Διάφορα

24 συντομεύσεις των Windows που πρέπει να γνωρίζεις!

374 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Εάν είσαι χρήστης των Windows και ψάχνεις τρόπους να μάθεις καλύτερα τις λειτουργίες τους τότε αυτός ο οδηγός θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμος. Παρακάτω υπάρχει μια λίστα από συντομεύσεις των Windows οι οποίες θα σε κάνουν να αλλάξεις άρδην τον τρόπο που δουλεύεις μέχρι σήμερα και θα αυξήσουν τις επιδόσεις σου. Κάποιες είναι γνωστές και κάποιες πιο εξειδικευμένες , οπότε θα υπάρξει διαχωρισμός. Σου προτείνω να αποθηκεύσεις αυτή τη λίστα για να την συμβουλεύεσαι κάθε φορά που έχεις κάποιο project να εκτελέσεις. Ίσως σε γλιτώσουν από αρκετό χρόνο και κόπο!

25 συντομεύσεις πληκτρολογίου

Οι βασικές συντομεύσεις των Windows

1. Ctrl+Z : Αναίρεση

Μια λειτουργία που μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Ειδικά αν επεξεργάζεσαι αρχεία στα οποία για κάποιο λόγο δεν θέλεις να κάνεις δεξί κλικ κτλ . Σημείωση: λειτουργεί σε όλα τα προγράμματα!

2. Ctrl + A : Επιλογή όλων

Ακόμα μια σημαντική επιλογή ειδικά αν επεξεργάζεσαι μεγάλα αρχεία. Επίσης να τονίσουμε πως λειτουργεί και αυτό σε όλα τα προγράμματα

3. Ctrl + C : Αντιγραφή

Ίσως η πλέον διαδεδομένη λειτουργία των windows. Το να κάνεις copy ( και φυσικά paste) με το ποντίκι θα σου φανεί βήμα πίσω όταν χρησιμοποιήσεις έστω και μια φορά αυτή τη συντόμευση.

4. Ctrl + V : Επικόλληση

Ζευγάρι με το Ctrl + C. Εδικά στην περίπτωση της λειτουργία της επικόλλησης , αυτή η συντόμευση μπορεί να σου λύσει τα χέρια.

5. Ctrl + X : Αποκοπή

Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Παρόμοια με την αντιγραφή αν και όχι τόσο συχνά χρησιμοποιούμενη.

6. Alt + Tab : Εναλλαγή οθόνης/καρτέλας

Εξαιρετικά χρήσιμο για multitasking εργασία ή διασκέδαση. Απλά κρατάς πατημένο το alt και παίζεις με τις καρτέλες!

7. Ctrl + Alt + Del : Διαχείριση εργασιών

Όποιος δεν το ξέρει ήρθε η ώρα να το μάθει. Σε περίπτωση που όλα κολλήσουν σε κάποιο πρόγραμμα αυτή η λειτουργία είναι η σανίδα σωτηρίας σου!

8. Alt + F4 : Τερματισμός εφαρμογής

Μια από τις πιο παλιές συντομεύσεις των windows. Με αυτά τα δύο κουμπιά πατημένα μπορείς να τερματίσεις τα πάντα. Από ένα απλό παιχνίδι που παίζεις μέχρι και το ίδιο το pc.

9. Ctrl + F : Αναζήτηση

Εξαιρετικά χρήσιμο. Αν ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα τότε αυτή η συντόμευση θα είναι η αγαπημένη σου. Λειτουργεί από browser μέχρι κείμενο word.

10. Ctrl +H : Αναζήτηση και αντικατάσταση

Εαν θέλεις όχι απλά να βρεις αυτό που ζητάς μέσα σε ένα χάος λέξεων αλλά επίσης να το επεξεργαστείς κιόλας, σημείωσε αυτό τον συνδυασμό πλήκτρων.

11. Ctrl + E : Επιλογή γραμμής αναζήτησης

Εάν θέλεις να μεταβείς γρήγορα στη γραμμή αναζήτησης (πράγμα που βοηθάει απίστευτα όταν κάνεις κάποια έρευνα) , σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή browser και αν τρέχεις.

12. Ctrl + N : Άνοιγμα νέου παραθύρου

Παρόμοιας λογικής με το προηγούμενο. Είτε δουλεύεις On line είτε off σε κάποιο πρόγραμμα, μπορείς άνετα να ανοίγεις νέα παράθυρα.

