Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων - Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε έναν οδηγό για την ανάκτηση δεδομένων από εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στο παρελθόν αναφερθήκαμε για το πως μπορείς να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία ενός σκληρού δίσκου με τη χρήση του Wondershare Data Recovery, ενός δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα τα διαγραμμένα αρχεία από έναν σκληρό δίσκο.

Αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλυσε το πρόβλημα σε κάποιους χρήστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν με διαγραμμένα αρχεία και χωρίς να ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Σε αυτό τον οδηγό, θα δούμε δύο ακόμα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα σε έναν HDD και έναν SSD σκληρό δίσκο για να δούμε κατά πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων: Πως να σώσεις τα αρχεία σου

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Προτού κατεβάσεις, εγκαταστήσεις και ακολουθήσεις τον οδηγό μας για να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν αρκετά.

Άλλο SSD και άλλο HDD

Αγορά SSD - Τι είναι οι SSD δίσκοι και πως να κάνεις το PC σου να πηγαίνει σφαίρα

Ο τύπος ενός σκληρού δίσκου παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάκτηση των δεδομένων. Αν ο υπολογιστής σου φοράει HDD σκληρό δίσκο, τότε ακόμη κι αν διαγράψεις τα αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, τα δεδομένα αυτά δεν θα διαγραφούν οριστικά σε φυσικό επίπεδο. Αντίθετα, θα παραμείνουν εκεί που ήταν, με τη διαφορά πως το λειτουργικό μας σύστημα δεν θα είναι σε θέση να τα δει. Γι ‘αυτό άλλωστε και τα περισσότερα προγράμματα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα διαγραμμένα αρχεία μας.

Σε έναν SSD σκληρό δίσκο από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι SSD δίσκοι διαθέτουν τη λειτουργία TRIM, η οποία διαγράφει σε φυσικό επίπεδο τα δεδομένα για να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου. Το καλό είναι πως δεν εφαρμόζουν όλοι οι SSDs τη συγκεκριμένη λειτουργία – διαφέρει σε κάθε μοντέλο το SSD controller – καθώς κάποιοι αντικαθιστούν τα διαγραμμένα αρχεία με άλλα ή με μηδενικά, και άλλοι τα διαγράφουν μόνο όταν τους δοθεί η εντολή garbage collecton (η οποία εκτελεί την διαγραφή).

Πως να γίνει σωστή ανάκτηση δεδομένων

Εξωτερικός σκληρός δίσκος

Για να καταφέρει ένα πρόγραμμα να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα γίνεται, χωρίς αυτά να παρουσιάσουν στη συνέχεια πρόβλημα, θα χρειαστεί να κάνεις κάποια πράγματα αρχικά.

1. Μην επιλέξεις να ανακτηθούν τα διαγραμμένα αρχεία σου στον ίδιο σκληρό δίσκο από τον οποίο διαγράφηκαν. Τα αρχεία θα πρέπει να ανακτηθούν σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο.

2. Αν προσπαθείς να ανακτήσεις τον σκληρό δίσκο που περιέχει και τα Windows σου, δηλαδή τον C:/, τότε αφαίρεσε τον από τον υπολογιστή σου και αντικατέστησε τον με έναν άλλο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, σύνδεσε τον ως εξωτερικό δίσκο και προσπάθησε να ανακτήσεις τα αρχεία του.

3. Στην περίπτωση όπου ο σκληρός δίσκος βγάζει το σφάλμα «This disk needs to be formatted«, μην το κάνεις format. Αντιθέτως, κάνε την ανάκτηση καθώς βγαίνει αυτό το σφάλμα. Αν κάνεις format, είναι πιο δύσκολο για ένα πρόγραμμα να ανακτήσει τα αρχεία.

Format χαλασμένου σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα για την ανάκτηση δεδομένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανακτήσει το 80 τοις εκατό των διαγραμμένων αρχείων από έναν HDD σκληρό δίσκο, και το 67% από έναν SSD σκληρό δίσκο.

Για να ανακτήσεις τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο με το Recuva, αρχικά θα χρειαστεί να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις και το Ccleaner, αν δεν θέλεις το εγκαταστήσεις και αυτό (το οποίο δεν χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση) απλά μην το επιλέξεις.

1. Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα δεις το παρακάτω παράθυρο το οποίο σε ρωτάει από ποιον σκληρό δίσκο θέλεις να κάνεις ανάκτηση δεδομένων. Στην δική μου περίπτωση, ήθελα να κάνει ανάκτηση δεδομένων από τον εξωτερικό σκληρό μου δίσκο, ο οποίος είναι ο D:/ και είναι HDD.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

2. Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο, πάτα στο «Next» και στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα σε ρωτήσει αν θέλεις να κάνει «Deep Scan«. Το Deep Scan θα χρειαστεί αρκετή ώρα έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά θα ανακτήσει σίγουρα όσα πιο πολλά αρχεία γίνεται. Αν λοιπόν δεν το επιλέξεις και δεις ότι έκανε ανίχνευση αλλά δεν βρήκε τα διαγραμμένα αρχεία σου, τότε επέλεξε το Deep Scan και πάτα «Start» για να ξεκινήσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Η ανίχνευση με ενεργοποιημένο το Deep Scan θα χρειαστεί να ολοκληρώσει 3 στάδια. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων σου θα χρειαστεί και η ανάλογη ώρα. Σε έναν HDD σκληρό δίσκο ο οποίος έγινε format και χάθηκαν αρχεία σε συνολικό μέγεθος 425GB, χρειάστηκε περίπου 13 ώρες έως ότου το Recuva να ολοκληρώσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

3. Μόλις η ανίχνευση ολοκληρωθεί θα σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο από το οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να δεις ποια αρχεία κατάφερε το πρόγραμμα να ανακτήσει. Επέλεξε συγκεκριμένα αρχεία ή όλα μαζί και επέλεξε το «Recover«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Σημείωση: Μόλις πατήσεις στην επιλογή ‘recover‘ θα σε ρωτήσει που θέλεις να αποθηκεύσεις όλα τα αρχεία που ανέκτησε το πρόγραμμα. Αποθήκευσε τα σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που έκανες ανάκτηση ειδάλλως δεν θα γίνει σωστά. Για παράδειγμα, τα ανακτημένα αρχεία του εξωτερικού σκληρού μου τα έκανα ανάκτηση στον εσωτερικό σκληρό μου δίσκο.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

4. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση δεδομένων, θα εμφανιστεί ένα παραθυράκι το οποίο θα σε ειδοποιήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορείς να το κλείσεις και να δεις όλα τα αρχεία τα οποία ανακτήθηκαν.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva έχει αφήσει αρκετούς χρήστες ευχαριστημένους από τα αποτελέσματα του. Είναι ένα εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με ενεργοποιημένο το Deep Scan του μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά στην περίπτωση που ούτε αυτό καταφέρει να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα από τον σκληρό σου δίσκο, υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα που ίσως κάνει τη δουλειά.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Το EaseUS Data Recovery Wizard είναι η καλύτερη εναλλακτική του Recuva και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων για ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά και να κάνει καλύτερη δουλειά με την ανίχνευση και την ανάκτηση δεδομένων, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσεις σε έναν διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που θέλεις να κάνει ανάκτηση.

Αν έχασες τα αρχεία σου από τον εσωτερικό σου σκληρό δίσκο, αντικατέστησε τον με έναν άλλο προσωρινά και βάλε το EaseUS Data Recovery Wizard να ανακτήσει τα αρχεία σου από τον αρχικό σκληρό δίσκο, τον οποίο μπορείς να συνδέσεις προσωρινά ως εξωτερικό.

Για να ξεκινήσεις, κατέβασε και εγκατέστησε το EaseUS Data Recovery Wizard. Η εγκατάσταση του είναι σαν αυτή του Recuva – εύκολη και γρήγορη.

1. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποια αρχεία θέλεις να ανακτήσεις. Μπορείς να ανακτήσεις εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο, emails και πολλά άλλα. Μόλις επιλέξεις τα αρχεία που θέλεις να ανακτηθούν, κάνε κλικ στην επιλογή «Next«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

2. Στο επόμενο παράθυρο σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τον σκληρό δίσκο τον οποίο θέλεις το πρόγραμμα να ανιχνεύσει, καθώς επίσης και χαμένα partitions (στην περίπτωση που έχασες τα αρχεία σου διαγράφοντας ένα partition). Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο ή το partition που θέλεις να ανακτήσεις, κάνε κλικ στην επιλογή «Scan«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

3. Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρώσει το σκανάρισμα, θα εμφανιστεί ένα μικρό παραθυράκι το οποίο θα σε ενημερώσει πως «στην περίπτωση που δεν βρέθηκαν όλα τα αρχεία σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ξανά σκανάρεις με την επιλογή Deep Scan«. Κάνε κλικ στο «Ok«, επέλεξε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις και πάτα «Recover«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

4. Μόλις η ανάκτηση ολοκληρωθεί, μπορείς να δεις αν όντως όλα τα αρχεία που ήθελες έχουν ανακτηθεί. Στην περίπτωση που δεν ανακτήθηκαν όλα σου τα αρχεία, μπορείς να ξανά δοκιμάσεις με ενεργοποιημένο το Deep Scan.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Εσύ κατάφερες να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου; Και αν ναι, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποίησες; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Rating: 4.7/5. From 6 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κόψιμο τραγουδιών MP3 και ένωση για ringtone ήχους (δωρεάν online)
Δωρεάν υπηρεσίες

Κόψιμο τραγουδιών MP3 και ένωση για ringtone ήχους (δωρεάν online)

