Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις άμεσα

Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις άμεσα

Στο άρθρο αναφέρουμε μερικά από τα πιο δημοφιλείς Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις άμεσα για να αυξήσεις την ταχύτητα του υπολογιστή σου και να αποφύγεις τυχόν προβλήματα με την ασφάλεια του συστήματος σου.

Δεν είναι κρυφό πως τα Windows έρχονται με μια μεγάλη ιστορία και χρόνια χρήσης. Δεν είναι επίσης κρυφό πως τα Windows περιλαμβάνουν μερικά από τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα προγράμματα που υπάρχουν. Το πρόβλημα; Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν πολλά από αυτά τα [χειρότερα] Windows προγράμματα σε καθημερινή βάση, χωρίς να γνωρίζουν πως έχουν σταματήσει να ενημερώνονται ή κινδυνεύει η online προστασία τους.

Γιατί πρέπει να δώσεις σημασία σε αυτά τα προγράμματα; Γιατί όχι μόνο καθυστερούν την επίδοση του υπολογιστή σου, αλλά σε κάνουν και ευάλωτο σε ιούς και hacking. Εκτός λοιπόν αν αποφάσισες να απεγκαταστήσεις τα Windows και να τα αντικαταστήσεις με κάποια διανομή Linux, τότε σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω Windows προγράμματα, τα οποία καλό είναι να τα απεγκαταστήσεις το συντομότερο δυνατό.

Πως να τσεκάρεις τα εγκατεστημένα Windows προγράμματα που έχεις στον υπολογιστή σου

Δεν είσαι σίγουρος τι Windows προγράμματα έχεις εγκατεστημένα στον υπολογιστή σου; Είναι εύκολο! Από τα Windows 7 και μετά, μπορείς να ελέγξεις γρήγορα και εύκολα πηγαίνοντας στο μενού της έναρξης και αναζητώντας «Προγράμματα και Εφαρμογές«, ή «Programs and Features» αν έχεις το σύστημα στα αγγλικά.

Μπορείς επίσης να τσεκάρεις μέσω του IOBit Uninstaller, το οποίο θα απεγκαταστήσει τα προγράμματα με τον σωστό τρόπο και θα φροντίσει να καθαρίσει τα περιττά και άχρηστα αρχεία αυτών των προγραμμάτων.

Για να απεγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, απλά κάνε δεξί κλικ και επέλεξε την επιλογή «Απεγκατάσταση» ή «Uninstall«. Ανάλογα με το πρόγραμμα που πας να απεγκαταστήσεις, θα εμφανιστούν και οι ανάλογες επιλογές απεγκατάστασης.

Τα Windows προγράμματα που πρέπει να απεγκαταστήσεις

Τα παρακάτω Windows προγράμματα είναι αρκετά γνωστά και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών τα έχει εγκατεστημένα. Αυτά τα προγράμματα όχι μόνο δεν σου παρέχουν – πλέον – τίποτα απολύτως, αλλά καθυστερούν και την επίδοση του υπολογιστή σου και σε κάνουν θύμα ιών, malware και hacking.

Διάβασε επίσης: Ο υπολογιστής σου έχει malware ιό! Δες πως να το αφαιρέσεις

1. Microsoft Silverlight

silverlight

Μια φορά και έναν καιρό, οι υπολογιστές απαιτούσαν κάποια συγκεκριμένα plugins να είναι εγκατεστημένα στο σύστημα ώστε να τρέχει χωρίς προβλήματα. Κάποιες ιστοσελίδες απαιτούσαν το Adobe Flash Player για να τρέξουν τα βίντεο, άλλες απαιτούσαν Java και άλλες το Silverlight της Microsoft. Αυτή η εποχή όμως έχει ξεπεραστεί εδώ και αρκετά χρόνια και πολλά από αυτά τα plugins έχουν σταματήσει να ενημερώνονται και αποτελούν πρόβλημα στην ταχύτητα και την ασφάλεια ενός συστήματος.

Οι browsers (περιηγητές) παρέχουν πλέον τα δικά τους ενσωματωμένα plugins, ώστε να μην χρειάζεται να τα εγκαταστήσεις εσύ χειροκίνητα. Αυτά τα plugins, τα οποία αν τα εγκαταστήσεις δεν θα ενημερώνονται τακτικά και θα σου μειώνουν την ταχύτητα του υπολογιστή και θα είσαι ευάλωτος σε ιούς, όχι απλά είναι ενσωματωμένα μέσα στους browsers, αλλά ενημερώνονται συνεχώς από εταιρείες όπως η Google, η Mozilla, η Opera κ.τ.λ.

Σε γενικές γραμμές, το Microsoft Silverlight είναι μια εναλλακτική του Flash Player, και κάποτε έπρεπε να το είχες εγκατεστημένο για την παρακολούθηση ταινιών και σειρών μέσω του Netflix και άλλων παρόμοιων σελίδων. Πλέον, όλες οι ιστοσελίδες έχουν ανανεώσει τους players τους σε HTML5 με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται έξτρα προγράμματα όπως το Microsoft Silverlight και το Adobe Flash Player.

2. Browser Toolbars

browser-toolbars

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των Windows είναι με τα toolbars που δεν λένε να εξαφανιστούν από το διαδίκτυο και συνεχώς εγκαθιστούνται στους υπολογιστές εκατομμυρίων χρηστών. Τα toolbars, αφότου εγκατασταθούν στον υπολογιστή, ξεκινάνε αυτόματα κατά την εκκίνηση και γίνονται εμφανίσιμα όταν ανοίγεις τον browser σου. Συχνά, προσθέτονται σε κάθε browser που έχεις εγκατεστημένο και εμφανίζουν διαφημίσεις σε σελίδες, προσθέτουν διάφορα links στους σελιδοδείκτες και διάφορα άλλα εικονίδια στην μπάρα εικονιδίων των browsers.

Το πρόβλημα με τα toolbars: Εκτός του ότι σου μειώνουν τον ελεύθερο χώρο στον browser, σου μειώνουν επίσης και την ταχύτητα στο άνοιγμα των σελίδων (επειδή προβάλλουν πολλές διαφημίσεις που εσύ νομίζεις πως είναι των ιστοσελίδων) και απαιτούν περισσότερη μνήμη RAM από το σύστημα επειδή τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο (background).

Κάποια toolbars είναι τόσο δύσκολο να αφαιρεθούν εντελώς από το σύστημα, που αρκετοί χρήστες παρατάνε τις προσπάθειες και κάνουν format τον υπολογιστή τους.

3. PC Cleaners

pc-cleaners

Σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές θα βρεις και ένα πρόγραμμα το οποίο υπόσχεται να καθαρίσει το σύστημα και να κάνει τα Windows ταχύτερα. Αυτά τα Windows προγράμματα συχνά γίνονται εγκατάσταση κατά λάθος, αφού βρίσκονται ως διαφήμιση σε άλλα Windows προγράμματα. Δηλαδή, όταν πας να εγκαταστήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ως διαφήμιση ένα PC Cleaner, θα σου βγάλει ένα τικαρισμένο κουτάκι για να το εγκαταστήσεις και αυτό. Χωρίς εσύ να δώσεις μεγάλη προσοχή, το κάνεις εγκατάσταση και βρίσκεσαι με ένα εγκατεστημένο PC Cleaner στον υπολογιστή σου που κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει.

Τα πιο δημοφιλείς προγράμματα είναι το MyCleanPC, το PC Cleaner 5000 και το Advanced Windows Cleaner. Αν τα βρεις στην λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων σου, αφαίρεσε τα όσο πιο άμεσα γίνεται. Για την ακρίβεια, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις πιο εξειδικευμένα προγράμματα για την απεγκατάσταση τους.

4. Java

java

Η Java έρχεται με δύο διαφορετικές εκδόσεις: Το Java για υπολογιστές και το Java plugin για τους browsers (το οποίο είναι γνωστό για τα προβλήματα ασφάλειας που προκαλεί). Αν και είναι αρκετά πιο γνωστό από το Silverlight, το Java δεν είναι καθόλου σταθερό. Μέχρι και ο Chrome σταμάτησε να υποστηρίζει το Java.

Για αρκετά χρόνια οι περισσότεροι χρήστες κρατούσαν το Java εγκατεστημένο στους υπολογιστές σου γιατί το απαιτούσε το Minecraft. Ωστόσο, ακόμα και το παιχνίδι σταμάτησε την υποστήριξη του Java, προσθέτοντας δικό του Java ενσωματωμένο το οποίο δεν επηρεάζει το σύστημα.

Εκτός κι αν είσαι Android developer ή χρησιμοποιείς κάποιο προχωρημένο πρόγραμμα που απαιτεί Java, όπως το MATLAB, το LibreOffice Base ή το PDF Split και Merge, μπορείς να το απεγκαταστήσεις και δεν θα καταλάβεις ποτέ την διαφορά.

5. Προγράμματα από κατασκευάστριες εταιρείες

Εκτός κι αν έχεις μια premium συσκευή όπως το Microsoft Surface Pro 4, ή μόλις εγκατέστησες τα Windows σε έναν σταθερό υπολογιστή ή laptop, οι πιθανότητες είναι πως έχεις κάποια προ-εγκατεστημένα προγράμματα και εφαρμογές που έχουν περάσει μέσα οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Συχνά, laptops από την HP, την Dell, την Toshiba, την Lenovo κ.τ.λ., περνάνε μέσα στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών τους ένα σωρό άχρηστα και ανούσια προγράμματα.

Κανένα από αυτά τα προγράμματα δεν διατίθεται σε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows, οπότε είναι φυσιολογικό να μην χρειάζονται για να τρέξει το λειτουργικό χωρίς προβλήματα. Προγράμματα για φωτογραφίες, μουσική, βίντεο, παιχνίδια και για διάφορα εργαλεία των Windows, είναι εντελώς άχρηστα και ανούσια στο σύστημα. Το μόνο που κάνουν είναι να σου καθυστερούν τον υπολογιστή, αφού τα περισσότερα τρέχουν συνεχώς στο background. Ωστόσο, άλλα προγράμματα από κατασκευάστριες εταιρείες που έχουν να κάνουν με τα BIOS ή τους Drivers, ή διάφορα Update Utilities (όπως το Lenovo System Update) αξίζουν να παραμείνουν εγκατεστημένα στο σύστημα.

Φυσικά, είναι αδύνατον να προσθέσουμε κάθε ένα από αυτά το προγράμματα αφού η λίστα είναι τεράστια και ανανεώνεται συνεχώς. Ωστόσο, θα μπορούσες να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Should I Remove It? το οποίο θα σε βοηθήσει αρκετά στο να αποφασίσεις ποια προγράμματα θα απεγκαταστήσεις.

6. Εφαρμογές των Windows 10

windows10abstract

Τα Windows 10 έρχονται από μόνα τους με πολλές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές από το Microsoft Store. Αυτές οι εφαρμογές είναι συχνά διαφημιστικές, ή της Microsoft, ή περιέχουν παιχνίδια που δεν πρόκειται να παίξεις ποτέ.

Μπορείς εύκολα και γρήγορα να βρεις ποιες εφαρμογές έχεις εγκατεστημένες στο σύστημα σου από το μενού έναρξης των Windows 10. Για να απεγκαταστήσεις μια εφαρμογή, απλά κάνε δεξί κλικ και «Απεγκατάσταση«. Και ξανά αναφέρουμε εδώ το IObit’s Uninstaller το οποίο θα κάνει καλύτερη απεγκατάσταση των εφαρμογών και θα καθαρίσει όλα τα περιττά και άχρηστα αρχεία.

Εφαρμογές όπως το Xbox και το Weather (Καιρός) μπορεί να είναι σημαντικές για κάποιους, άλλα άχρηστες για άλλους. Διαφημιστικές εφαρμογές όπως το Get Office και Candy Crush Saga θα πρέπει να αφαιρεθούν από κάθε χρήστη. Γενικότερα, όποια εφαρμογή δεν χρησιμοποιείς, απ-εγκατέστησε την.

7. Skype Click to Call

skype_image006

Ο καθένας θα πίστευε πως η Microsoft θα πρέπει να είναι η μοναδική εταιρεία η οποία δεν φορτώνει το λειτουργικό της σύστημα με άχρηστα προγράμματα και εφαρμογές. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκτός από τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που αναφέραμε προηγουμένως, η Microsoft κάνει εγκατάσταση και το Click to Call κάθε φορά που κάνεις εγκατάσταση το Skype. Με κάθε ενημέρωση σου βγάζει επίσης την επιλογή να το εγκαταστήσεις το Click to Call, οπότε να είσαι πάντα προσεχτικός.

Τι ακριβώς είναι το Skype Click to Call; Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ, εκτός κι αν πληρώνεις συνδρομή και κάνεις τα τηλεφωνήματα σου και στέλνεις SMS μηνύματα από τη συνδρομητική υπηρεσία του Skype. Με λίγα λόγια, μπορείς ελεύθερα να προχωρήσεις στην απεγκατάσταση του.

8. QuickTime

Πριν από λίγους μήνες, το QuickTime θα έπεφτε στην λίστα με τις άχρηστες εφαρμογές, όπως έπαθε και το Silverlight. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2015, η ιστοσελίδα Trend Micro κυκλοφόρησε μια νέα ειδοποίηση η οποία ανέφερε πως το QuickTime για τα Windows έχει τεράστια προβλήματα ασφάλειας τα οποία η Apple δεν έχει ως σκοπό να διορθώσει. Οπότε, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κρατάς εγκατεστημένο στο σύστημα σου.

Η απεγκατάσταση του QuickTime δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, κυρίως αν είσαι χρήστης του iTunes, το οποίο ευτυχώς μπορεί να λειτουργήσει και μόνο του.

9. Shockwave Player

shockwave-player

Το Adobe Flash Player μπορείς να το παραλείψεις και να το κρατήσεις εγκατεστημένο στο σύστημα σου, κυρίως επειδή κάποιες ιστοσελίδες που χρησιμοποιείς ίσως να το απαιτούν ακόμα. Οπότε είναι λογικό ο θάνατος του να είναι αρκετά αργός. Από την άλλη πλευρά όμως, το Shockwave Player είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον και είναι άχρηστο για οποιοδήποτε σύστημα.

Το Shockwave Player σου επιτρέπει να προβάλεις οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί μέσω του Adobe Director, το οποίο διαφέρει από αυτό που κάνει το Flash Player. Ωστόσο, ακόμα κι αν απεγκαταστήσεις το Shockwave Player, θα έχεις πάλι την ικανότητα να δεις content που έχει δημιουργηθεί μέσω Adobe Director.

Έχε κατά νου πως κάποιοι browsers όπως ο Firefox, κάποιες φορές εμφανίζουν το Adobe Flash Player ως Shockwave Player, οπότε μην το απενεργοποιήσεις και από αυτούς εκτός αν δεις στην λίστα και αυτό αλλά και το Flash Player.

Ενώ το άρθρο θα συνεχίζει να ανανεώνεται με περισσότερα προγράμματα και εφαρμογές, στην περίπτωση που ξεχάσαμε να προσθέσουμε κάποιο μη δυστάσεις να μας το προτείνεις στα σχόλια παρακάτω και να μας πεις τις απόψεις σου για τα παραπάνω προγράμματα.

Rating: 5.0/5. From 7 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν προγράμματα

Πως να διαγράψεις ένα πρόγραμμα που δεν διαγράφεται

Σπάνιες φορές συναντάς ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα στα Windows: προσπαθείς να διαγράψεις ένα πρόγραμμα που δεν διαγράφεται, ή ένα αρχείο, ή ακόμα κι έναν φάκελο, χωρίς παρόλα αυτά να γνωρίζεις τον λόγο για

Κόψιμο τραγουδιών MP3 και ένωση για ringtone ήχους (δωρεάν online)
Δωρεάν υπηρεσίες

Κόψιμο τραγουδιών MP3 και ένωση για ringtone ήχους (δωρεάν online)

Με τη χρήση του online δωρεάν εργαλείου “Cut MP3 Files Online” έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κόψιμο τραγουδιών (και ένωση) για να έχεις πάντα τον τέλειο ringtone MP3 ήχο από το αγαπημένο σου κομμάτι. Άλλες

3 τρόποι για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου
Υγεία & Αυτοβελτίωση

3 τρόποι για να αυξήσεις τον βαθμό συγκέντρωσης σου

Πόσες ώρες πιστεύεις ότι περνάει ο μέσος άνθρωπος στο κινητό του την ημέρα; 1 ώρα; Το πολύ 2 έτσι; Κι όμως το 50% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας, περνάει 5 με

Δωρεάν προγράμματα

Πως να βάλεις κωδικό σε φακέλους και αρχεία με το Encrypto

Το Encrypto είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις κωδικό σε φακέλους και αρχεία, ώστε να τα ασφαλίσεις από οποιονδήποτε προσπαθήσει να τα ανοίξει. Ήξερες ότι ο πιο συχνός τρόπος

Δημιουργία αφίσας στο ίντερνετ - Δωρεάν υπηρεσίες 1
Web

Δημιουργία αφίσας στο ίντερνετ – Δωρεάν υπηρεσίες

Η δημιουργία αφίσας στο ίντερνετ είναι υπόθεση μόλις μερικών λεπτών και εντελώς δωρεάν χάρη στις εντυπωσιακές και άκρως βοηθητικές υπηρεσίες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Η επαγγελματική δημιουργία αφισών γίνεται με τη χρήση προγραμμάτων

Facebook Messenger Kids - Για να συνομιλούν τα παιδιά σου με ασφάλεια
Δωρεάν εφαρμογές

Facebook Messenger Kids: Για να συνομιλούν τα παιδιά σου με ασφάλεια

Το Facebook Messenger Kids είναι μια δωρεάν εφαρμογή του Facebook η οποία έχει σχεδιαστεί για μικρά παιδιά, επιτρέποντας τους να συνομιλούν με τους κοντινούς τους φίλους και την οικογένεια τους από την mobile ή tablet

Δωρεάν εφαρμογές για να βλέπεις online ταινίες και σειρές
Δωρεάν εφαρμογές

Online ταινίες και σειρές – Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να μπορείς να απολαμβάνεις online ταινίες και σειρές με ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους, μέσα από δωρεάν εφαρμογές που είναι εύκολο να τις κατεβάσεις και να τις εγκαταστήσεις σε κάθε

Δωρεάν Password Managers - Οι καλύτεροι για το 2018
Δωρεάν προγράμματα

Δωρεάν Password Managers – Οι καλύτεροι για το 2018

Οι καλύτεροι δωρεάν password managers για το 2018 όχι μόνο θα σε ελαφρύνουν απ’ το να θυμάσαι κάθε κωδικό που έχεις βάλει σε ιστοσελίδες και εφαρμογές, αλλά θα σου δημιουργούν αυτόματα και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Comodo Internet Security - Δωρεάν προστασία από ιούς και malware
Δωρεάν προγράμματα

Comodo Internet Security – Δωρεάν προστασία από ιούς και malware

Το Comodo Internet Security είναι ένα δωρεάν Antivirus και Firewall πρόγραμμα το οποίο παρέχει μεγάλη προστασία από ιούς και malware, ενώ ταυτόχρονα κρυπτογραφεί την online σύνδεση των χρηστών όταν επισκέπτονται ιστοσελίδες για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Διάβασε

Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της
Lifestyle

Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της

Σήμερα όταν μιλάμε για ευτυχία, φτιάχνουμε μια πλασματική εικόνα στο μυαλό μας, σύμφωνα με την οποία, είμαστε συνέχεια χαρούμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας μας. Θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο και να κάνουμε αυτό

4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου
Lifestyle

4 τρόποι για να εκτιμάς τον εαυτό σου

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που βιώνουμε από την μικρή ηλικία είναι πως το να θέτουμε τον εαυτό μας ως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί δείγμα εγωιστικής συμπεριφοράς . Όταν κοιτάμε πρώτα τον εαυτό μας μπορεί να

Πως να πιστεύεις στον εαυτό σου
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Πως να ξανά πιστεύεις στον εαυτό σου

Πολλοί άνθρωποι δεν θα τολμήσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Οι σκέψεις «μπορεί να μην τα καταφέρω» «δεν έχω τα εφόδια» «τι θα πουν οι φίλοι μου και η οικογένεια μου» «δεν έχω τα

Παναγιώτης Σακαλάκης
Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 178 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ. Θα με βρεις επίσης και στο Inkstory.gr