Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις άμεσα

Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις άμεσα

Στο άρθρο αναφέρουμε μερικά από τα πιο δημοφιλείς Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις άμεσα για να αυξήσεις την ταχύτητα του υπολογιστή σου και να αποφύγεις τυχόν προβλήματα με την ασφάλεια του συστήματος σου.

Δεν είναι κρυφό πως τα Windows έρχονται με μια μεγάλη ιστορία και χρόνια χρήσης. Δεν είναι επίσης κρυφό πως τα Windows περιλαμβάνουν μερικά από τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα προγράμματα που υπάρχουν. Το πρόβλημα; Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν πολλά από αυτά τα [χειρότερα] Windows προγράμματα σε καθημερινή βάση, χωρίς να γνωρίζουν πως έχουν σταματήσει να ενημερώνονται ή κινδυνεύει η online προστασία τους.

Γιατί πρέπει να δώσεις σημασία σε αυτά τα προγράμματα; Γιατί όχι μόνο καθυστερούν την επίδοση του υπολογιστή σου, αλλά σε κάνουν και ευάλωτο σε ιούς και hacking. Εκτός λοιπόν αν αποφάσισες να απεγκαταστήσεις τα Windows και να τα αντικαταστήσεις με κάποια διανομή Linux, τότε σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω Windows προγράμματα, τα οποία καλό είναι να τα απεγκαταστήσεις το συντομότερο δυνατό.

Πως να τσεκάρεις τα εγκατεστημένα Windows προγράμματα που έχεις στον υπολογιστή σου

Δεν είσαι σίγουρος τι Windows προγράμματα έχεις εγκατεστημένα στον υπολογιστή σου; Είναι εύκολο! Από τα Windows 7 και μετά, μπορείς να ελέγξεις γρήγορα και εύκολα πηγαίνοντας στο μενού της έναρξης και αναζητώντας «Προγράμματα και Εφαρμογές«, ή «Programs and Features» αν έχεις το σύστημα στα αγγλικά.

Μπορείς επίσης να τσεκάρεις μέσω του IOBit Uninstaller, το οποίο θα απεγκαταστήσει τα προγράμματα με τον σωστό τρόπο και θα φροντίσει να καθαρίσει τα περιττά και άχρηστα αρχεία αυτών των προγραμμάτων.

Για να απεγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, απλά κάνε δεξί κλικ και επέλεξε την επιλογή «Απεγκατάσταση» ή «Uninstall«. Ανάλογα με το πρόγραμμα που πας να απεγκαταστήσεις, θα εμφανιστούν και οι ανάλογες επιλογές απεγκατάστασης.

Τα Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις

Τα παρακάτω Windows προγράμματα είναι αρκετά γνωστά και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών τα έχει εγκατεστημένα. Αυτά τα προγράμματα όχι μόνο δεν σου παρέχουν – πλέον – τίποτα απολύτως, αλλά καθυστερούν και την επίδοση του υπολογιστή σου και σε κάνουν θύμα ιών, malware και hacking.

Διάβασε επίσης: Ο υπολογιστής σου έχει malware ιό! Δες πως να το αφαιρέσεις

1. Microsoft Silverlight

silverlight

Μια φορά και έναν καιρό, οι υπολογιστές απαιτούσαν κάποια συγκεκριμένα plugins να είναι εγκατεστημένα στο σύστημα ώστε να τρέχει χωρίς προβλήματα. Κάποιες ιστοσελίδες απαιτούσαν το Adobe Flash Player για να τρέξουν τα βίντεο, άλλες απαιτούσαν Java και άλλες το Silverlight της Microsoft. Αυτή η εποχή όμως έχει ξεπεραστεί εδώ και αρκετά χρόνια και πολλά από αυτά τα plugins έχουν σταματήσει να ενημερώνονται και αποτελούν πρόβλημα στην ταχύτητα και την ασφάλεια ενός συστήματος.

Οι browsers (περιηγητές) παρέχουν πλέον τα δικά τους ενσωματωμένα plugins, ώστε να μην χρειάζεται να τα εγκαταστήσεις εσύ χειροκίνητα. Αυτά τα plugins, τα οποία αν τα εγκαταστήσεις δεν θα ενημερώνονται τακτικά και θα σου μειώνουν την ταχύτητα του υπολογιστή και θα είσαι ευάλωτος σε ιούς, όχι απλά είναι ενσωματωμένα μέσα στους browsers, αλλά ενημερώνονται συνεχώς από εταιρείες όπως η Google, η Mozilla, η Opera κ.τ.λ.

Σε γενικές γραμμές, το Microsoft Silverlight είναι μια εναλλακτική του Flash Player, και κάποτε έπρεπε να το είχες εγκατεστημένο για την παρακολούθηση ταινιών και σειρών μέσω του Netflix και άλλων παρόμοιων σελίδων. Πλέον, όλες οι ιστοσελίδες έχουν ανανεώσει τους players τους σε HTML5 με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται έξτρα προγράμματα όπως το Microsoft Silverlight και το Adobe Flash Player.

2. Browser Toolbars

browser-toolbars

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των Windows είναι με τα toolbars που δεν λένε να εξαφανιστούν από το διαδίκτυο και συνεχώς εγκαθιστούνται στους υπολογιστές εκατομμυρίων χρηστών. Τα toolbars, αφότου εγκατασταθούν στον υπολογιστή, ξεκινάνε αυτόματα κατά την εκκίνηση και γίνονται εμφανίσιμα όταν ανοίγεις τον browser σου. Συχνά, προσθέτονται σε κάθε browser που έχεις εγκατεστημένο και εμφανίζουν διαφημίσεις σε σελίδες, προσθέτουν διάφορα links στους σελιδοδείκτες και διάφορα άλλα εικονίδια στην μπάρα εικονιδίων των browsers.

Το πρόβλημα με τα toolbars: Εκτός του ότι σου μειώνουν τον ελεύθερο χώρο στον browser, σου μειώνουν επίσης και την ταχύτητα στο άνοιγμα των σελίδων (επειδή προβάλλουν πολλές διαφημίσεις που εσύ νομίζεις πως είναι των ιστοσελίδων) και απαιτούν περισσότερη μνήμη RAM από το σύστημα επειδή τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο (background).

Κάποια toolbars είναι τόσο δύσκολο να αφαιρεθούν εντελώς από το σύστημα, που αρκετοί χρήστες παρατάνε τις προσπάθειες και κάνουν format τον υπολογιστή τους.

3. PC Cleaners

pc-cleaners

Σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές θα βρεις και ένα πρόγραμμα το οποίο υπόσχεται να καθαρίσει το σύστημα και να κάνει τα Windows ταχύτερα. Αυτά τα Windows προγράμματα συχνά γίνονται εγκατάσταση κατά λάθος, αφού βρίσκονται ως διαφήμιση σε άλλα Windows προγράμματα. Δηλαδή, όταν πας να εγκαταστήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ως διαφήμιση ένα PC Cleaner, θα σου βγάλει ένα τικαρισμένο κουτάκι για να το εγκαταστήσεις και αυτό. Χωρίς εσύ να δώσεις μεγάλη προσοχή, το κάνεις εγκατάσταση και βρίσκεσαι με ένα εγκατεστημένο PC Cleaner στον υπολογιστή σου που κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει.

Τα πιο δημοφιλείς προγράμματα είναι το MyCleanPC, το PC Cleaner 5000 και το Advanced Windows Cleaner. Αν τα βρεις στην λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων σου, αφαίρεσε τα όσο πιο άμεσα γίνεται. Για την ακρίβεια, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις πιο εξειδικευμένα προγράμματα για την απεγκατάσταση τους.

4. Java

java

Η Java έρχεται με δύο διαφορετικές εκδόσεις: Το Java για υπολογιστές και το Java plugin για τους browsers (το οποίο είναι γνωστό για τα προβλήματα ασφάλειας που προκαλεί). Αν και είναι αρκετά πιο γνωστό από το Silverlight, το Java δεν είναι καθόλου σταθερό. Μέχρι και ο Chrome σταμάτησε να υποστηρίζει το Java.

Για αρκετά χρόνια οι περισσότεροι χρήστες κρατούσαν το Java εγκατεστημένο στους υπολογιστές σου γιατί το απαιτούσε το Minecraft. Ωστόσο, ακόμα και το παιχνίδι σταμάτησε την υποστήριξη του Java, προσθέτοντας δικό του Java ενσωματωμένο το οποίο δεν επηρεάζει το σύστημα.

Εκτός κι αν είσαι Android developer ή χρησιμοποιείς κάποιο προχωρημένο πρόγραμμα που απαιτεί Java, όπως το MATLAB, το LibreOffice Base ή το PDF Split και Merge, μπορείς να το απεγκαταστήσεις και δεν θα καταλάβεις ποτέ την διαφορά.

5. Προγράμματα από κατασκευάστριες εταιρείες

Εκτός κι αν έχεις μια premium συσκευή όπως το Microsoft Surface Pro 4, ή μόλις εγκατέστησες τα Windows σε έναν σταθερό υπολογιστή ή laptop, οι πιθανότητες είναι πως έχεις κάποια προ-εγκατεστημένα προγράμματα και εφαρμογές που έχουν περάσει μέσα οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Συχνά, laptops από την HP, την Dell, την Toshiba, την Lenovo κ.τ.λ., περνάνε μέσα στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών τους ένα σωρό άχρηστα και ανούσια προγράμματα.

Κανένα από αυτά τα προγράμματα δεν διατίθεται σε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows, οπότε είναι φυσιολογικό να μην χρειάζονται για να τρέξει το λειτουργικό χωρίς προβλήματα. Προγράμματα για φωτογραφίες, μουσική, βίντεο, παιχνίδια και για διάφορα εργαλεία των Windows, είναι εντελώς άχρηστα και ανούσια στο σύστημα. Το μόνο που κάνουν είναι να σου καθυστερούν τον υπολογιστή, αφού τα περισσότερα τρέχουν συνεχώς στο background. Ωστόσο, άλλα προγράμματα από κατασκευάστριες εταιρείες που έχουν να κάνουν με τα BIOS ή τους Drivers, ή διάφορα Update Utilities (όπως το Lenovo System Update) αξίζουν να παραμείνουν εγκατεστημένα στο σύστημα.

Φυσικά, είναι αδύνατον να προσθέσουμε κάθε ένα από αυτά το προγράμματα αφού η λίστα είναι τεράστια και ανανεώνεται συνεχώς. Ωστόσο, θα μπορούσες να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Should I Remove It? το οποίο θα σε βοηθήσει αρκετά στο να αποφασίσεις ποια προγράμματα θα απεγκαταστήσεις.

6. Εφαρμογές των Windows 10

windows10abstract

Τα Windows 10 έρχονται από μόνα τους με πολλές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές από το Microsoft Store. Αυτές οι εφαρμογές είναι συχνά διαφημιστικές, ή της Microsoft, ή περιέχουν παιχνίδια που δεν πρόκειται να παίξεις ποτέ.

Μπορείς εύκολα και γρήγορα να βρεις ποιες εφαρμογές έχεις εγκατεστημένες στο σύστημα σου από το μενού έναρξης των Windows 10. Για να απεγκαταστήσεις μια εφαρμογή, απλά κάνε δεξί κλικ και «Απεγκατάσταση«. Και ξανά αναφέρουμε εδώ το IObit’s Uninstaller το οποίο θα κάνει καλύτερη απεγκατάσταση των εφαρμογών και θα καθαρίσει όλα τα περιττά και άχρηστα αρχεία.

Εφαρμογές όπως το Xbox και το Weather (Καιρός) μπορεί να είναι σημαντικές για κάποιους, άλλα άχρηστες για άλλους. Διαφημιστικές εφαρμογές όπως το Get Office και Candy Crush Saga θα πρέπει να αφαιρεθούν από κάθε χρήστη. Γενικότερα, όποια εφαρμογή δεν χρησιμοποιείς, απ-εγκατέστησε την.

7. Skype Click to Call

skype_image006

Ο καθένας θα πίστευε πως η Microsoft θα πρέπει να είναι η μοναδική εταιρεία η οποία δεν φορτώνει το λειτουργικό της σύστημα με άχρηστα προγράμματα και εφαρμογές. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκτός από τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που αναφέραμε προηγουμένως, η Microsoft κάνει εγκατάσταση και το Click to Call κάθε φορά που κάνεις εγκατάσταση το Skype. Με κάθε ενημέρωση σου βγάζει επίσης την επιλογή να το εγκαταστήσεις το Click to Call, οπότε να είσαι πάντα προσεχτικός.

Τι ακριβώς είναι το Skype Click to Call; Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ, εκτός κι αν πληρώνεις συνδρομή και κάνεις τα τηλεφωνήματα σου και στέλνεις SMS μηνύματα από τη συνδρομητική υπηρεσία του Skype. Με λίγα λόγια, μπορείς ελεύθερα να προχωρήσεις στην απεγκατάσταση του.

8. QuickTime

Πριν από λίγους μήνες, το QuickTime θα έπεφτε στην λίστα με τις άχρηστες εφαρμογές, όπως έπαθε και το Silverlight. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2015, η ιστοσελίδα Trend Micro κυκλοφόρησε μια νέα ειδοποίηση η οποία ανέφερε πως το QuickTime για τα Windows έχει τεράστια προβλήματα ασφάλειας τα οποία η Apple δεν έχει ως σκοπό να διορθώσει. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κρατάς εγκατεστημένο στο σύστημα σου.

Η απεγκατάσταση του QuickTime δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, κυρίως αν είσαι χρήστης του iTunes, το οποίο ευτυχώς μπορεί να λειτουργήσει και μόνο του.

9. Shockwave Player

shockwave-player

Το Adobe Flash Player μπορείς να το παραλείψεις και να το κρατήσεις εγκατεστημένο στο σύστημα σου, κυρίως επειδή κάποιες ιστοσελίδες που χρησιμοποιείς ίσως να το απαιτούν ακόμα. Οπότε είναι λογικό ο θάνατος του να είναι αρκετά αργός. Από την άλλη πλευρά όμως, το Shockwave Player είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον και είναι άχρηστο για οποιοδήποτε σύστημα.

Το Shockwave Player σου επιτρέπει να προβάλεις οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί μέσω του Adobe Director, το οποίο διαφέρει από αυτό που κάνει το Flash Player. Ωστόσο, ακόμα κι αν απεγκαταστήσεις το Shockwave Player, θα έχεις πάλι την ικανότητα να δεις content που έχει δημιουργηθεί μέσω Adobe Director.

Έχε κατά νου πως κάποιοι browsers όπως ο Firefox, κάποιες φορές εμφανίζουν το Adobe Flash Player ως Shockwave Player, οπότε μην το απενεργοποιήσεις και από αυτούς εκτός αν δεις στην λίστα και αυτό αλλά και το Flash Player.

Ενώ το άρθρο θα συνεχίζει να ανανεώνεται με περισσότερα προγράμματα και εφαρμογές, στην περίπτωση που ξεχάσαμε να προσθέσουμε κάποιο μη δυστάσεις να μας το προτείνεις στα σχόλια παρακάτω και να μας πεις τις απόψεις σου για τα παραπάνω προγράμματα.

Rating: 5.0/5. From 8 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10
Desktop Tools

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10

Στα Windows 10, ξεκινώντας με την έκδοση 1903, ή αλλιώς την Ενημέρωση Μαΐου, υπάρχει το νέο Header στις Ρυθμίσεις, το οποίο σου παρέχει ορισμένες έξτρα επιλογές. Παρόλα αυτά, το νέο Header στις Ρυθμίσεις για αρκετούς

Dark Mode στο Facebook Messenger: Νυχτερινή Λειτουργία
Mobile

Ενεργοποίηση του Dark Mode στο Facebook Messenger

Το Dark Mode στο Facebook Messenger (Νυχτερινή Λειτουργία) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις τον σχεδιασμό της εφαρμογής εντελώς δωρεάν και σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Το Dark Mode αποτελεί πλέον τη νέα μόδα σχεδιασμού

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10 1
Desktop Tools

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10

Ορισμένες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10, οπότε αν έχεις περιορισμένο ίντερνετ ή χρησιμοποιείς σύνδεση με δεδομένα, τότε καλό είναι να διακόπτεις την λειτουργία των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς. Αν έχεις παρατηρήσει χαμηλή ταχύτητα

Microsoft Edge Chromium - Κατέβασμα και εγκατάσταση
Desktop Tools

Microsoft Edge Chromium – Κατέβασμα και εγκατάσταση

Ο Microsoft Edge Chromium είναι ο νέος web browser (περιηγητής) της Microsoft που βασίζεται στο Chromium και μπορείς να κατεβάσεις την Developer ή Canary έκδοση για να το εγκαταστήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Τον περασμένο

Intel Graphics Command Center - Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers
Desktop Tools

Intel Graphics Command Center – Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers

Το Intel Graphics Command Center είναι η νέα δωρεάν εφαρμογή για τα Windows 10 από την Intel, η οποία ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεις τα drivers, αλλάζεις τις ρυθμίσεις της

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές
Τεχνολογία

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς,

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7
Desktop Tools

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7

Τα Windows 10 είναι μια τεράστια βελτίωση των Windows 7, αλλά επειδή παρέχει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για όλους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί χρήστες αναζητούν να βρουν

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows
Τεχνολογία

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows

Αν θέλεις να έχεις δύο οθόνες σε ένα PC ή laptop, τότε θα χρειαστεί να κάνεις την εγκατάσταση διπλής οθόνης στα Windows. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη και παίρνει μόλις μερικά λεπτά για να

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive
Desktop Tools

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

Αν ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive έτσι ώστε οτιδήποτε και αν γίνει να έχεις πάντα τα αρχεία σου ασφαλές, τότε ο παρακάτω τρόπος είναι ακριβώς

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards
Δωρεάν εφαρμογές

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards

Αν θέλεις να έχεις δωρεάν εφαρμογές, παιχνίδια, ταινίες, σειρές ή βιβλία από το Google Play, τότε ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσεις το Google Opinion Rewards, μια εφαρμογή της Google για Android και iOS που σε

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10
Desktop Tools

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10

Αν συνδέσεις τον Chrome στην προβολή εργασιών των Windows 10, θα βλέπεις αυτόματα όλες τις ιστοσελίδες (το ιστορικό) που έχεις επισκεφτεί από τον web browser της Google, απευθείας μέσα από το λειτουργικό σύστημα και το

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα
Web

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα

Αν πιάνεις τον εαυτό σου συνεχώς να ρωτάει «τι ταινία να δω σήμερα;» Τότε δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες πλέον, που είναι δύσκολο να βρίσκεις πάντα καλές και αξιόλογες ταινίες που δεν

Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 227 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.