Με τη χρήση του online δωρεάν εργαλείου “Cut MP3 Files Online” έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κόψιμο τραγουδιών (και ένωση) για να έχεις πάντα τον τέλειο ringtone MP3 ήχο από το αγαπημένο σου κομμάτι. Άλλες

3 τρόποι για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου
Υγεία & Αυτοβελτίωση

3 τρόποι για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου

Πόσες ώρες πιστεύεις ότι περνάει ο μέσος άνθρωπος στο κινητό του την ημέρα; 1 ώρα; Το πολύ 2 έτσι; Κι όμως το 50% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας, περνάει 5 με

Δωρεάν προγράμματα

Πως να βάλεις κωδικό σε φακέλους και αρχεία με το Encrypto

Το Encrypto είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις κωδικό σε φακέλους και αρχεία, ώστε να τα ασφαλίσεις από οποιονδήποτε προσπαθήσει να τα ανοίξει. Ήξερες ότι ο πιο συχνός τρόπος

Δημιουργία αφίσας στο ίντερνετ - Δωρεάν υπηρεσίες 1
Web

Δημιουργία αφίσας στο ίντερνετ – Δωρεάν υπηρεσίες

Η δημιουργία αφίσας στο ίντερνετ είναι υπόθεση μόλις μερικών λεπτών και εντελώς δωρεάν χάρη στις εντυπωσιακές και άκρως βοηθητικές υπηρεσίες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Η επαγγελματική δημιουργία αφισών γίνεται με τη χρήση προγραμμάτων

Facebook Messenger Kids - Για να συνομιλούν τα παιδιά σου με ασφάλεια
Δωρεάν εφαρμογές

Facebook Messenger Kids: Για να συνομιλούν τα παιδιά σου με ασφάλεια

Το Facebook Messenger Kids είναι μια δωρεάν εφαρμογή του Facebook η οποία έχει σχεδιαστεί για μικρά παιδιά, επιτρέποντας τους να συνομιλούν με τους κοντινούς τους φίλους και την οικογένεια τους από την mobile ή tablet

Δωρεάν εφαρμογές για να βλέπεις online ταινίες και σειρές
Δωρεάν εφαρμογές

Online ταινίες και σειρές – Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να μπορείς να απολαμβάνεις online ταινίες και σειρές με ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους, μέσα από δωρεάν εφαρμογές που είναι εύκολο να τις κατεβάσεις και να τις εγκαταστήσεις σε κάθε

Δωρεάν Password Managers - Οι καλύτεροι για το 2018
Δωρεάν προγράμματα

Δωρεάν Password Managers – Οι καλύτεροι για το 2018

Οι καλύτεροι δωρεάν password managers για το 2018 όχι μόνο θα σε ελαφρύνουν απ’ το να θυμάσαι κάθε κωδικό που έχεις βάλει σε ιστοσελίδες και εφαρμογές, αλλά θα σου δημιουργούν αυτόματα και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Comodo Internet Security - Δωρεάν προστασία από ιούς και malware
Δωρεάν προγράμματα

Comodo Internet Security – Δωρεάν προστασία από ιούς και malware

Το Comodo Internet Security είναι ένα δωρεάν Antivirus και Firewall πρόγραμμα το οποίο παρέχει μεγάλη προστασία από ιούς και malware, ενώ ταυτόχρονα κρυπτογραφεί την online σύνδεση των χρηστών όταν επισκέπτονται ιστοσελίδες για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Διάβασε

Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της
Lifestyle

Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της

Σήμερα όταν μιλάμε για ευτυχία, φτιάχνουμε μια πλασματική εικόνα στο μυαλό μας, σύμφωνα με την οποία, είμαστε συνέχεια χαρούμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας μας. Θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο και να κάνουμε αυτό

4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου
Lifestyle

4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που βιώνουμε από την μικρή ηλικία είναι πως το να θέτουμε τον εαυτό μας ως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί δείγμα εγωιστικής συμπεριφοράς . Όταν κοιτάμε πρώτα τον εαυτό μας μπορεί να

Πως να πιστεύεις στον εαυτό σου
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Πως να ξανά πιστεύεις στον εαυτό σου

Πολλοί άνθρωποι δεν θα τολμήσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Οι σκέψεις «μπορεί να μην τα καταφέρω» «δεν έχω τα εφόδια» «τι θα πουν οι φίλοι μου και η οικογένεια μου» «δεν έχω τα

Δωρεάν Firewalls για τα Windows - Αυτά είναι τα καλύτερα - Tsouk
Δωρεάν προγράμματα

Δωρεάν Firewalls για τα Windows – Αυτά είναι τα καλύτερα

Τα Firewalls είναι η πρώτη γραμμή στην άμυνα ενάντια μιας malware ή phishing επίθεσης που θα μπορούσε να βλάψει το σύστημα σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχουν καλά δωρεάν Firewalls για