How-ToHow-To Mobile

Πώς να καταλάβετε εάν το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί

758 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Τα smartphone χακάρονται για κάθε είδους λόγους. Απόκτηση ευαίσθητων αρχείων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εικόνων και βίντεο, κατασκοπείας χρηστών και ακόμη και ως μέσου εκβιασμού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένα τηλέφωνο μπορεί να προστατευτεί και να διακρίνει προγράμματα που κάνουν κατασκοπεία στα κινητά. Λοιπόν, πώς μπορείτε να μάθετε εάν τα τηλέφωνά σας έχουν παραβιαστεί και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε;

Πώς να εντοπίσετε σημάδια παραβίασης

Τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ένα smartphone μπορεί να παρακολουθείται, να κατασκοπεύεται ή να έχει χακαριστεί με κάποιον τρόπο, συχνά είναι καλά κρυμμένο.

Παρά τις εξελίξεις στο σημερινό λογισμικό υποκλοπής spyware, ωστόσο υπάρχουν ακόμα βήματα που μπορείτε να κάνετε που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση της παρουσίας ενός ιού ή των ενδείξεων εισβολής στο τηλέφωνό σας.

Ξαφνική μείωση της διάρκειας της μπαταρίας

Όταν ένα τηλέφωνο παραβιαστεί, καταγράφει επιλεγμένες δραστηριότητες και τις μεταφέρει σε τρίτους.

Επιπλέον, ακόμη και σε κατάσταση αναμονής, το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή ακρόασης για τη λήψη συνομιλιών σε κοντινή απόσταση.

Αυτές οι διαδικασίες έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι η μπαταρία του τηλεφώνου σας εξαντλείται γρηγορότερα από το κανονικό.

Ασυνήθιστα μηνύματα SMS

Το λογισμικό υποκλοπής spyware ενδέχεται να στέλνει μυστικά και / ή κωδικοποιημένα μηνύματα από στο smartphone σας. Εάν τέτοια προγράμματα δεν λειτουργούν όπως προορίζονται, υπάρχει πιθανότητα να εντοπίσετε τέτοια μηνύματα.

Κείμενα όπως αυτά πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μη λογικούς συνδυασμούς αριθμών, συμβόλων και χαρακτήρων. Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, το τηλέφωνό σας ενδέχεται να υπόκειται σε κάποια μορφή κινητού λογισμικού υποκλοπής spyware.

Αυξημένη κατανάλωση δεδομένων

Τα λιγότερο εξελιγμένα προγράμματα κατασκοπείας ενδέχεται να προκαλέσουν την αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων, καθώς μεταδίδουν πληροφορίες από τη συσκευή σας.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να προσέχετε εάν η μηνιαία χρήση δεδομένων σας αυξάνεται δραματικά χωρίς λόγο. Τα καλά προγράμματα κατασκοπίας, ωστόσο, απαιτούν πολύ λίγα δεδομένα, καθιστώντας τα πολύ πιο δύσκολα να αναγνωριστούν με αυτόν τον τρόπο.

Θόρυβος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων

Εάν ακούσετε κλικ, κκάπιο ασυνήθιστο θόρυβο στο παρασκήνιο, ή η φωνή του άλλου μέλους ακούγεται πολύ μακριά ή μεταδίδεται διακεκομμένα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων, κάποιος μπορεί να παρακολουθεί.

Δεδομένου ότι τα τηλεφωνικά σήματα μεταδίδονται ψηφιακά αυτές τις μέρες, τέτοιοι ασυνήθιστοι θόρυβοι είναι λιγότερο πιθανό να αποδοθούν στο «κακό σήμα» ειδικά αν γνωρίζετε ότι έχετε συνήθως ισχυρή σύνδεση στην περιοχή που πραγματοποιείτε τις κλήσεις σας.

Αργεί πολύ να σβήσει όταν το απενεργοποιείται

Πριν απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας, όλες οι τρέχουσες διαδικασίες πρέπει να τερματιστούν.

Εάν τα δεδομένα μεταδίδονται από το smartphone σας σε τρίτους, αυτές οι παράνομες ενέργειες πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν πριν απενεργοποιηθεί η συσκευή σας.

Εάν η απενεργοποίηση του τηλεφώνου σας διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά μετά από μια κλήση, μετά την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μετά την περιήγηση στο Διαδίκτυο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τέτοιες πληροφορίες μόλις μεταφέρθηκαν σε κάποιον.

Πώς να αναγνωρίσετε τα spyware σε Android ή iOS

Με συσκευές Android, τα προγράμματα κατασκοπίας συχνά αναγνωρίζονται από την παρουσία ορισμένων αρχείων ή φακέλων στο τηλέφωνό σας.

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά αν τα ονόματα των αρχείων περιέχουν όρους όπως “κατάσκοπος”, “οθόνη” ή “μυστικότητα”, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware (ή υπήρξε) υπήρχε.

Όσον αφορά τα iPhone, είναι πολύ πιο δύσκολο να αναζητήσετε τους καταλόγους της συσκευής σας για δυσάρεστα αρχεία.

Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την κατάργηση του spyware από ένα iPhone. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τόσο οι εφαρμογές σας όσο και το ίδιο το iOS είναι ενημερωμένα.

Αξιολόγηση άρθρου
Αξιολόγηση άρθρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Σχετικά άρθρα

Μενού