Νέα
1,091 προβολες

Η Google επαναστατεί: Εισάγει την προστασία δεδομένων στο Play Store

προστασία δεδομένων στο Google Play Store

Τις τελευταίες ώρες έχουμε κάποια ευχάριστα νέα από την Google. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός δουλεύει επάνω σε ένα project που ονομάζεται “data safety”. Γενικότερα, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα το όλο project, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο αφορά στην προστασία των δεδομένων μας κατά την εγκατάσταση των εφαρμογών από το Google Play Store. Ας δούμε τα πράγματα όπως λίγο πιο διεξοδικά.

Προστασία δεδομένων στο Google Play

Η λειτουργία αυτή, επί της οποίας δουλεύει η Google,αναμενόταν να είναι έτοιμη τον Μάιο. Παρά ταύτα, έπειτα από σχετικές ανανεώσεις θα είναι πλήρως διαθέσιμη τον Ιούλιο.

Το “data safety” προορίζεται να δείχνει στους ανθρώπους οδηγίες για την ασφάλεια και το απόρρητο πριν κάνουν λήψη μιας εφαρμογής. Συγκεκριμένα, θα δείχνει πώς συλλέγονται, προστατεύονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους.

Η Google έλαβε, όπως φαίνεται, σοβαρά υπόψη τα παράπονα των χρηστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λάβει μέτρα για να μπορεί να εμφανίζει με σαφήνεια ποια δεδομένα των χρηστών χρησιμοποιεί ένας developer και για ποιον λόγο.

Ειδικότερα, η ενότητα Προστασία Δεδομένων θα δείχνει:

Αν ο προγραμματιστής συλλέγει δεδομένα και για ποιο σκοπό.
Αν ο προγραμματιστής μοιράζεται δεδομένα με τρίτα μέρη.
Τις πρακτικές ασφαλείας της εφαρμογής, όπως η κρυπτογράφηση των δεδομένων κατά τη μεταφορά και το αν οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή δεδομένων.
Εάν μια κατάλληλη εφαρμογή έχει δεσμευτεί να ακολουθεί το families policy του Google Play, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο Play store.
Εάν ο προγραμματιστής έχει επικυρώσει τις πρακτικές ασφαλείας του σε σχέση με ένα παγκόσμιο πρότυπο ασφαλείας

Διάβασε επίσης: Βγήκε η νέα εφαρμογή της Google: Μεταφορά δεδομένων από iOS σε Android

Θα έχεις επίσης πλέον περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές που έχεις εγκαταστήσει. Για παράδειγμα, εάν μια εφαρμογή ζητά πρόσβαση στην τοποθεσία σου, μπορείς να επιλέξεις να εκχωρήσεις άδεια για εφάπαξ χρήση, για χρήση μόνο κατά τη χρήση της εφαρμογής ή για συνεχή χρήση. Μπορείς επίσης να μεταβείς στον πίνακα ελέγχου απορρήτου Android για να ελέγξεις το επίπεδο πρόσβασης που έχουν οι εφαρμογές σου.

Ποιοί είναι όμως οι τύποι δεδομένων που μπορεί να συλλέγει μία εφαρμογή

Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι αυτή η κίνηση της Google είναι κάτι που σίγουρα θα μας παρέχει ασφάλεια και προστασία. Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Κάθε developer με την εφαρμογή του μπορεί να έχει τεράστιο κέρδος χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες. Ποιά είναι όμως αυτά τα δεδομένα και ποιοί είναι οι διάφοροι τύποι που τα κατηγοριοποιούμε;

Σύμφωνα με τη Google οι τύποι δεδομένων καλύπτουν: Τοποθεσία (κατά προσέγγιση ή ακριβή), Προσωπικά στοιχεία (όνομα, email, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, κ.λπ.), Οικονομικές πληροφορίες (ιστορικό αγορών, πιστωτική βαθμολογία, κ.λπ.), Υγεία και φυσική κατάσταση, Μηνύματα (email, SMS/ MMS), Τηλέφωνα και βίντεο, Αρχεία ήχου, Αρχεία και έγγραφα, Ημερολόγιο, Επαφές, Δραστηριότητα εφαρμογών (αλληλεπιδράσεις, ιστορικό αναζήτησης εντός εφαρμογής, εγκατεστημένες εφαρμογές), Περιήγηση στον ίντερνετ, Πληροφορίες και απόδοση εφαρμογής (αρχεία καταγραφής σφαλμάτων, διαγνωστικά).

Σίγουρα, δε συλλέγουν όλες οι εφαρμογές όλους τους τύπους δεδομένων. Ή τουλάχιστον δε χρησιμοποιούν όλους αυτούς τους τύπους για να βγάλουν χρήματα. Όπως και να’ χει, η κίνηση αυτή της Google σίγουρα δεν αποτελεί μια καινοτομία. Αλλά και πάλι, σηματοδοτεί ένα κατά κάποιον τρόπο νέο ξεκίνημα στη χρήση του Google Play Store με σημείο αναφοράς την προστασία των δεδομένων μας και κατ’ επέκταση την ασφάλεια.

Διάβασε επίσης: Πώς βγάζουν λεφτά τα social media αφού είναι δωρεάν;

Tags: , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: