Υγεία & Αυτοβελτίωση

Ελαιόλαδο: Ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο

214 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελαιόλαδο: Ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. Ο “υγρός χρυσός” όπως τον αποκαλούσε και ο Όμηρος, αποτελεί ένα μοναδικό διατροφικό θησαυρό, είναι η κορυφή της μεσογειακής διατροφής και έχει πολυάριθμες ιδιότητες και οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε ακόμα: Σκουτελάρια: Ένα ηρεμιστικό της φύσης

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, και αντιοξειδωτικές ουσίες. Καλλιεργείται παραδοσιακά σε κάθε μέρος της Ελλάδας και γενικά στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη θέση σε πρόσληψη ελαιολάδου ανά άτομο στον κόσμο.

Από την αρχαιότητα είχε αναγνωριστεί η αξία του ελαιόλαδου από τον Ιπποκράτη, τον Διοκλή και τον Διοσκουρίδη για τις πολλαπλές του θεραπευτικές ιδιότητες. Για τους αρχαίους Έλληνες το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά θεωρείτο και φάρμακο. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες. Πλέον η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλά και οι διατροφολόγοι, βασιζόμενοι σε αποτελέσματα πολλών επιστημονικών ερευνών, υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά σε όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Οφέλη και ιδιότητες

  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Επουλώνει τα εγκαύματα
  • Συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα
  • Αύξηση ενεργητικότητας και αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
  • Βοηθά στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
  • Είναι ένα άψογο φυτικό καλλυντικό για πρόσωπο, σώμα και μαλλιά.
  • Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση
  • Είναι σούπερ ενυδατικό και μαλακτικό και προσφέρει λάμψη σε δέρμα και μαλλιά
  • Βοηθάει στην τόνωση των μαλλιών
  • Μειώνει τις ουλές από τις ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη
  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
  • Μειώνει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης
  • Δρα ευεργετικά στην υγεία του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου
  • Προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα
  • Συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Συμβάλλει στον περιορισμό βλαβών στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει σε αντίθεση με τα τρανς λιπαρά
  • Προστατεύει το συκώτι
  • Θεωρείται μικροβιοκτόνο και απολυμαντικό
  • Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και παρόμοιων νευροεκφυλιστικών ανοιών.
  • Βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας
  • Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου
  • Είναι καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κωλικούς των νεφρών και του ήπατος
  • Βοηθά στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης και την ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Τα φύλλα της ελιάς έχουν αντιπυρετική, ηρεμιστική, στυπτική και αντισηπτική δράση ενώ κατεβάζουν την πίεση του αίματος
  • Προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα

Δείτε επίσης: Η Μεσογειακή διατροφή πολύτιμος σύμμαχος στην υγεία μας

Στην Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη τύχη, αφού μπορούμε να έχουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε αφθονία σε όποια γωνιά της χώρας μας και αν ψάξουμε. Και είναι τόσο αυτονόητη που πολλές φορές ξεχνάμε πως αποτελεί πραγματικά τύχη, αφού σε άλλες χώρες είναι σπάνιο, δυσεύρετο και ιδιαίτερα ακριβό. Σε χώρες τέτοιες το ελαιόλαδο αποτελεί μια γκουρμέ πινελιά που όλοι ψάχνουν να βρουν. Οπότε εμείς αφού μπορούμε, ας χαρούμε την υπέροχη γεύση του μαζί με τις πολυάριθμες ευεργετικές του ιδιότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Σχετικά άρθρα

Μενού