Υγεία & Αυτοβελτίωση

Ξηροί καρποί: Μια διατροφική υπερδύναμη

137 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ξηροί καρποί: Μια διατροφική υπερδύναμη με πολλαπλά οφέλη. Οι ξηροί καρποί υπήρξαν μια σημαντική πηγή ενεργειακής τροφής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Και αυτό γιατί μας παρέχουν ευεργετικές ποσότητες θερμίδων, σύνθετους υδατάνθρακες με πολύ λίγα σάκχαρα, βιταμίνες Ε, Se, Mn, Zn, ανόργανα άλατα, πολλές φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο & αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φυτικό οξύ και πολλά ακόμα.

Γενικά, οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές λίπους, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σε ξηρούς καρπούς είναι μονοακόρεστο λίπος, καθώς και ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, περιέχουν λίγο κορεσμένο λίπος. Επίσης έχουν τεράστια διατροφική αξία, αλλά έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν και βοηθούν δραστικά σε πολλά προβλήματα υγείας και ασθένειες.

Μικροί σε μέγεθος αλλά τόσο πανίσχυροι, ώστε να μας προσφέρουν πλήθος βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό. Ακόμη και αν τους αποφεύγετε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, είναι σημαντικό να τους εντάξετε στη διατροφή σας στη σωστή ποσότητα. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τους ανάλατους και μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς γιατί έτσι διατηρούν τις ευεργετικές ιδιότητες τους.

Διαβάστε ακόμα: Τα καλύτερα μπαχαρικά που ωφελούν την υγεία μας

Οφέλη και ιδιότητες

  • Βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση αλλά και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων
  • Προστατεύουν από τον διαβήτη
  • Μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή
  • Προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό
  • Προσφέρουν μακροζωϊα
  • Καταπολεμούν το στρες αφού σαν πλούσια πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και ακόρεστων λιπαρών έχουν δραστικές αντιστρεσογόνες ιδιότητες.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα, τη ζωτικότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων
  • Μειώνουν τις φλεγμονές και επιβραδύνουν τη γήρανση
  • Λειτουργούν κατά της δυσκοιλιότητας
  • Καταπολεμούν τον καρκίνο
  • Ωφελούν στην υγεία του εγκεφάλου και βοηθούν στη μάθηση, τη μνήμη και στις εγκεφαλικές λειτουργίες
  • Μειώνουν τις κρίσεις άσθματος
  • Προσφέρουν λάμψη στο δέρμα και τα μαλλιά
  • Πλούσιοι σε Β-βιταμίνες και αντιοξειδωτικά,  προλαμβάνουν τις ρυτίδες και τα σημάδια του δέρματος, ενισχύουν την τρίχα και μειώνουν την τριχόπτωση

Ποιοι είναι οι πιο ωφέλιμοι και γιατί

Αμύγδαλα

Περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μελατονίνης και πολυφαινόλων, άρα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών. Έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από οποιονδήποτε άλλον κοινό ξηρό καρπό και προσφέρουν μεγάλη αίσθηση κορεσμού.

Κάσιους

Τα κάσιους εκτός από υπερόχη γεύση περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και βοηθούν σημαντικά στην υγεία των οστών. Είναι μια τέλεια πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού, ενώ περιέχουν και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,που βοηθούν στη χοληστερίνη.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι διάσημα για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και για το ότι είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο. Είναι φυτική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών και βοηθούν να διατηρήσεις το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Η κατανάλωση τους βοηθάει δραστικά στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλη ενώ αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης.

Φιστίκια Αιγίνης

Τα συγκεκριμένα έχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών. Αποτελούν εξαιρετική πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος, περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης.

Αράπικα φιστίκια

Είναι μία άριστη πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν σε περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, στην αρτηριακή πίεση και στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Φουντούκια

Τα φουντούκια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, κάτι που τα καθιστά αντιοξειδωτικά. Είναι πολύ θρεπτικά και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να αυξήσουν την ποσότητα βιταμίνης Ε στο αίμα.

Δείτε επίσης: Ποια είναι τα καλύτερα και πιο δραστικά βότανα για αποτοξίνωση

Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να φάτε, καθώς περιέχουν ένα ευρύ φάσμα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως είδατε και παραπάνω. Αυτό που θα χρειαστεί να προσέξετε μόνο είναι να μην υπάρχει κάποια αλλεργία σε αυτούς και να ενσωματώνονται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Σχετικά άρθρα

Μενού