Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, από servers, στο παλιό σου laptop μέχρι και σε Raspberry Pi. Γι ‘αυτό το λόγο, ορισμένες Linux διανομές για προγραμματιστές είναι η λύση για να είναι πιο δημιουργικοί και να έχουν ένα πιο οργανωμένο λειτουργικό σύστημα, που τους παρέχει ό,τι χρειάζονται για να δημιουργήσουν προγράμματα, ιστοσελίδες, πλατφόρμες κ.α.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες Linux διανομές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αν ασχολείσαι με τον προγραμματισμό, τότε επίτρεψε μας να σου παρουσιάσουμε παρακάτω τις καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές που έχουμε χρησιμοποιήσει και εμείς όλα αυτά τα χρόνια.

Οι καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές

Προτού προχωρήσουμε με την λίστα, καλό είναι να δεις μερικά από τα πιο δημοφιλή μας άρθρα που αφορούν το Linux. Πολλά από αυτά θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι λειτουργικό είναι, ποια είναι η ιστορία του και πως να κάνεις ορισμένα βασικά πράγματα στις διανομές που χρησιμοποιείς.

Περισσότερα άρθρα που αφορούν το Linux μπορείς να βρεις στην ετικέτα «Linux» του Tsouk.

1. Fedora

Fedora

Το Fedora είναι μια από τις αγαπημένες Linux διανομές του Linus Torvalds χάρη στην εύκολη διαδικασία που απαιτεί για να εγκατασταθεί και να ρυθμιστεί. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε πως το Fedora ήταν μια από τις προτεινόμενες του διανομές.

Το Fedora όμως δεν παρέχει απλά ένα φιλικό περιβάλλον εγκατάστασης και ρύθμισης, είναι επίσης η διανομή που όλες οι νέες τεχνολογίες πάνε πρώτα σε αυτήν και μετά καταλήγουν σε άλλες διανομές. Αν ψάχνεις μια διανομή για να ξεκινήσεις να δεις το οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο του Linux, τότε η συγκεκριμένη διανομή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Οι ενημερώσεις του Fedora εν τέλη φτάνουν και στο Red Hat Enterprise Linux, καθώς η Red Hat είναι σπόνσορας της συγκεκριμένης διανομής.

Θα βρεις τρεις διαφορετικές εκδόσεις της διανομής: Το Fedora Workstation, το Fedora Server και το Fedora Atomic. Αυτό είναι πολύ βασικό για τους προγραμματιστές, καθώς μπορούν να έχουν μια έκδοση για το laptop τους, για τον server τους και μια για τις cloud υπηρεσίες τους.

2. CentOS

CentOS

Όπως και με το Fedora, έτσι και το CentOS είναι αρκετά «δεμένο» με την Red Hat. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αντί για να κοιτάει στο μέλλον, το CentOS εστιάζει περισσότερο στην κοινότητα του, η οποία φυσικά συγχωνεύεται με το Red Hat Enterprise Linux. Αυτό σημαίνει πως με το CentOS δεν θα λαμβάνεις τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις που κυκλοφορούν, αλλά αντίθετα μόνο όσες είναι αξιόπιστες και σταθερές.

Η επίδοση και η σταθερότητα είναι το παν, αλλά το CentOS είναι κυρίως χρήσιμο όταν δημιουργείς enterprise software. Ο κύριος λόγος γι ‘αυτό είναι επειδή οτιδήποτε έχει φτιαχτεί με σκοπό να τρέξει στο Red Hat Enterprise Linux, συχνά τρέχει και στο CentOS.

3. Arch

Arch Linux

Το Arch Linux έχει αγαπηθεί από χιλιάδες προγραμματιστές και όχι αδίκως. Είναι μια διανομή η οποία λαμβάνει συνεχώς νέες μικρές ενημερώσεις και όχι μεγάλες που αλλάζουν πολλά πράγματα κατευθείαν. Αν σου αρέσει επίσης να λαμβάνεις όλα τα bleeding edge updates, όπως και οι περισσότεροι προγραμματιστές άλλωστε, τότε το Arch είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Όταν κάνεις εγκατάσταση το Arch για πρώτη φορά, ουσιαστικά εγκαθιστάς μια διανομή την οποία φτιάχνεις εσύ κομμάτι – κομμάτι. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, δεν θα έχεις πολλά πράγματα εγκατεστημένα, και όσα έχεις, θα είναι επειδή εσύ επέλεξες να εγκατασταθούν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχεις περιττά προγράμματα να σου αποσπούν την προσοχή, αλλά μόνο ό,τι πραγματικά θέλεις εσύ και θεωρείς πως σου χρησιμεύει.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Antergos ή το Manjaro στην περίπτωση που βρίσκεις την εγκατάσταση του Arch περίπλοκη.

4. Debian

Debian

Αν έχεις δοκιμάσει αρκετές Linux διανομές, τότε οι πιθανότητες για να έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μια που βασίζεται στο Debian είναι τεράστιες. Το Ubuntu, για παράδειγμα, έχει φτιαχτεί πάνω στο Debian. Αν όλες αυτές οι διανομές έχουν φτιαχτεί πάνω από το Debian, αυτό σημαίνει πως κάτι πάει σωστά με την συγκεκριμένη διανομή.

Το Debian τρέχει επίσης σε πάρα πολλούς servers στο ίντερνετ. Επειδή πάρα πολλές διανομές βασίζονται στο Debian, αρκετά tutorials εστιάζουν εξίσου σε αυτό. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι προγραμματιστής, θα σου είναι εύκολο να βρίσκεις how-to οδηγούς στο ίντερνετ για διανομές που βασίζονται στο Debian, ή ακόμα καλύτερα, για το ίδιο το Debian.

Άλλος ένας βασικός λόγος που κάνει το Debian μια από τις καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές είναι η τεράστια γκάμα προγραμμάτων που παρέχει. Αν δεν θέλεις να κάθεσαι και να φτιάχνεις ένα λειτουργικό σύστημα και θέλεις απλά να πέσεις με τα μούτρα στον κώδικα, τότε το Debian είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες επιλογές.

5. Kali

Kali

Κατά πάσα πιθανότητα έχεις δει το Kali Linux σε διάφορες ταινίες ή σειρές του Χόλιγουντ, καθώς θεωρείται ιδανική διανομή για όσους θέλουν να μάθουν να χακάρουν. Εκτός όμως από το γεγονός πως το Kali βασίζεται στο Debian, διαχωρίζεται από αυτό χάρη στην απίστευτη ασφάλεια που παρέχει. Κυρίως αν θέλεις να τεστάρεις και να ελέγχεις την ασφάλεια ή να την σπας σε ιστοσελίδες, προγράμματα και συστήματα, τότε η συγκεκριμένη διανομή είναι must-have.

Το Kali Linux έχει σχεδιαστεί επίσης για να αντέχει και τις πιο μπρούταλ επιθέσεις. Μπορεί επίσης να τρέξει σε διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και του Raspberry Pi.

Σύνοψη..

Εν τέλη, όποια Linux διανομή και αν χρησιμοποιήσεις, δεν θα έχεις πρόβλημα με το να κάνεις την δουλειά σου. Κάθε διανομή είναι ιδανική για διαφορετικά πράγματα, αλλά στο τέλος, πρέπει να τις δοκιμάσεις για να μάθεις ποια είναι αυτή που σε βολεύει περισσότερο.

Οι καλύτερες Linux διανομές για προγραμματιστές δεν βασίζονται ποτέ σε λίστες που βρίσκεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αλλά στην εμπειρία που έχεις με αυτές. Οπότε, πάρε ένα USB φλασάκι και ξεκίνα να τις τρέχεις και να τις ελέγχεις.

Rating: 3.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν εφαρμογές για αλλαγή φωνής στο κινητό
Mobile

Δωρεάν εφαρμογές για αλλαγή φωνής στο κινητό

Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές για αλλαγή φωνής στο κινητό. Κάθε μια παρέχει διαφορετικούς τρόπους, χαρακτηριστικά και επιλογές για να αλλάξεις την φωνή σου και να την κάνεις πιο διασκεδαστική. Αν και οι περισσότερες εφαρμογές που

Google Chrome Flags που αξίζει να ενεργοποιήσεις
Διάφορα

Google Chrome Flags που αξίζει να ενεργοποιήσεις

Τα Google Chrome Flags (σημαίες) είναι ουσιαστικά διάφορα κριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μπορείς να ενεργοποιήσεις, καθένα ξεχωριστά, ώστε να αποκτήσεις περισσότερη ταχύτητα και νέες επιλογές στον αγαπημένη σου web browser. Ο Google Chrome είναι αναμφισβήτητα

Windows Sandbox - Τρέξε τα Windows εικονικά
Desktop Tools

Windows Sandbox – Τρέξε τα Windows εικονικά

Με την έκδοση 1903 των Windows 10, η Microsoft παρουσίασε το Windows Sandbox, ένα εργαλείο για να τρέχεις τα Windows 10 μέσα στα Windows, εντελώς εικονικά, όπως γινόταν τόσα χρόνια με άλλα παρόμοια εργαλεία όπως

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10
Desktop Tools

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10

Στα Windows 10, ξεκινώντας με την έκδοση 1903, ή αλλιώς την Ενημέρωση Μαΐου, υπάρχει το νέο Header στις Ρυθμίσεις, το οποίο σου παρέχει ορισμένες έξτρα επιλογές. Παρόλα αυτά, το νέο Header στις Ρυθμίσεις για αρκετούς

Dark Mode στο Facebook Messenger: Νυχτερινή Λειτουργία
Mobile

Ενεργοποίηση του Dark Mode στο Facebook Messenger

Το Dark Mode στο Facebook Messenger (Νυχτερινή Λειτουργία) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις τον σχεδιασμό της εφαρμογής εντελώς δωρεάν και σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Το Dark Mode αποτελεί πλέον τη νέα μόδα σχεδιασμού

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10 1
Desktop Tools

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10

Ορισμένες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10, οπότε αν έχεις περιορισμένο ίντερνετ ή χρησιμοποιείς σύνδεση με δεδομένα, τότε καλό είναι να διακόπτεις την λειτουργία των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς. Αν έχεις παρατηρήσει χαμηλή ταχύτητα

Microsoft Edge Chromium - Κατέβασμα και εγκατάσταση
Desktop Tools

Microsoft Edge Chromium – Κατέβασμα και εγκατάσταση

Ο Microsoft Edge Chromium είναι ο νέος web browser (περιηγητής) της Microsoft που βασίζεται στο Chromium και μπορείς να κατεβάσεις την Developer ή Canary έκδοση για να το εγκαταστήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Τον περασμένο

Intel Graphics Command Center - Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers
Desktop Tools

Intel Graphics Command Center – Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers

Το Intel Graphics Command Center είναι η νέα δωρεάν εφαρμογή για τα Windows 10 από την Intel, η οποία ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεις τα drivers, αλλάζεις τις ρυθμίσεις της

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές
Τεχνολογία

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς,

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7
Desktop Tools

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7

Τα Windows 10 είναι μια τεράστια βελτίωση των Windows 7, αλλά επειδή παρέχει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για όλους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί χρήστες αναζητούν να βρουν

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows
Τεχνολογία

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows

Αν θέλεις να έχεις δύο οθόνες σε ένα PC ή laptop, τότε θα χρειαστεί να κάνεις την εγκατάσταση διπλής οθόνης στα Windows. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη και παίρνει μόλις μερικά λεπτά για να

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive
Desktop Tools

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

Αν ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive έτσι ώστε οτιδήποτε και αν γίνει να έχεις πάντα τα αρχεία σου ασφαλές, τότε ο παρακάτω τρόπος είναι ακριβώς

Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 228 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.