Πως να γίνεις hacker – Οδηγός για αρχάριους (2018)

Πως να γίνεις hacker - Οδηγός για αρχάριους (2018)

Σε όσο αφορά την ασφάλεια των υπολογιστών, ένας hacker είναι κάποιος που επικεντρώνεται στους μηχανισμούς ασφάλειας των υπολογιστών και των δικτύων. Υπάρχουν κοινότητες και κοινές κουλτούρες εξειδικευμένων προγραμματιστών και οδηγών δικτύωσης που εντοπίζουν την ιστορία του hacking δεκαετίες πίσω, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκαν τα πρώτα μοιρογνωμόνια και έγιναν τα πρώτα πειράματα ARPAnet.

Τα μέλη αυτής της κουλτούρας ήταν και οι πρώτοι «hackers.» Το «σπάσιμο» σε υπολογιστές και τηλεφωνικά συστήματα έρχονται και συμβολίζουν την πειρατεία στον λαϊκό πολιτισμό, αλλά αυτή η κουλτούρα είναι πολύ πιο περίπλοκη και ηθική από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Το να γίνεις ένας επαγγελματίας hacker, να μάθεις όλες τις βασικές τεχνικές του hacking, να μάθεις πως να σκέφτεσαι σαν ένας hacker αλλά και το πως να κερδίσεις τον σεβασμό μέσα στην ηθική κοινότητα του hacking, δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα απαιτεί χρόνια εμπειρίας, μπόλικη γνώση και τεράστια υπομονή.

Οι βασικές αρχές μάθησης του hacking

Για να γίνεις ένας επαγγελματίας hacker, θα πρέπει πρώτα να μάθεις κάποια βασικά πράγματα. Από γλώσσες προγραμματισμού μέχρι και συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα, το hacking θα σε πάει σίγουρα στο επόμενο βήμα και θα ξεχάσεις όλες τις βασικές εργασίες που έκανες τόσα χρόνια στον υπολογιστή σου.

Μάθε UNIX

Τι είναι το Unix και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Τα λειτουργικά συστήματα που είναι βασισμένα στο UNIX είναι αυτά που κατέχουν την έννοια του «Ίντερνετ.» Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζεις από UNIX, δεν μπορείς να γίνεις hackers χωρίς να καταλαβαίνεις τι είναι και πως λειτουργεί το UNIX. Γι ‘αυτό τον λόγο, η κουλτούρα των hackers είναι βασισμένη γύρο από το UNIX.

Υπάρχουν πολλά λειτουργικά συστήματα τα οποία βασίζονται στο UNIX, με πρώτο και πιο γνωστό το Linux. Μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν διάφορες διανομές Linux και να τις εγκαταστήσεις μαζί με τα Windows στον ίδιο σκληρό δίσκο ή μέσω ενός προγράμματος (ως εικονική εγκατάσταση δηλαδή).

Διάβασε:

Υπάρχουν επίσης κι άλλα λειτουργικά συστήματα τα οποία είναι βασισμένα στο UNIX, τα οποία είναι γνωστά ως *BSD συστήματα. Τα πιο δημοφιλή *BSD συστήματα είναι το FreeBSD, NetBSD, OpenBSD και το DragonFly BSD. Είναι όλα ανοιχτού κώδικα ακριβώς όπως και το Linux. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως είναι BSD και όχι Linux.

Μάθε HTML

HTML γλώσσα προγραμματισμού
HTML / Πηγή εικόνας: Flickr | NOGRAN s.r.o.

Η HTML δεν είναι η γλώσσα προγραμματισμού που θα σε κάνει hacker, αλλά είναι η βασική αρχή που μαθαίνει είτε ένας hacker, είτε ένας web designer, είτε ένας blogger που θέλει να μορφοποιεί τα κείμενα του γρηγορότερα. Η HTML (HyperText Mark-Up Language) είναι η βασική γλώσσα προγραμματισμού που μαθαίνουν όλοι γιατί είναι εύκολη, βασική σε πολλά πράγματα και σε βοηθάει να κατανοήσεις πάνω-κάτω πως είναι και πως λειτουργεί μια γλώσσα προγραμματισμού. Με την HTML θα μάθεις επίσης πως λειτουργεί ένας web browser, πως να φτιάχνεις απλές ιστοσελίδες, πως να χρησιμοποιείς το Page Source στους web browsers και πως να επεξεργάζεσαι αρχεία σε προγράμματα όπως το NotePad++, το Sublime Text και πάει λέγοντας.

Μάθε τις βασικές γλώσσες προγραμματισμού

Η φράση πάει, «Προτού ξεκινήσεις να γράφεις ποιήματα, θα πρέπει πρώτα να μάθεις γραμματική.» Προτού λοιπόν ξεκινήσεις να χακάρεις ότι βρεις μπροστά σου, θα πρέπει πρώτα να μάθεις πως να χακάρεις. Αν ο στόχος σου είναι να γίνεις ένας επαγγελματίας hacker, τότε θα χρειαστεί να γίνεις expert σε μερικές βασικές γλώσσες προγραμματισμούς.

