Νέα

ΠΡΟΣΟΧΗ, η εφαρμογή CamScanner θα βλάψει την Android συσκευή σας!

426 προβολές
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Διακεκριμένοι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν πρόσφατα κακόβουλο λογισμικό σε μια εφαρμογή που ονομάζεται CamScanner και αποτελεί ένα πρόγραμμα για την δημιουργία εγγράφων PDF και έχει πάνω από 100 εκατομμύρια λήψεις στο Google Play.

Τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play, θεωρούνται συνήθως ως ασφαλή καταφύγιο για τη λήψη λογισμικού. Δυστυχώς, τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές και από καιρό σε καιρό οι διανομείς κακόβουλων προγραμμάτων καταφέρνουν να προσπελάσουν κάθε ασπίδα προστασίας ακόμη και στις εφαρμογές που μπορείτε να βρείτε στο Google Play. Ωστόσο, το μείζων πρόβλημα είναι ότι ακόμη και μια τόσο ισχυρή εταιρεία όπως η Google δεν μπορεί να ελέγξει λεπτομερώς εκατομμύρια εφαρμογές. Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες εφαρμογές ενημερώνονται τακτικά, επομένως οι εργασίες των συντονιστών του Google Play δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το CamScanner ήταν στην πραγματικότητα μια νόμιμη εφαρμογή, χωρίς κακόβουλες ενέργειες, εδώ και αρκετό καιρό. Χρησιμοποίησε διαφημίσεις για δημιουργία εσόδων και ακόμη επέτρεπε αγορές εντός της εφαρμογής. Όμως από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, αυτό άλλαξε και οι πρόσφατες εκδόσεις της εφαρμογής αποστέλλονται με μια διαφημιστική βιβλιοθήκη που περιέχει μια κακόβουλη ενότητα.

Αν είστε μεταξύ των 100 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή CamScanner μέσω του Play Store τότε θα πρέπει να κάνετε ΤΩΡΑ απεγκατάσταση του app! Σύμφωνα με την Kaspersky Labs, η εφαρμογή περιέχει malware και πιο συγκεκριμένα ένα πολύ επικίνδυνο ιό trojan.

Τα προϊόντα Kaspersky ανιχνεύουν αυτήν την ενότητα ως Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n, την οποία παρατηρήσαμε σε ορισμένες εφαρμογές που έχουν προεγκατασταθεί σε κινεζικά smartphones. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ενότητα είναι Trojan Dropper.  Για παράδειγμα, μια εφαρμογή με αυτόν τον κακόβουλο κώδικα μπορεί να εμφανίζει ενοχλητικές διαφημίσεις και να προωθεί τις πληρωμένες συνδρομές.

Ορισμένοι χρήστες της εφαρμογής CamScanner έχουν εντοπίσει ήδη ύποπτη συμπεριφορά και έχουν αφήσει σχόλια στη σελίδα της εφαρμογής στο Google Play με σχετικές προειδοποιήσεις για να αποφύγουν την εγκατάσταση της εφαρμογής.

Φαίνεται ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών έχουν απαλλαγεί από τον κακόβουλο κώδικα με την τελευταία ενημέρωση του CamScanner. Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι οι εκδόσεις της εφαρμογής διαφέρουν για πολλές συσκευές και ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο κώδικα.


Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα Ερωτήσεις και Απαντήσεις του Tsouk.gr.

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Σχετικά άρθρα

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.

Μενού