Νέα
1,000 προβολες

Μήνυση στην Google από την εταιρεία του Tinder

Γνωρίζουμε γενικότερα ότι παίζονται πολλά κάτω από το τραπέζι μεταξύ των επιχειρήσεων. Στον σύγχρονο κόσμο, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έρχονται συχνά σε ρήξη λόγω ασυμφωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από πολλές δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών ασκώντας μήνυση στην Google.

Μήνυση στην Google από την Match Group

Η Match Group, η εταιρεία πίσω από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, το Match και το OkCupid κατέθεσε μόλις χθες μήνυση εις βάρος της Google με το πρόσχημα ότι ο τεχνολογικός γίγαντας μονοπωλεί τις χρεώσεις εντός των εφαρμογών στο Play Store.

Συγκεκριμένα, η μήνυση κατατέθηκε την 9η Μαΐου 2022. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Match Group, η Google μονοπώλησε παράνομα την αγορά αναφορικά με τις διανεμόμενες εφαρμογές στις Android συσκευές με το να αναγκάζει τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα χρέωσης και στη συνέχεια περιέκοψε τις πληρωμές.

Διάβασε επίσης: Η EasyJet θα μειώσει τις θέσεις στα αεροσκάφη της λόγω προβλημάτων με το πλήρωμα

Ενώ η Google υποστηρίζει ότι πάντα απαιτούσε ορισμένους τύπους πληρωμών εντός εφαρμογής μέσω της υπηρεσίας χρέωσης, η εταιρεία κατέστησε σαφές το 2020 ότι θέλει όλες οι εφαρμογές που πωλούν ψηφιακά αγαθά να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα χρέωσης. Αυτό, φυσικά, επιτρέπει στην Google να εισπράττει προμήθεια έως και 30 τοις εκατό.

Ωστόσο, η Google μείωσε τον Μάρτιο του 2021 αυτό το ποσοστό στο 15% για το πρώτο 1 εκατομμύριο δολάρια που βγάζει ένας προγραμματιστής και αργότερα έκανε το ίδιο για τις εφαρμογές streaming μουσικής. Ακόμα κι έτσι, η Match Group κατηγορεί την Google ότι χρησιμοποιεί παραπλανητικές τακτικές σχετικά με τις πολιτικές πληρωμής της.

Οι κατηγορίες της Match Group και η απάντηση της Google

Η ίδια η εταιρεία προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κίνησή της σημείωσε πως η Google προσέλκυσε τους προγραμματιστές εφαρμογών στην πλατφόρμα της με τις διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που θέλουν. Όμως, μόλις μονοπώλησε την αγορά για τη διανομή εφαρμογών στα Android με το Google Play, προσπάθησε να απαγορεύσει τις εναλλακτικές υπηρεσίες επεξεργασίας πληρωμών εντός εφαρμογής, ώστε να μπορεί να περικόψει σχεδόν κάθε συναλλαγή εντός εφαρμογής στα Android.

Η Match Group ισχυρίζεται περαιτέρω ότι η Google θέλει να επιβάλει έναν “φόρο” στο Play Store που λέει ότι βγαίνει από τις τσέπες των καταναλωτών έτσι ώστε να έχει υψηλές εισπράξεις από τις αγορές εντός εφαρμογής των καταναλωτών, χρήματα τα οποία θα έπρεπε αν κερδίζουν οι ίδιοι οι developers των εφαρμογών. Υποστηρίζει επίσης ότι η Google επωφελείται από το «μονοπώλιο της αγοράς αναφορικά με την επεξεργασία των πληρωμών εντός εφαρμογής, καθώς επιτρέπει στην εταιρεία να πάρει στα χέρια της τα στοιχεία και τις ταυτότητες πιστωτικών καρτών των χρηστών και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

Η Google απάντησε σε όλες αυτές τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως τόσο η ίδια όσο και η Apple ελέγχονται και από εταιρείες και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, στην περίπτωση που αλλάξει η νομοθεσία, τότε οι δύο εταιρείες θα την ακολουθήσουν επιτρέποντας στις εφαρμογές να έχουν το δικό τους σύστημα χρέωσης για τις πληρωμές εντός εφαρμογών.

Παρόμοια μήνυση είχε κατατεθεί και εις βάρος της Apple από την Epic Games

Η μήνυση αυτή της Match Group στην Google δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ειδικότερα, το 2020 η Epic Games είχε προχωρήσει σε μήνυση εις βάρος της Apple αναφορικά με τη μη ανταγωνιστική συμπεριφορά της Apple, σύμφωνα με την οποία απαιτούσε 30% προμήθεια για τις αγορές εντός εφαρμογής στο App Store. Ο τότε δικαστής ήταν επιφυλακτικός σημειώνοντας πως η Apple έχει το δικαίωμα να αδειοδοτήσει την πνευματική της ιδιοκτησία λαμβάνοντας το αντίστοιχο μερίδιο από τις εφαρμογές.

Είναι σαφές πως παίζονται διάφορα παιχνίδια, τα οποία προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι πως τόσο η Google με το Play Store όσο και η Apple με το αντίστοιχο App Store έχουν το μονοπώλιο και “μπορούν να κάνουν” ό,τι θέλουν.

Διάβασε επίσης: Πέφτει η αξία του Bitcoin και του Ethereum: Τι θα γίνει με τα crypto;

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: