Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, από servers, στο παλιό σου laptop μέχρι και σε Raspberry Pi. Γι ‘αυτό το λόγο, ορισμένες Linux διανομές για προγραμματιστές είναι η λύση για να είναι πιο δημιουργικοί και να έχουν ένα πιο οργανωμένο λειτουργικό σύστημα, που τους παρέχει ό,τι χρειάζονται για να δημιουργήσουν προγράμματα, ιστοσελίδες, πλατφόρμες κ.α.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες Linux διανομές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αν ασχολείσαι με τον προγραμματισμό, τότε επίτρεψε μας να σου παρουσιάσουμε παρακάτω τις καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές που έχουμε χρησιμοποιήσει και εμείς όλα αυτά τα χρόνια.

Οι καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές

Προτού προχωρήσουμε με την λίστα, καλό είναι να δεις μερικά από τα πιο δημοφιλή μας άρθρα που αφορούν το Linux. Πολλά από αυτά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι λειτουργικό είναι, ποια είναι η ιστορία του και πως να κάνεις ορισμένα βασικά πράγματα στις διανομές που χρησιμοποιείς.

Περισσότερα άρθρα που αφορούν το Linux μπορείς να βρεις στην ετικέτα «Linux» του Tsouk.

1. Fedora

Fedora

Το Fedora είναι μια από τις αγαπημένες Linux διανομές του Linus Torvalds χάρη στην εύκολη διαδικασία που απαιτεί για να εγκατασταθεί και να ρυθμιστεί. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε πως το Fedora ήταν μια από τις προτεινόμενες του διανομές.

Το Fedora όμως δεν παρέχει απλά ένα φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και ρύθμισης, είναι επίσης η διανομή που όλες οι νέες τεχνολογίες πάνε πρώτα σε αυτήν και μετά καταλήγουν σε άλλες διανομές. Αν ψάχνεις μια διανομή για να ξεκινήσεις να δεις το οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο του Linux, τότε η συγκεκριμένη διανομή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Οι ενημερώσεις του Fedora εν τέλη φτάνουν και στο Red Hat Enterprise Linux, καθώς η Red Hat είναι σπόνσορας της συγκεκριμένης διανομής.

Θα βρεις τρεις διαφορετικές εκδόσεις της διανομής: Το Fedora Workstation, το Fedora Server και το Fedora Atomic. Αυτό είναι πολύ βασικό για τους προγραμματιστές, καθώς μπορούν να έχουν μια έκδοση για το laptop τους, για τον server τους και μια για τις cloud υπηρεσίες τους.

2. CentOS

CentOS

Όπως και με το Fedora, έτσι και το CentOS είναι αρκετά «δεμένο» με την Red Hat. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αντί για να κοιτάει στο μέλλον, το CentOS εστιάζει περισσότερο στην κοινότητα του, η οποία φυσικά συγχωνεύεται με το Red Hat Enterprise Linux. Αυτό σημαίνει πως με το CentOS δεν θα λαμβάνεις τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις που κυκλοφορούν, αλλά αντίθετα μόνο όσες είναι αξιόπιστες και σταθερές.

Η επίδοση και η σταθερότητα είναι το παν, αλλά το CentOS είναι κυρίως χρήσιμο όταν δημιουργείς enterprise software. Ο κύριος λόγος γι ‘αυτό είναι επειδή οτιδήποτε έχει φτιαχτεί με σκοπό να τρέξει στο Red Hat Enterprise Linux, συχνά τρέχει και στο CentOS.

3. Arch

Arch Linux

Το Arch Linux έχει αγαπηθεί από χιλιάδες προγραμματιστές και όχι αδίκως. Είναι μια διανομή η οποία λαμβάνει συνεχώς νέες μικρές ενημερώσεις και όχι μεγάλες που αλλάζουν πολλά πράγματα κατευθείαν. Αν σου αρέσει επίσης να λαμβάνεις όλα τα bleeding edge updates, όπως και οι περισσότεροι προγραμματιστές άλλωστε, τότε το Arch είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Όταν κάνεις εγκατάσταση το Arch για πρώτη φορά, ουσιαστικά εγκαθιστάς μια διανομή την οποία φτιάχνεις εσύ κομμάτι – κομμάτι. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, δεν θα έχεις πολλά πράγματα εγκατεστημένα, και όσα έχεις, θα είναι επειδή εσύ επέλεξες να εγκατασταθούν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχεις περιττά προγράμματα να σου αποσπούν την προσοχή, αλλά μόνο ό,τι πραγματικά θέλεις εσύ και θεωρείς πως σου χρησιμεύει.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Antergos ή το Manjaro στην περίπτωση που βρίσκεις την εγκατάσταση του Arch περίπλοκη.

4. Debian

Debian

Αν έχεις δοκιμάσει αρκετές Linux διανομές, τότε οι πιθανότητες για να έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μια που βασίζεται στο Debian είναι τεράστιες. Το Ubuntu, για παράδειγμα, έχει φτιαχτεί πάνω στο Debian. Αν όλες αυτές οι διανομές έχουν φτιαχτεί πάνω από το Debian, αυτό σημαίνει πως κάτι πάει σωστά με την συγκεκριμένη διανομή.

Το Debian τρέχει επίσης σε πάρα πολλούς servers στο ίντερνετ. Επειδή πάρα πολλές διανομές βασίζονται στο Debian, αρκετά tutorials εστιάζουν εξίσου σε αυτό. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι προγραμματιστής, θα σου είναι εύκολο να βρίσκεις how-to οδηγούς στο ίντερνετ για διανομές που βασίζονται στο Debian, ή ακόμα καλύτερα, για το ίδιο το Debian.

