Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop με Windows

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop
Image Credits: Tsouk.gr

Αν θέλεις μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop και έχεις τα Windows εγκατεστημένα, τότε οι παρακάτω συμβουλές όχι απλά θα κάνουν το laptop σου πιο γρήγορο, αλλά δεν θα χρειάζεται και τόσους πόρους για να τρέξει το λειτουργικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διάρκεια της μπαταρίας.

Αν το laptop σου δεν μπορεί να μείνει ανοιχτό για αρκετές ώρες και συνεχώς πρέπει να το φορτίζεις για να κάνεις την δουλειά σου, τότε με τις παρακάτω συμβουλές, θα μπορέσεις γρήγορα και εύκολα να έχεις μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop, αρκεί, όπως είπαμε, να έχει τα Windows.

Άσχετα με το γεγονός πως μπορείς να ενεργοποιήσεις την εξοικονόμηση μπαταρίας από τα Windows, υπάρχουν ορισμένα ακόμα κόλπα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την διάρκεια ζωής της μπαταρίας στα Windows.

1. Απενεργοποίησε τα εφέ διαφάνειας

Απενεργοποίησε τα εφέ διαφάνειας

Αν η ταχύτητα και η απόδοση του υπολογιστή σου είναι πιο σημαντικά από τα εφέ του λειτουργικού, τότε δεν έχεις παρά να τα απενεργοποιήσεις «όλα». Γενικότερα, ωστόσο, τα εφέ διαφάνειας είναι συχνά αδιάφορα για τους περισσότερους χρήστες, ενώ αρκετοί προτιμούν το κλασικό στυλ των Windows.

Για να τα απενεργοποιήσεις:

 • Κάνε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και διάλεξε την επιλογή «Εξατομίκευση / Personalize«.
 • Αντί για εικόνα, διάλεξε να εμφανίζει χρώματα.

2. Απενεργοποίησε τα startup προγράμματα

Windows 10 Εκκίνηση

Όταν ανοίγει ο υπολογιστής, συχνά φορτώνει ένα σωρό εφαρμογές και προγράμματα. Δυστυχώς, αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν πως μέσα από όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές που ανοίγουν αυτόματα κατά την εκκίνηση, αρκετά δεν είναι αναγκαία με αποτέλεσμα το λειτουργικό να καθυστερεί. Για παράδειγμα, προγράμματα όπως το Skype, το Spotify κ.τ.λ. μπορείς να τα απενεργοποιήσεις και να τα ανοίγεις μόνο όταν τα χρειάζεσαι.

Για να τα απενεργοποιήσεις:

 • Κάνε δεξί κλικ στο κουμπί της έναρξης
 • Κάνε κλικ στην επιλογή «Διαχείριση Εργασιών / Task Manager»
 • Πάνε στην καρτέλα «Εκκίνηση / Startup»
 • Απενεργοποίησε ότι δεν χρειάζεσαι

3. Απενεργοποίησε τις σκιές και τα animations

Windows 10 Βέλτιστη Απόδοση

Οι σκιές και τα animations είναι κάτι με το οποίο αρκετοί χρήστες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να τα έχουν ενεργοποιημένα. Για την ακρίβεια, σε υπολογιστές με λίγη μνήμη RAM μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά στην απόδοση και την ταχύτητα του υπολογιστή.

Για να τα απενεργοποιήσεις:

 • Κάνε δεξί κλικ στο κουμπί της έναρξης
 • Διάλεξε την επιλογή «Σύστημα / System»
 • Κάνε κλικ στην επιλογή «Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους / Advanced System Settings» πάνω αριστερά
 • Πάνε στην καρτέλα «Για προχωρημένους / Advanced» στο νέο παράθυρο που άνοιξε
 • Κάνε κλικ στις «Ρυθμίσεις / Settings» κάτω από το «Επιδόσεις / Performance»
 • Επέλεξε την επιλογή που επιθυμείς (η επιλογή «Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση / Adjust for best performance» τα απενεργοποιεί όλα)

4. Απενεργοποίησε όλα τα wireless σήματα

Windows 10 - Action Center - Ειδοποιήσεις

Αν ταξιδεύεις και δεν χρειάζεσαι ενεργοποιημένα τα wireless σήματα, τότε μπορείς να τα απενεργοποιήσεις ώστε να σταματήσουν να λειτουργούν και να μην τρώνε τόση μπαταρία. Τα wireless σήματα είναι τα εξής:

 • Το Wi-Fi – Απενεργοποίησε το κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του Wi-Fi τέρμα κάτω δεξιά και επιλέγοντας την επιλογή «Wi-Fi«.
 • Τα Bluetooth – Αν δεν χρησιμοποιείς τα Bluetooth, τότε μπορείς να τα απενεργοποιήσεις από το Κέντρο Ειδοποιήσεων το οποίο βρίσκεται τέρμα κάτω δεξιά. Αν δεν βλέπεις το εικονίδιο, κάνε κλικ στην επιλογή «Ανάπτυξη» για να εμφανιστούν όλα, και στη συνέχεια απλά κάνε κλικ πάνω στο εικονίδιο για να επενεργοποιήσεις την λειτουργία.
 • Απενεργοποίησε επίσης την λειτουργία VPN και την Κοινή χρήση γειτονικών συσκευών στην περίπτωση που είναι ενεργά.
 • Τέλος, απενεργοποίησε την «Τοποθεσία» για να μην χρησιμοποιεί συνεχώς το GPS ώστε να βρει την τοποθεσία του laptop.

Όλες τις παραπάνω λειτουργίες, και ακόμα περισσότερες, μπορείς να τις βρεις στο Κέντρο Ειδοποιήσεων των Windows 10, το οποίο βρίσκεται όπως αναφέραμε τέρμα κάτω δεξιά.

5. Απενεργοποίησε τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές στα Windows 10 που τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο για να κρατάνε όλες τις πληροφορίες τους ενεργές. Τα καλά νέα είναι πως αν τις απενεργοποιήσεις, θα έχεις μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop. Για να βρεις ποιες εφαρμογές τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο:

 1. Άνοιξε το μενού της έναρξης και κάνε κλικ στο εικονίδιο των Ρυθμίσεων.
 2. Από την σελίδα των ρυθμίσεων, επέλεξε την επιλογή «Προστασία προσωπικών δεδομένων».
 3. Πάνε στην ενότητα «Εφαρμογές παρασκηνίου» και από εκεί απενεργοποίησε όσες εφαρμογές δεν θέλεις να τρέχουν στο παρασκήνιο.

Αν ταξιδεύεις, μπορείς να απενεργοποιήσεις όλες τις εφαρμογές και να τις ξανά ενεργοποιήσεις με τον ίδιο τρόπο όταν ξανά συνδέσεις στο ίντερνετ ή βρίσκεται σε μέρος όπου έχεις στην διάθεση σου ρεύμα για να φορτίσεις το laptop.

Αξίζει να ενημερώσουμε σε αυτό το σημείο πως όταν σταματάς τις εφαρμογές να τρέχουν στο παρασκήνιο, αυτό δεν σημαίνει πως αυτές οι εφαρμογές θα πάψουν να λειτουργούν. Αν τις ανοίξεις, θα λειτουργούν κανονικά. Όταν τις απενεργοποιήσεις απ’ το να τρέχουν στο παρασκήνιο, ουσιαστικά δεν τις επιτρέπεις να χρησιμοποιούν πόρους από το σύστημα ώστε να ενημερώνονται συνεχώς και αυτόματα.

6. Απενεργοποίησε τις εφαρμογές και τα προγράμματα που τρέχουν κατά την εκκίνηση των Windows

Windows 10 Εκκίνηση

Τα Windows τείνουν να εκκινούν αρκετές εφαρμογές και προγράμματα κάθε φορά που ανοίγουν. Απενεργοποιώντας αυτά τα προγράμματα, όχι μόνο θα ανοίγει το laptop πιο γρήγορα, αλλά δεν θα τρέχουν και αυτά στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να μην σου καταναλώνουν αρκετή μπαταρία.

 1. Πάτα ταυτόχρονα το Alt + Ctrl + Del για να ανοίξεις το παράθυρο του Διαχειριστή Εργασιών των Windows.
 2. Στην συνέχεια, επέλεξε την επιλογή «Διαχείριση εργασιών».
 3. Πάνε στην ενότητα «Εκκίνηση» και απενεργοποίησε όσα προγράμματα δεν θέλεις να εκκινούνται κατά την εκκίνηση των Windows.

Όπως αναφέραμε και πριν για τις εφαρμογές, έτσι και τώρα για τα συγκεκριμένα προγράμματα, θα λειτουργούν μια χαρά όταν τα ανοίγεις, απλά δεν θα ανοίγουν κάθε φορά αυτόματα μαζί με τα Windows.

7. Χρησιμοποίησε το Battery Optimizer για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Αν και μπορούμε άφοβα να πούμε πως το εργαλείο της Microsoft στα Windows 10 είναι πολύ καλό στην εξοικονόμηση μπαταρίας, υπάρχουν προγράμματα τρίτων που κάνουν καλύτερη δουλειά.

Το Battery Optimizer έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για ένα σκοπό: να βελτιώσει τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου. Μόλις το εγκαταστήσεις, θα σου ζητήσει δικαιώματα για να σκανάρει το σύστημα σου και να δει με ποιον τρόπο μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια μπαταρίας του laptop. Στη συνέχεια, θα έχεις την επιλογή να απενεργοποιείς/ενεργοποιείς υπηρεσίες, εφαρμογές και προγράμματα που καταναλώνουν πολύ μπαταρία.

Το πρόγραμμα θα σου παρέχει επίσης και αυτόματες ρυθμίσεις και θα σου δείξει πόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσεις στη μπαταρία σου αν τις ενεργοποιήσεις.

Θέλω μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop αλλά οι παραπάνω συμβουλές δεν με βοήθησαν

Η πραγματική αλήθεια είναι πως οι παραπάνω τεχνικές βοηθάνε το λειτουργικό σύστημα απ’ το να καταναλώνει λιγότερους πόρους, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνει και τόση μπαταρία για να λειτουργεί. Παρόλα αυτά, αν η μπαταρία του laptop σου είναι μικρή ή έχει κάποιο πρόβλημα, τότε οι παραπάνω τεχνικές δεν θα βελτιώσουν αρκετά την κατάσταση.

Διάβασε επίσης: Laptop με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας

Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να πας σε κάποιον τεχνικό για να ελέγξει την μπαταρία σου, στην περίπτωση που χρειάζεται αντικατάσταση, ή να ελέγξεις αν υπάρχει μεγαλύτερη μπαταρία για το ίδιο μοντέλο του laptop σου.

No votes yet.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές
Τεχνολογία

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς,

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7
Desktop Tools

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7

Τα Windows 10 είναι μια τεράστια βελτίωση των Windows 7, αλλά επειδή παρέχει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για όλους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί χρήστες αναζητούν να βρουν

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows
Τεχνολογία

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows

Αν θέλεις να έχεις δύο οθόνες σε ένα PC ή laptop, τότε θα χρειαστεί να κάνεις την εγκατάσταση διπλής οθόνης στα Windows. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη και παίρνει μόλις μερικά λεπτά για να

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive
Desktop Tools

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

Αν ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive έτσι ώστε οτιδήποτε και αν γίνει να έχεις πάντα τα αρχεία σου ασφαλές, τότε ο παρακάτω τρόπος είναι ακριβώς

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards
Δωρεάν εφαρμογές

Πως να βγάλεις χρήματα με το Google Opinion Rewards

Αν θέλεις να έχεις δωρεάν εφαρμογές, παιχνίδια, ταινίες, σειρές ή βιβλία από το Google Play, τότε ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσεις το Google Opinion Rewards, μια εφαρμογή της Google για Android και iOS που σε

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10
Desktop Tools

Πως να συνδέσεις τον Chrome στην Προβολή Εργασιών των Windows 10

Αν συνδέσεις τον Chrome στην προβολή εργασιών των Windows 10, θα βλέπεις αυτόματα όλες τις ιστοσελίδες (το ιστορικό) που έχεις επισκεφτεί από τον web browser της Google, απευθείας μέσα από το λειτουργικό σύστημα και το

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα
Web

Τι ταινία να δω σήμερα; Οι καλύτερες ιστοσελίδες με προτεινόμενα

Αν πιάνεις τον εαυτό σου συνεχώς να ρωτάει «τι ταινία να δω σήμερα;» Τότε δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες πλέον, που είναι δύσκολο να βρίσκεις πάντα καλές και αξιόλογες ταινίες που δεν

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop
Desktop Tools

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop με Windows

Αν θέλεις μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop και έχεις τα Windows εγκατεστημένα, τότε οι παρακάτω συμβουλές όχι απλά θα κάνουν το laptop σου πιο γρήγορο, αλλά δεν θα χρειάζεται και τόσους πόρους για να τρέξει

Chromium ή Chrome; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο browser;
Desktop Tools

Chromium ή Chrome; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο browser;

Ο Chromium είναι ένας ανοιχτού κώδικα browser ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα βασικά του Chrome browser. Αλλά, ποιον να επιλέξεις, Chromium ή Chrome; Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στο εσωτερικό και των δύο browser. Όταν

Τι είναι το Wish; Είναι ασφαλές να κάνεις αγορές από αυτό;
Web

Τι είναι το Wish; Είναι ασφαλές να κάνεις αγορές από αυτό;

Το Wish είναι το online ηλεκτρονικό κατάστημα που σου παρέχει διάφορα προϊόντα σε απίστευτα χαμηλό κόστος, αλλά είναι ασφαλές να κάνεις τις αγορές σου από αυτό; Αν ήθελες ποτέ να αγοράσεις ένα smartwatch ή ένα

Αύξηση της RAM χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο
Desktop Tools

Αύξηση της RAM χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο [δωρεάν]

Αν ξαφνικά αισθάνεσαι πως το σύστημα σου αργεί, τότε μπορείς να δοκιμάσεις την αύξηση της RAM χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο, αυξάνοντας την εικονική μνήμη. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις

Θόρυβος στο laptop από τα ανεμιστηράκια, τι να κάνω;
Τεχνολογία

Θόρυβος στο laptop από τα ανεμιστηράκια, τι να κάνω;

Αν ο θόρυβος στο laptop από τα ανεμιστηράκια σε έχει τρελάνει, αλλά δεν έχεις την οικονομική άνεση να αγοράσεις ένα καινούργιο ή να πας το laptop σε έναν τεχνικό, τότε σε αυτό το άρθρο θα

Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 225 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.