες πως οι Android εφαρμογές και τα παιχνίδια ήταν μόνο για τα smartphones και τα tablets, ήρθε η στιγμή να αλλάξεις γνώμη. Το BlueStacks είναι ένα App Player δωρεάν πρόγραμμα το οποίο σου επιτρέπει

Επιστροφή χρημάτων στο Steam: Πως να πάρεις πίσω τα χρήματα σου
Games

Επιστροφή χρημάτων στο Steam: Πως να πάρεις πίσω τα χρήματα σου

Το Steam παρέχει ένα πολύ γενναιόδωρο σύστημα για επιστροφή χρημάτων (refunds). Μπορείς να πάρεις πίσω τα χρήματα σου για ένα παιχνίδι που αγόρασες μέσω του Steam για οποιονδήποτε λόγο (όπως για παράδειγμα επειδή δεν λειτουργεί

SuperAntiSpyware - Δωρεάν πρόγραμμα αφαίρεσης spyware
Desktop Tools

SuperAntiSpyware – Δωρεάν πρόγραμμα αφαίρεσης spyware

Το SuperAntiSpyware είναι ένα θαυματουργό προγραμματάκι το οποίο υπόσχεται να κρατάει το σύστημα και τα αρχεία σου ασφαλή από spywares, adware, malware, trojans, dialers, worms, keyloggers, hijackers, parasites, root kits και εκατοντάδες άλλες απειλές που κυκλοφορούν

Καταγραφή οθόνης - Οι καλύτεροι δωρεάν Android screen recorders
Mobile

Καταγραφή οθόνης – Οι καλύτεροι δωρεάν Android screen recorders

Αν θέλεις να κάνεις καταγραφή οθόνης στην Android συσκευή σου, τότε η παρακάτω λίστα με τους καλύτερους δωρεάν Android screen recorders θα σου λύσει τα χέρια! Από screencasting μέχρι και αυτοματοποίηση των καθημερινών σου προγραμμάτων,

Καταγραφή Skype κλήσεων και βίντεο-κλήσεων (2017)
Desktop Tools

Καταγραφή Skype κλήσεων και βίντεο-κλήσεων (2017)

Η καταγραφή Skype κλήσεων και βίντεο-κλήσεων δεν είναι ένα διαθέσιμο χαρακτηριστικό ή επιλογή που μπορείς να ενεργοποιήσεις από τις ρυθμίσεις του προγράμματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές αξιόπιστες και δωρεάν εφαρμογές οι οποίες μπορούν να καταγράψουν

Mobile

Απεριόριστο δωρεάν ίντερνετ στο κινητό (2017)

Ήξερες ότι μπορείς να έχεις απεριόριστο δωρεάν ίντερνετ στο κινητό σου με ένα πολύ απλό, εύκολο και έξυπνο τρόπο; Κι όμως, με τη χρήση μιας πολύ γνωστής VPN εφαρμογής, έχεις την ικανότητα να συνδέεσαι στο διαδίκτυο

Mobile

Κινητά κάτω από 200 ευρώ – Τα καλύτερα android smartphones

Ψάχνεις να βρεις ποια είναι τα καλύτερα κινητά κάτω από 200 ευρώ με Android λειτουργικό σύστημα, 3GB RAM για να τρέχουν γρήγορα και καλό επεξεργαστή; Αν ναι, τότε η παρακάτω λίστα με τα καλύτερα κινητά

Microsoft Office Starter 2010 - Κατέβασε τα νόμιμα και δωρεάν
Desktop Tools

Microsoft Office Starter 2010 – Κατέβασε τα νόμιμα και δωρεάν

Τα Microsoft Office είναι αναμφισβήτητα τα πιο γνωστά και αξιόπιστα office προγράμματα για κάθε χρήστη, αλλά κοστίζουν. Τα Microsoft Office Starter 2010, από την άλλη πλευρά, παρέχονται εντελώς δωρεάν και νόμιμα από την ίδια την Microsoft.

Δωρεάν GPS εφαρμογές για Android, iOS και Windows Phone
Mobile

Δωρεάν GPS εφαρμογές για Android, iOS και Windows Phone

Αν ψάχνεις τις καλύτερες δωρεάν GPS εφαρμογές για Android, iOS ή Windows Phone, τότε η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να βρεις την εφαρμογή που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου. Οι παρακάτω δωρεάν GPS εφαρμογές

Avass Net Radio: Δωρεάν ελληνική εφαρμογή με ραδιοφωνικούς σταθμούς
Desktop Tools

Avass Net Radio: Δωρεάν ελληνική εφαρμογή με ραδιοφωνικούς σταθμούς

Το Avass Net Radio είναι μια δωρεάν ελληνική εφαρμογή που περιλαμβάνει περισσότερους από 9.500 ραδιοφωνικούς σταθμούς (από τους οποίους πάνω από 1.000 είναι ελληνικοί) για να ακούς τα αγαπημένα σου κομμάτια χωρίς σταματημό! Αυτή η καταπληκτική εφαρμογή

 • dimitris

  οτι κ αν εχω δοκιμασει δεν μου κανει ανακτηση φωτογραφιων στο αρχικο
  μεγεθος. Φωτογραφιες των 5mb μου τις επαναφερει σε μεγεθος 200-300klb.
  κανω εγω κατι λαθος η ετσι λειτουργουν αυτα τα προγραμματα?

  • Καλησπέρα Δημήτρη και καλώς ήρθες στο Tsouk.gr. Εφόσον έχεις δοκιμάσει και την λειτουργία Deep Scan που παρέχουν τα παραπάνω προγράμματα αλλά και το Wondershare Data Recovery, του οποίου το σύνδεσμο θα σου παραθέσω παρακάτω, τότε ατύχησες. Δυστυχώς αυτά τα πρόγραμμα μπορούν να μας βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο.

   Wondershare Data Recovery: https://www.tsouk.gr/epanafora-archion-sosis-ta-archia/