Άλλος ένας βασικός λόγος που κάνει το Debian μια από τις καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές είναι η τεράστια γκάμα προγραμμάτων που παρέχει. Αν δεν θέλεις να κάθεσαι και να φτιάχνεις ένα λειτουργικό σύστημα και θέλεις απλά να πέσεις με τα μούτρα στον κώδικα, τότε το Debian είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες επιλογές.

5. Kali

Kali

Κατά πάσα πιθανότητα έχεις δει το Kali Linux σε διάφορες ταινίες ή σειρές του Χόλιγουντ, καθώς θεωρείται ιδανική διανομή για όσους θέλουν να μάθουν να χακάρουν. Εκτός όμως από το γεγονός πως το Kali βασίζεται στο Debian, διαχωρίζεται από αυτό χάρη στην απίστευτη ασφάλεια που παρέχει. Κυρίως αν θέλεις να τεστάρεις και να ελέγχεις την ασφάλεια ή να την σπας σε ιστοσελίδες, προγράμματα και συστήματα, τότε η συγκεκριμένη διανομή είναι must-have.

Το Kali Linux έχει σχεδιαστεί επίσης για να αντέχει και τις πιο μπρούταλ επιθέσεις. Μπορεί επίσης να τρέξει σε διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και του Raspberry Pi.

Σύνοψη..

Εν τέλη, όποια Linux διανομή και αν χρησιμοποιήσεις, δεν θα έχεις πρόβλημα με το να κάνεις την δουλειά σου. Κάθε διανομή είναι ιδανική για διαφορετικά πράγματα, αλλά στο τέλος, πρέπει να τις δοκιμάσεις για να μάθεις ποια είναι αυτή που σε βολεύει περισσότερο.

Οι καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές δεν βασίζονται ποτέ σε λίστες που βρίσκεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αλλά στην εμπειρία που έχεις με αυτές. Οπότε, πάρε ένα USB φλασάκι και ξεκίνα να τις τρέχεις και να τις ελέγχεις.

No votes yet.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές
Τεχνολογία

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς,

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7
Desktop Tools

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7

Τα Windows 10 είναι μια τεράστια βελτίωση των Windows 7, αλλά επειδή παρέχει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για όλους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί χρήστες αναζητούν να βρουν

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows
Τεχνολογία

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows

Αν θέλεις να έχεις δύο οθόνες σε ένα PC ή laptop, τότε θα χρειαστεί να κάνεις την εγκατάσταση διπλής οθόνης στα Windows. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη και παίρνει μόλις μερικά λεπτά για να

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive
Desktop Tools

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

Αν ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive έτσι ώστε οτιδήποτε και αν γίνει να έχεις πάντα τα αρχεία σου ασφαλές, τότε ο παρακάτω τρόπος είναι ακριβώς

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards
Δωρεάν εφαρμογές

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards

Αν θέλεις να έχεις δωρεάν εφαρμογές, παιχνίδια, ταινίες, σειρές ή βιβλία από το Google Play, τότε ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσεις το Google Opinion Rewards, μια εφαρμογή της Google για Android και iOS που σε

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10
Desktop Tools

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10

Αν συνδέσεις τον Chrome στην προβολή εργασιών των Windows 10, θα βλέπεις αυτόματα όλες τις ιστοσελίδες (το ιστορικό) που έχεις επισκεφτεί από τον web browser της Google, απευθείας μέσα από το λειτουργικό σύστημα και το

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα
Web

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα

Αν πιάνεις τον εαυτό σου συνεχώς να ρωτάει «τι ταινία να δω σήμερα;» Τότε δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες πλέον, που είναι δύσκολο να βρίσκεις πάντα καλές και αξιόλογες ταινίες που δεν

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop
Desktop Tools

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop με Windows

Αν θέλεις μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop και έχεις τα Windows εγκατεστημένα, τότε οι παρακάτω συμβουλές όχι απλά θα κάνουν το laptop σου πιο γρήγορο, αλλά δεν θα χρειάζεται και τόσους πόρους για να τρέξει

Chromium ή Chrome; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο browser;
Desktop Tools

Chromium ή Chrome; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο browser;

Ο Chromium είναι ένας ανοιχτού κώδικα browser ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα βασικά του Chrome browser. Αλλά, ποιον να επιλέξεις, Chromium ή Chrome; Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στο εσωτερικό και των δύο browser. Όταν

Τι είναι το Wish; Είναι ασφαλές να κάνεις αγορές από αυτό;
Web

Τι είναι το Wish; Είναι ασφαλές να κάνεις αγορές από αυτό;

Το Wish είναι το online ηλεκτρονικό κατάστημα που σου παρέχει διάφορα προϊόντα σε απίστευτα χαμηλό κόστος, αλλά είναι ασφαλές να κάνεις τις αγορές σου από αυτό; Αν ήθελες ποτέ να αγοράσεις ένα smartwatch ή ένα

Αύξηση της RAM χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο
Desktop Tools

Αύξηση της RAM χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο [δωρεάν]

Αν ξαφνικά αισθάνεσαι πως το σύστημα σου αργεί, τότε μπορείς να δοκιμάσεις την αύξηση της RAM χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο, αυξάνοντας την εικονική μνήμη. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις

Θόρυβος στο laptop από τα ανεμιστηράκια, τι να κάνω;
Τεχνολογία

Θόρυβος στο laptop από τα ανεμιστηράκια, τι να κάνω;

Αν ο θόρυβος στο laptop από τα ανεμιστηράκια σε έχει τρελάνει, αλλά δεν έχεις την οικονομική άνεση να αγοράσεις ένα καινούργιο ή να πας το laptop σε έναν τεχνικό, τότε σε αυτό το άρθρο θα

Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 225 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.