1821: Ταινίες αφιερωμένες στην Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση και στους ήρωες της

1821: Ταινίες αφιερωμένες στην Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση και στους ήρωες της

1821: Ταινίες αφιερωμένες στην Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση και στους ήρωες της! Ταινίες που προσπάθησαν να μας μεταφέρουν σε εκείνη την μεγάλη ιστορική περίοδο. Παραγωγές που με ελάχιστα μέσα και εφόδια προσπάθησαν να είναι αντάξιες ώστε να αποτυπώσουν όσο καλύτερα γίνεται την Επανάσταση των Ελλήνων του 1821. Ηθοποιοί και συντελεστές, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η τεχνολογία και τα μέσα, κατάφεραν με εξαιρετικό τρόπο να δημιουργήσουν ταινίες που παρακολουθούμε μέχρι σήμερα. Ταινίες κληρονομιά για όλους μας αλλά και προίκα για τις επόμενες γενιές.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ταινιών είναι απλά εξαιρετικό και μεγαλειώδες και έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτές τις ταινίες αναδεικνύει ο Ελληνικός Κινηματογράφος όλα αυτά τα χρόνια και εμείς συγκεντρώσαμε με αφορμή και τα 200 χρόνια από την ηρωική αυτή Επανάσταση, τις καλύτερες ταινίες του 1821 και σας τις παρουσιάζουμε!

Μπάυρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου (1992)

Η πρώτη ταινία που επιλέξαμε από τις ταινίες του 1821 είναι η πιο αντιηρωική, σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά αποτελεί ένα κινηματογραφικό διαμάντι για την ιστορία. Έγχρωμη ταινία ελληνορωσικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Νίκου Κούνδουρου και σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Στο ρόλο του Λόρδου Βύρωνα βλέπουμε τον Μάνο Βακούση. Η ταινία απέσπασε επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και έξι Κρατικά Βραβεία.

Η ταινία, εξιστορεί την παρουσία του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824 και επικεντρώνεται περισσότερο όμως στους δαίμονες του ρομαντικού ποιητή και λιγότερο στον μεγάλο αγώνα των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”. Ο ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον φτάνει στο Μεσολόγγι, όπου οι επαναστατημένοι εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Έλληνες τον υποδέχονται σαν Μεσσία. Ο ίδιος είναι εξόριστος από την δική του πατρίδα και την κοινωνία λόγω των ερωτικών του περιπετειών. Εκεί τώρα νιώθει πρόθυμος να πολεμήσει και να πεθάνει αν χρειαστεί σαν ήρωας.

Δείτε επίσης: Ζακέτα να πάρεις: Η νέα ελληνική σειρά του ERTFLIX που θα μας διασκεδάσει

Αυτό που συναντάει είναι η πραγματικότητα της κακουχίας και της εξαθλίωσης. Μια Ελλάδα ταπεινή, πληγωμένη χωρίς το φως της και την ομορφιά της. Χωρίς τη δόξα της. Του απονέμεται ο βαθμός του στρατηγού του ελληνικού στρατού, όμως γύρω του υπάρχουν λίγοι Έλληνες και ξένοι μισθοφόροι, τους οποίους πληρώνει ο ίδιος. Η ημέρα της μάχης που προσμένει και στην οποία θα δοξαστεί με νίκη ή θάνατο δεν έρχεται ποτέ. Ο Μπάυρον απλά παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Εξαντλημένος και αδύναμος από τα θέματα υγείας του θα φύγει έτσι χωρίς να πολεμήσει.

Μπουμπουλίνα (1959)

Από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες και τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες για το 1821. Σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου και με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα μένει για δεύτερη φορά χήρα, ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία, αλλά και την προσωπική της αγωνιστική παρουσία.

Πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Κούρκουλος, και πολλοί ακόμα.

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα μεταδώσει την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 20:30 το ιστορικό δράμα “Μπουμπουλίνα” σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση μετά την αποκατάσταση που έγινε στην ταινία.

Η ταινία αποκαταστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 σε υψηλή ανάλυση.

Οι Σουλιώτες (1972)

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Δημήτρη Παπακωνσταντή, η  παραγωγή είναι ελληνοαμερικάνικη και το σενάριο του Πάνου Κοντέλη. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη. Στην ταινία προβάλλεται ο ηρωισμός των Σουλιωτών που μάχονται για την πατρίδα έχοντας ένα τραγικό τέλος. Οι Σουλιώτες μαθαίνουν από τη θαρραλέα Βαγγελή ότι ο Αλή Πασάς ετοιμάζεται να επιτεθεί και να τους θέσει υπό το ζυγό του. Η γενναία όμως άμυνα των Σουλιωτών θα του αλλάξει τα σχέδια αφού θα αποτύχει. Όμως η προδοσία του Πήλιου Γούση θα φέρει την καταστροφή. Οι Σουλιώτες μάχονται ηρωικά, το Κούγκι ανατινάζεται και οι γυναίκες στο Ζάλογγο, για να αποφύγουν την ατίμωση, αφού στήσουν χορό, ρίχνονται στο βάραθρο κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά του.

Πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Πολίτης, Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Κατράνης, Αλέκα Κατσέλη, Λαυρέντης Διανέλλος, Χρήστος Καλαβρούζος και Φερνάντο Σάντσο.

Η Λίμνη των Στεναγμών ( Η Κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασας) (1959)

Μια επική ταινία με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παπά. Η ταινία είναι του Γρηγόρη Γρηγορίου βασισμένη στο ποίημα “η κυρα Φροσύνη” του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Η Κυρά Φροσύνη είναι μια χήρα στα Γιάννενα, η οποία είχε κρυφό ερωτικό δεσμό με τον γιο του Πασά Μουχτάρ. Η γυναικά του Μουχτάρ μαθαίνει για την σχέση τους ζητά από τον πεθερό της να τιμωρηθεί η Κυρά Φροσύνη. Ο Αλή Πασάς στέλνει τον γιο του στην Ανδριανούπολη και καλεί την Ελληνίδα στο παλάτι του ζητώντας της να γίνει ερωμένη του . Εκείνη αρνείται πράγμα που εκνευρίζει τον Πασά με αποτέλεσμα να πνίξει την Κυρά Φροσύνη και άλλες 10 Ελληνίδες.

Πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ανδρέας Ζησιμάτος, Τζαβαλάς Καρούσος, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Ελένη Ζαφειρίου,  Τάκης Χριστοφορίδης, Χριστόφορος Ζήκας, Θεανώ Ιωαννίδου και πολλοί ακόμα.

Μαντώ Μαυρογένους (1971)

Από τις πλέον κλασικές ταινίες του 1821, που τιμούν την Ελληνική Επανάσταση. Με πληθώρα κορυφαίων ηθοποιών και συντελεστών. Σε σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη και σε σενάριο του ιδίου μαζί με τον Νίκο Καμπάνη. Το καστ πλαισιώνουν οι Τζένη Καρέζη, Πέτρος Φυσσούν, Σταύρος Ξενίδης, Κάκια Παναγιώτου, Λαυρέντης Διανέλλος, Άλκης Γιαννακάς, Θεόδωρος Έξαρχος, Ελένη Ερήμου και πολλοί ακόμη.

Η Μαντώ Μαυρογένους, η μεγάλη αγωνίστρια της Επανάστασης, βρίσκεται πλέον μεγάλη σε ηλικία και προσπαθεί να λάβει την σύνταξη του αγωνιστή ως ενεργό μέλος της επανάστασης. Τα όσα έζησε όμως δεν ξεχνιούνται ποτέ και σε μια αναδρομή στο παρελθόν της θυμάται την κόντρα με την μητέρα της η οποία δεν της επιτρέπει να σπαταλήσει την περιουσία της στην επανάσταση. Θυμάται τα όσα έζησε εκείνες τις μέρες. Τις συνωμοσίες των εχθρών. Τα όσα πέρασε εκείνη και όσοι πολέμησαν. Και πάνω από όλα ότι δεν μετάνιωσε στιγμή που αψήφησε τη μητέρα της και τα πάντα για να ενισχύσει αυτόν τον αγώνα και να καταφέρει να ελευθερώσει την πατρίδα της. Παράλληλα δεν σταματά να σκέφτεται λεπτό τον έρωτά της με τον πρίγκηπα Υψηλάντη

Διαβάστε ακόμα: Fawlty Towers: Η εμβληματική σειρά του 1975 επέστρεψε στις οθόνες μας

Παπαφλέσσας (1971)

Η ζωή και ο αγώνας του Γρηγορίου Δικαίου Φλέσσα (Παπαφλέσσα). Μια πολεμική, ιστορική, ταινία σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο του Πάνου Κοντέλη, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Αλέκο Αλεξανδράκη, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Ιωακειμίδη, Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστο Πολίτη, Φερνάντο Σάντσο και Στέφανο Στρατηγό.

Μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821. Η κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, η νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και ο τραγικός του θάνατος στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγυπτίου Ιμπραήμ. Ο Παπαφλέσσας έμεινε στην ιστορία για αυτή του την ηρωική. Ήταν γνωστός και ως ο μπουρλοτιέρης των ψυχών. Η ταινία απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Αρτιότερης Παραγωγής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971, και δόθηκε τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο.

Η Δίκη των Δικαστών (1974)

Μια συκλονιστική, στορική ταινία της Φίνος Φιλμ σε σενάριο-σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νίκος Κούρκουλος, Νικηφόρος Νανέρης, Χρήστος Τσάγκας, Σπύρος Καλογήρου, Χρήστος Καλαβρούζος, Ζώρας Τσάπελης, Γιώργος Παληός, Κώστας Μεσάρης, Στέλιος Λιονάκης, Νίκος Σκιαδάς, Γιώργος Μοσχίδης, Μάκης Ρευματάς, Χρήστος Σάββας, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ κ.α.

Βρισκόμαστε λίγα χρόνια μετά την επανάσταση υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος. Οι δύο μεγάλοι οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Γρηγόριος Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. Το παλάτι είχε δώσει εντολή να θανατωθούν οι κατηγορούμενοι αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να υπογράψουν την καταδίκη των αγωνιστών. Οι Βαυαροί διατάζουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, κι εκείνος απαγγέλλει κατηγορία εναντίον τους, με αποτέλεσμα να συρθούν στα μπουντρούμια των φυλακών και να δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τελικά όλοι αθωώνονται πανηγυρικά.

Tags: , , , , , , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: