Υγεία & Αυτοβελτίωση

Τα καλύτερα και πιο δημοφιλή βότανα παγκοσμίως

152 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Τα βότανα είναι αιώνες τώρα σημαντικά και ευεργετικά για πολλές παθήσεις και για την υγεία μας γενικότερα. Πολλά από αυτά υπάρχουν ακόμα και σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Ποια είναι όμως τα καλύτερα και πιο δημοφιλή βότανα παγκοσμίως; Ποια είναι τα βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο; Τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ για εσάς και μαζί και όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ginseng-panax

Ένα πανίσχυρο βότανο παγκοσμίως με πολλαπλές ιδιότητες και οφέλη για τον άνθρωπο. Το τζίνσενγκ είναι από τα πιο γνωστά βότανα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Υπάρχουν 11 τύποι αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι το ασιατικό (Panax ginseng), το αμερικανικό (Panax quinquefolius) και το σιβηριανό (ελευθερόκοκκος). Η λέξη panax προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Βελτιώνει την αντοχή, την μνήμη και την πνευματική απόδοση. Ενισχύει τον οργανισμό, ειδικά όταν αισθάνεσαι κόπωση και αδυναμία ή μετά από μία ασθένεια. Επιπλέον, ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού, και προφυλάσσει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το βασικό συστατικό του τζίνσενγκ είναι οι τζινσενοσίδες, στις οποίες οφείλονται οι πολλαπλές θεραπευτικές δράσεις του. Οι ουσίες αυτές διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και τονωτικές δράσεις, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο υποστηρικτικά για τη βέλτιστη ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που ανήκει στο σύνολο των ‘’προσαρμογόνων’’ βοτάνων, βοτάνων δηλαδή που περιλαμβάνουν ουσίες ικανές να επαναφέρουν τον οργανισμό στη φυσιολογική του λειτουργία έπειτα από κάποια διαταραχή. Το τζίνσενγκ μπορούμε να το βρούμε σε εκχύλισμα, σκόνη, δισκία και κάψουλες.

Σπαθόχορτο ή βάλσαμο

Ένα βότανο για την ψυχή και το σώμα…και όχι μόνο! Γνωστό από την αρχαιότητα, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το βάλσαμο, βαλσαμόχορτο ή σπαθόλαδο είναι ένα φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Tο φυτό θεωρείται πιο αποτελεσματικό σε φρέσκια μορφή. Περιέχει φλαβονοειδή, ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων, μα η πιο σημαντική του ουσία είναι η υπερικίνη. Μπορεί να εφαρμοστεί και τοπικά σε εγκαύματα και σε τραύματα. Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας, της νευραλγίας, και των ρευματικών πόνων. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσπεψίας, και είναι αγχολυτικό. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό και κατεξοχήν ελληνικό φυτό.

Καλέντουλα

Καλέντουλα η θεραπευτική!!! Η καλέντουλα είναι ένα από τα πλέον γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα στη βοτανοθεραπεία. Ένα φυτό με πολλά οφέλη και σημαντικές ιδιότητες. Το φυτό καλέντουλα είναι μονοετές φυτό της Μεσογείου, συγγενικό με την μαργαρίτα και έχει κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη. Η εποχή της άνθισης και της συλλογής είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Τα πέταλα της είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές, αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό και διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη φυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, ως αλοιφή, αραιωμένο βάμμα και τσάι. Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και τις μολύνσεις, έχει αντισηπτική δράση και επουλώνει γρήγορα τις πληγές. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές ότι στον αρχαίο ελληνικό, αραβικό, ρωμαϊκό και ινδικό πολιτισμό θεωρείτο θεραπευτικό βότανο αλλά τη χρησιμοποιούσαν και ως συστατικό σε καλλυντικά και φαγητά.

Αγγελική

Ένα βότανο για τη γυναίκα και όχι μόνο! Έχει τόσες ιδιότητες που βοηθούν σε γυναικεία προβλήματα οπότε σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το βότανο της γυναίκας. Παρόλα αυτά οι εκπληκτικές της ιδιότητες καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες. Είναι τονωτικό του αίματος, και του αναπαραγωγικού συστήματος. Βοηθάει στην δυσμηνόρροια, εξισορροπεί τις ορμόνες στον κύκλο της περιόδου, ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και έχει αντιυπερτασική δράση. Ιδανική για γαστρεντερικά ενοχλήματα, δρα κατά του βήχα, τονώνει το ανοσοποιητικό, και δίνει ενέργεια. Επίσης ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων. Οι θεραπευτικές χρήσεις της αγγελικής έχουν ρίζες στην Κινεζική βοτανοθεραπεία. Το βασικό χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η ρίζα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε κουμαρίνες και αιθέριο έλαιο.

Εχινάκεια

Για το κρύωμα και όχι μόνο!!! Η εχινάκεια είναι ένα πανίσχυρο και ωφέλιμο βότανο με πολλές σημαντικές ιδιότητες. Παρόλο που έχει σχετιστεί άμεσα με τα οφέλη της στο κρυολόγημα και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, η εχινάκεια έχει πολλές ακόμα θετικές ιδιότητες. Όλα τα μέρη του φυτού, από τις ρίζες μέχρι και τα πέταλα του λουλουδιού του, είναι πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Είναι φυτό κατά κύριο λόγο της Βορείου Αμερικής και υπάρχουν δύο είδη, η λευκή και η πορφυρή που είναι και η πιο συνηθισμένη στη χρήση. Βοηθά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού Αλλά και στις ουρολοιμώξεις, καθώς καταπολεμά τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα κατά των μικροβίων και είναι ισχυρό αντιιικό. Χρησιμοποιείται και σαν αντισηπτικό τοπικά σε πληγές. Η εχινάκεια χρησιμοποιείται επίσης για προβλήματα ακμής, σε προβλήματα ωτίτιδας, και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Ginkgo biloba

Ένα πανάρχαιο και πολύ δραστικό βότανο με πολλές ιδιότητες. Το Τζίνγκο Μπιλόμπα, Ginkgo biloba ή γυμνόσπερμο εμφανίστηκε πριν από 270 εκατομμύρια χρόνια και οι δράσεις του είναι πολλές και ευεργετικές! Στην Κίνα και στην Ιαπωνία ευδοκιμεί από πολύ παλιά, αλλά στην Ευρώπη και την Αμερική εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα. Σήμερα αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας και το συναντάμε και σε ναούς στην Κορέα και την Ιαπωνία, μιας που έχει συμβολική σημασία στον Κομφουκισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανθεκτικότητά του είναι θρυλική αφού είναι ένας από τους λίγους ζωντανούς οργανισμούς που επιβίωσαν της ατομικής βόμβας στην πόλη της Χιροσίμα το 1945. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ginkgo biloba προέρχονται από τα φύλλα του, από τα οποία δημιουργούνται τα διάφορα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το τζίνγκο μπιλόμπα περιέχει δύο βασικές ομάδες δραστικών συστατικών, τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή.

Το Ginkgo biloba συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο, ενισχύοντας έτσι τις διανοητικές λειτουργίες. Βοηθάει δηλαδή τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία της γεροντικής άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αποτελεί ένα πολύ δραστικό αντιοξειδωτικό και καθυστερεί την κυτταρική γήρανση. Βοηθάει σε προβλήματα όρασης προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή και καθυστερώντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και βοηθάει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα αυτοφυές φυτό και το μέρος του φυτού με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες είναι η ρίζα του. Περιέχει σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέρια έλαια, οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, βαλεριανικό οξύ, πτητικά έλαια κ.ά. Η βαλεριάνα θεωρείται το αγχολυτικό βότανο της φύσης. Χρησιμοποιείται ως κατευναστικό κατά του άγχους, της αϋπνίας και της υπερέντασης. Βοηθά στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου και του άγχους. Περιέχει β-καροτένιο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο. Χρησιμοποιείται επίσης για την καταπολέμηση ψυχικών παθήσεων, και από ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, επιληψία, ή ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα. Καταπραΰνει τους πόνους των αρθρώσεων και προστατεύει από το Αλτσχάϊμερ.

Διαβάστε εδώ: Τα καλύτερα Ελληνικά βότανα και τα οφέλη τους

Χρυσάνθεμο 

Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο είναι ενδημικό στην Ασία και τη Βορειανατολική Ευρώπη. Τα Χρυσάνθεμα είναι γνωστά σε ολόκληρο το κόσμο, λόγω των υπέροχων λουλουδιών τους, τα οποία είναι βέβαια πολύ εντυπωσιακά. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανθοκομικά φυτά του φθινοπώρου. Χρησιμοποιείται κυρίως για την υπέρταση, για τους χρόνιους πονοκέφαλους και τις ζαλάδες. Βοηθάει όμως πολύ και στην αντιμετώπιση των στομαχικών πόνων, στα προβλήματα της έμμηνου ρύσης, και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι αντιφλεγμονώδες, και ανακουφίζει από τις ημικρανίες. Αιματώνει τον εγκέφαλο και έχει παρόμοια δράση με την σεροτονίνη.

Αρπαγόφυτο (devil’s claw)

To Devil’s Claw ή αλλιώς Αρπαγόφυτο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις και για μυοσκελετικά προβλήματα π.χ. οσφυαλγία, ισχιαλγία, τενοντίτιδα. Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη σε πόνους των αρθρώσεων, της πλάτης, της μέσης και της σπονδυλικής στήλης. Μειώνει τις φλεγμονές και τους πόνους που προκαλούνται από αυτές. Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές, και διουρητικές ιδιότητες, και επιπλέον βελτιώνει την όρεξη, και ανακουφίζει από ήπιες στομαχικές διαταραχές. Πρόκειται για αφρικανικό φυτό, από την έρημο Καλαχάρι. Χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική της νοτίου Αφρικής ως τονωτικό, παυσίπονο και αντιρρευματικό. Μια περίοδο λόγω της τεράστιας ζήτησης που είχε, υπήρχε κίνδυνος να εξαφανιστεί.

Ετικέτες: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Σχετικά άρθρα

Μενού