13. Ctrl + και Ctrl – : Zoom in και Zoom out

Ποντίκι και προβληματικές ροδέλες τέλος. Κάνε εύκολο και γρήγορο zoom χωρίς να ακουμπήσεις ποντίκι! Σε όποια οθόνη και αν είσαι θα τα δεις όλα με το zoom που σου αρέσει.

Προχωρημένες συντομεύσεις των Windows

14. Win+L: Κλείδωμα οθόνης

Ιδανική επιλογή αν δεν θέλεις να αφήσεις την οθόνη ανοιχτή στα αδιάκριτα βλέμματα άλλα ταυτόχρονα δεν θέλεις και να χάνεις χρόνο.

15. Win + D : Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας

Όταν έχεις ανοίξει άπειρες καρτέλες , ή κάποιο παιχνίδι ή κάποια εφαρμογή και θέλεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου να μεταφερθείς στην επιφάνεια εργασίας χωρίς να χάσεις τίποτα! Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικό!

16. Win + Tab (+ Shift) : Εναλλαγή προβολής εργασιών

Παρόμοιο με το alt tab που είδαμε πιο πάνω στη λίστα αλλά μακράν πιο εξελιγμένο. Σου παρουσιάζει όλα σου τα παράθυρα , συν πλοήγηση ανάμεσα σε αυτά συν ιστορικό. Για τους ανθρώπους που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα θα είναι ένας νέος κόσμος.

17. Win + Prtscn : Αποθήκευση Screenshot

Στιγμιότυπο (ναι, έτσι λένε το screeshot ) ξέρουν όλοι να βγάζουν. Πόσοι όμως γνωρίζουν και να το αποθηκεύουν με ένα κουμπί;

18. Win + I : Άνοιγμα ρυθμίσεων

Άπλα για να πας στις ρυθμίσεις πρέπει να κάνεις αρκετά κλικ. Αυτή η συντόμευση καλύπτει αυτό το χάσιμο χρόνου.

19. Win + S : Αναζήτηση στα Windows

Σε στέλνει κατευθείαν στη γραμμή αναζήτησης των windows. Αν αναζητάς συχνά φακέλους στο Pc θα το βρεις αρκετά βολικό.

20. Fn + F2 : Μετονομασία

Αναλόγως τον κατασκευαστή το F2 έχει αρκετές λειτουργίες. Σε συνδυασμό με το Fn όμως δίνει λύση σε όσους θέλουν να δουλέψουν με πολλούς φακέλους που θέλουν μετονομασία. Μπορεί να σε σώσει από αρκετές ώρες δουλειάς.

21. Fn + F5 : Ανανέωση

Όταν όλα κολλήσουν πριν πατήσεις Ctrl + Alt + Del κάνε μια δοκιμή. Μερικές φορές μια ανανέωση και λίγη τύχη βοηθούν!

22. Win + X : Κρυφό μενού

Το ήξερες πως τα windows έχουν κρυφό μενού; Πάτα το συνδυασμό και ένα παράθυρο ενός pop up μενού θα εμφανιστεί με αρκετά απαραίτητα στοιχεία.

23. Win + V : Περιηγηθείτε στις ειδοποιήσεις

Για όσους από εσάς είστε οργανωτικοί και το Pc (καθώς και η μέρα σας ) είναι γεμάτο με ειδοποιήσεις τότε εδώ θα βρείτε κάτι εξαιρετικά χρήσιμο.

24. Win + Ctrl + B : Άνοιγμα εφαρμογής που διαθέτει ειδοποίηση

Ενώ είσαι στο Pc και δουλεύεις πάνω σε κάτι, ξαφνικά βλέπεις μια ειδοποίηση να πετάγεται. Με αυτή τη συντόμευση θα πας κατευθείαν στην εφαρμογή της!

Εν συντομία!

Οι συντομεύσεις είναι ικανές να σου λύσουν τα χέρια αν τις μάθεις καλά. Ξεκίνα να χρησιμοποιείς μερικές από αυτές και θα δεις τόσο γρήγορα αποτελέσματα που θα επιστρέψεις και για τις υπόλοιπες! Κατά τη γνώμη μου αρκετές θα μπουν για τα καλά στην καθημερινότητά σου.


Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα Ερωτήσεις και Απαντήσεις του Tsouk.gr.

Ετικέτες: , , ,
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Σχετικά άρθρα

Μενού