Ανάκτηση Δεδομένων – Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων - Πως να ανακτήσεις τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε έναν οδηγό για την ανάκτηση δεδομένων από εσωτερικό ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Στο παρελθόν αναφερθήκαμε για το πως μπορείς να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία ενός σκληρού δίσκου με τη χρήση του Wondershare Data Recovery, ενός δωρεάν και αξιόπιστου προγράμματος το οποίο υπόσχεται να επαναφέρει όλα τα διαγραμμένα αρχεία από έναν σκληρό δίσκο.

Αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλυσε το πρόβλημα σε κάποιους χρήστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν με διαγραμμένα αρχεία και χωρίς να ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Σε αυτό τον οδηγό, θα δούμε δύο ακόμα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα σε έναν HDD και έναν SSD σκληρό δίσκο για να δούμε κατά πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά διαγραμμένων αρχείων: Πως να σώσεις τα αρχεία σου

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Προτού κατεβάσεις, εγκαταστήσεις και ακολουθήσεις τον οδηγό μας για να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν αρκετά.

Άλλο SSD και άλλο HDD

Αγορά SSD - Τι είναι οι SSD δίσκοι και πως να κάνεις το PC σου να πηγαίνει σφαίρα

Ο τύπος ενός σκληρού δίσκου παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάκτηση των δεδομένων. Αν ο υπολογιστής σου φοράει HDD σκληρό δίσκο, τότε ακόμη κι αν διαγράψεις τα αρχεία από τον κάδο ανακύκλωσης, τα δεδομένα αυτά δεν θα διαγραφούν οριστικά σε φυσικό επίπεδο. Αντίθετα, θα παραμείνουν εκεί που ήταν, με τη διαφορά πως το λειτουργικό μας σύστημα δεν θα είναι σε θέση να τα δει. Γι ‘αυτό άλλωστε και τα περισσότερα προγράμματα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα διαγραμμένα αρχεία μας.

Σε έναν SSD σκληρό δίσκο από την άλλη πλευρά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι SSD δίσκοι διαθέτουν τη λειτουργία TRIM, η οποία διαγράφει σε φυσικό επίπεδο τα δεδομένα για να βελτιώσει την απόδοση του δίσκου. Το καλό είναι πως δεν εφαρμόζουν όλοι οι SSDs τη συγκεκριμένη λειτουργία – διαφέρει σε κάθε μοντέλο το SSD controller – καθώς κάποιοι αντικαθιστούν τα διαγραμμένα αρχεία με άλλα ή με μηδενικά, και άλλοι τα διαγράφουν μόνο όταν τους δοθεί η εντολή garbage collecton (η οποία εκτελεί την διαγραφή).

Πως να γίνει σωστή ανάκτηση δεδομένων

Εξωτερικός σκληρός δίσκος

Για να καταφέρει ένα πρόγραμμα να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα γίνεται, χωρίς αυτά να παρουσιάσουν στη συνέχεια πρόβλημα, θα χρειαστεί να κάνεις κάποια πράγματα αρχικά.

1. Μην επιλέξεις να ανακτηθούν τα διαγραμμένα αρχεία σου στον ίδιο σκληρό δίσκο από τον οποίο διαγράφηκαν. Τα αρχεία θα πρέπει να ανακτηθούν σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο.

2. Αν προσπαθείς να ανακτήσεις τον σκληρό δίσκο που περιέχει και τα Windows σου, δηλαδή τον C:/, τότε αφαίρεσε τον από τον υπολογιστή σου και αντικατέστησε τον με έναν άλλο σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, σύνδεσε τον ως εξωτερικό δίσκο και προσπάθησε να ανακτήσεις τα αρχεία του.

3. Στην περίπτωση όπου ο σκληρός δίσκος βγάζει το σφάλμα «This disk needs to be formatted«, μην το κάνεις format. Αντιθέτως, κάνε την ανάκτηση καθώς βγαίνει αυτό το σφάλμα. Αν κάνεις format, είναι πιο δύσκολο για ένα πρόγραμμα να ανακτήσει τα αρχεία.

Format χαλασμένου σκληρού δίσκου

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα για την ανάκτηση δεδομένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε να ανακτήσει το 80 τοις εκατό των διαγραμμένων αρχείων από έναν HDD σκληρό δίσκο, και το 67% από έναν SSD σκληρό δίσκο.

Για να ανακτήσεις τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο με το Recuva, αρχικά θα χρειαστεί να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις και το Ccleaner, αν δεν θέλεις το εγκαταστήσεις και αυτό (το οποίο δεν χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση) απλά μην το επιλέξεις.

1. Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί, θα δεις το παρακάτω παράθυρο το οποίο σε ρωτάει από ποιον σκληρό δίσκο θέλεις να κάνεις ανάκτηση δεδομένων. Στην δική μου περίπτωση, ήθελα να κάνει ανάκτηση δεδομένων από τον εξωτερικό σκληρό μου δίσκο, ο οποίος είναι ο D:/ και είναι HDD.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

2. Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο, πάτα στο «Next» και στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα σε ρωτήσει αν θέλεις να κάνει «Deep Scan«. Το Deep Scan θα χρειαστεί αρκετή ώρα έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά θα ανακτήσει σίγουρα όσα πιο πολλά αρχεία γίνεται. Αν λοιπόν δεν το επιλέξεις και δεις ότι έκανε ανίχνευση αλλά δεν βρήκε τα διαγραμμένα αρχεία σου, τότε επέλεξε το Deep Scan και πάτα «Start» για να ξεκινήσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Η ανίχνευση με ενεργοποιημένο το Deep Scan θα χρειαστεί να ολοκληρώσει 3 στάδια. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων σου θα χρειαστεί και η ανάλογη ώρα. Σε έναν HDD σκληρό δίσκο ο οποίος έγινε format και χάθηκαν αρχεία σε συνολικό μέγεθος 425GB, χρειάστηκε περίπου 13 ώρες έως ότου το Recuva να ολοκληρώσει την ανίχνευση.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

3. Μόλις η ανίχνευση ολοκληρωθεί θα σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο από το οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να δεις ποια αρχεία κατάφερε το πρόγραμμα να ανακτήσει. Επέλεξε συγκεκριμένα αρχεία ή όλα μαζί και επέλεξε το «Recover«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Σημείωση: Μόλις πατήσεις στην επιλογή ‘recover‘ θα σε ρωτήσει που θέλεις να αποθηκεύσεις όλα τα αρχεία που ανέκτησε το πρόγραμμα. Αποθήκευσε τα σε διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που έκανες ανάκτηση ειδάλλως δεν θα γίνει σωστά. Για παράδειγμα, τα ανακτημένα αρχεία του εξωτερικού σκληρού μου τα έκανα ανάκτηση στον εσωτερικό σκληρό μου δίσκο.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

4. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση δεδομένων, θα εμφανιστεί ένα παραθυράκι το οποίο θα σε ειδοποιήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορείς να το κλείσεις και να δεις όλα τα αρχεία τα οποία ανακτήθηκαν.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του Recuva

Το Recuva έχει αφήσει αρκετούς χρήστες ευχαριστημένους από τα αποτελέσματα του. Είναι ένα εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με ενεργοποιημένο το Deep Scan του μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά στην περίπτωση που ούτε αυτό καταφέρει να ανακτήσει τα διαγραμμένα δεδομένα από τον σκληρό σου δίσκο, υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα που ίσως κάνει τη δουλειά.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Το EaseUS Data Recovery Wizard είναι η καλύτερη εναλλακτική του Recuva και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων για ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά και να κάνει καλύτερη δουλειά με την ανίχνευση και την ανάκτηση δεδομένων, θα χρειαστεί να το εγκαταστήσεις σε έναν διαφορετικό σκληρό δίσκο και όχι στον ίδιο που θέλεις να κάνει ανάκτηση.

Αν έχασες τα αρχεία σου από τον εσωτερικό σου σκληρό δίσκο, αντικατέστησε τον με έναν άλλο προσωρινά και βάλε το EaseUS Data Recovery Wizard να ανακτήσει τα αρχεία σου από τον αρχικό σκληρό δίσκο, τον οποίο μπορείς να συνδέσεις προσωρινά ως εξωτερικό.

Για να ξεκινήσεις, κατέβασε και εγκατέστησε το EaseUS Data Recovery Wizard. Η εγκατάσταση του είναι σαν αυτή του Recuva – εύκολη και γρήγορη.

1. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποια αρχεία θέλεις να ανακτήσεις. Μπορείς να ανακτήσεις εικόνες, μουσική, έγγραφα, βίντεο, emails και πολλά άλλα. Μόλις επιλέξεις τα αρχεία που θέλεις να ανακτηθούν, κάνε κλικ στην επιλογή «Next«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

2. Στο επόμενο παράθυρο σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τον σκληρό δίσκο τον οποίο θέλεις το πρόγραμμα να ανιχνεύσει, καθώς επίσης και χαμένα partitions (στην περίπτωση που έχασες τα αρχεία σου διαγράφοντας ένα partition). Μόλις επιλέξεις τον σκληρό δίσκο ή το partition που θέλεις να ανακτήσεις, κάνε κλικ στην επιλογή «Scan«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

3. Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρώσει το σκανάρισμα, θα εμφανιστεί ένα μικρό παραθυράκι το οποίο θα σε ενημερώσει πως «στην περίπτωση που δεν βρέθηκαν όλα τα αρχεία σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ξανά σκανάρεις με την επιλογή Deep Scan«. Κάνε κλικ στο «Ok«, επέλεξε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις και πάτα «Recover«.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

4. Μόλις η ανάκτηση ολοκληρωθεί, μπορείς να δεις αν όντως όλα τα αρχεία που ήθελες έχουν ανακτηθεί. Στην περίπτωση που δεν ανακτήθηκαν όλα σου τα αρχεία, μπορείς να ξανά δοκιμάσεις με ενεργοποιημένο το Deep Scan.

Ανάκτηση Δεδομένων μέσω του EaseUS Data Recovery Wizard

Εσύ κατάφερες να ανακτήσεις τα διαγραμμένα αρχεία σου; Και αν ναι, ποιο πρόγραμμα χρησιμοποίησες; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Rating: 4.7/5. From 6 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Web

YouTube εναλλακτικές 2018 – Οι καλύτερες video streaming ιστοσελίδες

Όταν σκεφτόμαστε τα online βίντεο, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το YouTube. Ήξερες όμως πως υπάρχουν μερικές εξαιρετικές YouTube εναλλακτικές τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να παρακολουθείς ή να

Facebook εναλλακτικές - Τα καλύτερα κοινωνικά δίκτυα
Web

Facebook εναλλακτικές – Τα καλύτερα κοινωνικά δίκτυα για το 2018

Το Facebook είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες παγκοσμίως, παρόλα αυτά, δεν είναι το μοναδικό κοινωνικό δίκτυο εκεί έξω. Υπάρχουν μερικές Facebook εναλλακτικές οι οποίες έχουν εκατομμύρια χρήστες και για αρκετούς, είναι καλύτερες και

Δωρεάν μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα
Δωρεάν

Δωρεάν μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το ίντερνετ είναι πως μπορείς να βρεις πολλά δωρεάν πράγματα. Ένα από αυτά, φυσικά, είναι και η δωρεάν μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα από διάφορες ιστοσελίδες, όπως το SoundCloud,

Xiaomi κινητά που θα λατρεύεις για το 2018
Προσφορές

Xiaomi κινητά που θα λατρεύεις για το 2018

Πάνε οι μέρες όπου οι Samsung και Apple συσκευές ήταν ότι πιο trend κυκλοφορούσε. Πλέον, τα Xiaomi κινητά είναι από τις νούμερο ένα επιλογές καθώς είναι οικονομικά, παρέχουν εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, έρχονται με κομψό σχεδιασμό

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates
Mobile

Πως να γίνεις Android Beta Tester και να λαμβάνεις τα νεότερα updates

Πηγαίνοντας μια βόλτα στο παρελθόν του Android, αν ήθελες κάποτε να γίνεις beta tester και να δοκιμάσεις μια δοκιμαστική εφαρμογή ώστε να λαμβάνεις τα νεότερα updates, θα έπρεπε να την κάνεις sideload μαζί με την

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί
Τεχνολογία

Τι είναι το Blockchain και πως λειτουργεί;

Το Bitcoin έχει γίνει βασικό στοιχείο του σύγχρονου διαδικτύου – και μαζί του, το blockchain. Οι άνθρωποι λένε ότι η τεχνολογία blockchain θα προκαλέσει μια θεμελιώδη μεταβολή στον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, του τρόπου λειτουργίας

4 επιλογές για να ζεις πιο ανάλαφρα σε δύσκολες καταστάσεις
Υγεία & Αυτοβελτίωση

4 επιλογές για να ζεις πιο ανάλαφρα σε δύσκολες καταστάσεις

Στο παρακάτω άρθρο θα βρεις 4 επιλογές που έχουν την ικανότητα να κάνουν τη ζωή σου πιο ανάλαφρη και παράλληλα πιο παραγωγική όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις. Οι επιλογές αυτές είναι δίπλα σου κάθε στιγμή της

Πρόβλημα με τους ελληνικούς υπότιτλους (Windows, BSPlayer, VLC)
Desktop Tools

Πρόβλημα με τους ελληνικούς υπότιτλους (Windows, BSPlayer, VLC)

Αν αντιμετωπίζεις το (πολυσύχναστο πλέον) πρόβλημα με τους ελληνικούς υπότιτλους στα Windows με προγράμματα όπως το σημειωματάριο, το BSPlayer ή το VLC, που εμφανίζουν τους ελληνικούς χαρακτήρες σε κινέζικα γράμματα, τότε θα χαρείς να μάθεις

Gearbest προσφορές - Πως να κάνεις οικονομικές αγορές από την Κίνα
Web

Gearbest προσφορές – Πως να κάνεις οικονομικές αγορές από την Κίνα

Αυτή την στιγμή, οι αγορές από την Κίνα είναι το νέο trend στην Ελλάδα, και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγοράζεις φθηνά προϊόντα; Ελέγχοντας φυσικά τις καθημερινές Gearbest προσφορές, μια κινέζικη ιστοσελίδα η οποία

Τι θα κερδίσεις διαβάζοντας βιβλία;
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Τι θα κερδίσεις διαβάζοντας βιβλία;

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο και περιμένεις να ακούσεις φράσεις όπως «τα βιβλία είναι γνώση», «απορώ πως ο κόσμος λέει ότι δεν έχει χρόνο να διαβάσει» και «το εκπαιδευτικό σύστημα μας κάνει να μισούμε τα

Τελωνείο από Κίνα - Πως να αποφύγεις τον εκτελωνισμό
Web

Τελωνείο από Κίνα – Πως να αποφύγεις τον εκτελωνισμό

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό απ’ το να λαμβάνεις ένα προϊόν το οποίο πέρασε από εκτελωνισμό. Το τελωνείο από Κίνα είναι ένας από τους λόγους που εκατομμύρια άνθρωποι φοβούνται να προχωρήσουν σε online αγορές που

Πρόβλημα με τον ήχο στα Windows 10 (και πως να το φτιάξεις)
Desktop Tools

Πρόβλημα με τον ήχο στα Windows 10 (και πως να το φτιάξεις)

Το πρόβλημα με τον ήχο στα Windows 10 είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι χρήστες. Συχνά, ο ήχος λειτουργεί μια χαρά, αλλά με την ενημέρωση των drivers της κάρτας ήχου

Περί Tsouk 64 Άρθρα
Online Tools, Web Tools, Τεχνολογία , Κοινωνικά, Βίντεο, Ενημέρωση, Tutorials, Web Applications και πολλά άλλα, στο Tsouk.gr