Η Python είναι μια εξαιρετική γλώσσα προγραμματισμού για να ξεκινήσεις και ιδιαίτερα εύκολη για αρχάριους (σε αντίθεση με άλλες). Άσχετα που είναι μια καλή γλώσσα, δεν είναι παιχνίδι, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεράστια projects. Μόλις γίνεις ειδικός στην Python, σειρά έχει η Java ως η επόμενη καλύτερη εναλλακτική – αν και είναι μια γλώσσα για την οποία θα διαφωνήσουν αρκετοί. Σειρά στην συνέχεια έχει η JavaScript, η οποία σε αντίθεση με την Java, είναι παρόμοια με την Python καθώς και οι δύο είναι C-based γλώσσες και φιλικές προς τους αρχάριους. Η JavaScript είναι η γλώσσα προγραμματισμού του διαδικτύου, οπότε αν θέλεις να γίνεις ειδικός στο web development και στο hacking, η JavaScript προτιμάται από την Python.

Javascript γλώσσα προγραμματισμού
JavaScript / Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Μια καλή εναλλακτική της JavaScript είναι η PHP C, η οποία είναι ο πυρήνας του UNIX. Η C++ έρχεται στην δεύτερη θέση, αν και, αν μάθεις την μια θα σου είναι παιχνιδάκι να μάθεις και την άλλη. Οι γλώσσες προγραμματισμού C βασίζονται στους πόρους του συστήματος σου αλλά θα σου φάνε πάρα πολύ χρόνο στο debugging και γι ‘αυτό τον λόγο συχνά αποφεύγονται.

Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις με μια καλή πλατφόρμα όπως το Backtrack, με το Kali Linux ή με το Ubuntu.

Υιοθετώντας τις hacking συνήθειες

Τώρα που έχεις τις βασικές δεξιότητες, μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο «καλλιτεχνικά.»

Al Sheedakim, hacker και προγραμματιστής
Al Sheedakim, hacker και προγραμματιστής / Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Σκέψου δημιουργικά

Οι hackers είναι σαν τους καλλιτέχνες, τους φιλόσοφους και τους μηχανικούς, όταν όλα έρχονται και γίνονται ένα. Πιστεύουν στην ελευθερία και την αμοιβαία ευθύνη. Ο κόσμος είναι γεμάτος από συναρπαστικά προβλήματα που περιμένουν να λυθούν. Οι hackers απολαμβάνουν να λύνουν προβλήματα και η ενδυνάμωση της δεξιότητας τους είναι επίσης η άσκηση της νοημοσύνης τους.

Αγάπα την επίλυση προβλημάτων και μάθε να μοιράζεσαι τα πάντα

Θα πρέπει να μάθεις πως να αγαπάς την επίλυση προβλημάτων. Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δύο φορές. Σκέψου το ως μια κοινότητα στην οποία ο κάθε hacker είναι άκρως σημαντικός. Οι hackers πιστεύουν επίσης πως το να μοιράζεσαι τα πάντα είναι μια ηθική ευθύνη. Όταν λύνεις ένα πρόβλημα, δημοσίευσε σε κάποιο hacking forum με ποιον τρόπο το έλυσες, δημοσίευσε τον κώδικα ή τις πληροφορίες ώστε να το δουν όλοι. Δεν πρέπει να πιστεύεις πως είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις αυτό, ή να δώσεις κάτι που έφτιαξες δωρεάν προς όλους, αν και οι hackers που το κάνουν λαμβάνουν τον μεγαλύτερο σεβασμό από τους υπόλοιπους hackers.

Μάθε πως να αναγνωρίζεις και να καταπολεμάς την αρχή

Ο εχθρός ενός hacker είναι η πλήξη, η κοροϊδία και οι εξουσιαστικές προσωπικότητες που χρησιμοποιούν τη λογοκρισία και τη μυστικότητα για να καταπνίγουν την ελευθερία τις πληροφόρησης στο διαδίκτυο. Συχνά, η μονότονη δουλειά κρατά τον hacker από την πειρατεία.

Το να «αγκαλιάσεις» την ζωή ενός hacker σημαίνει πως θα ζεις μια ζωή στην οποία απορρίπτεις τις «κανονικές» έννοιες της εργασίας και της περιουσίας και επιλέγεις αντ ‘αυτού να αγωνιστείς για την ισότητα και την κοινή γνώση.

Να είσαι ικανός, όχι εικονικός

Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν Reddit λογαριασμό με ένα χαζό hacking όνομα και να το παίξει hacker. Αλλά το διαδίκτυο είναι ένας τέλειος ισοσταθμιστής και η ικανότητα μερικών ανθρώπων έρχεται πάντα στην επιφάνεια και την δημοσιότητα, ειδικά στην κοινότητα των hackers. Αντί να προσπαθείς να πλασάρεις τον εαυτό σου ως επαγγελματίας hacker, προσπάθησε να μοιράσεις όσο το δυνατόν πιο πολύ υλικό και πληροφορίες γίνεται. Μην προωθείς ποτέ τον εαυτό σου και πάντα να ακολουθείς την φιλοσοφία του hacking.

Μάθε να χακάρεις σωστά

Για να γίνεις ένας σωστός και αντάξιος hacker, θα πρέπει πρώτα να μάθεις πως να χακάρεις σωστά και πως να παρέχεις αξιόπιστο υλικό στην hacking κοινότητα.

Μάθε να χακάρεις σωστά

Δημιούργησε open-source προγράμματα

Φτιάξε προγράμματα τα οποία χρειάζονται άλλοι hackers και δώσε τα εντελώς δωρεάν για να τα χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε στην hacking κοινότητα. Τα προγράμματα που θα γράφεις θα πρέπει να είναι όλα ανοιχτού κώδικα και φυσικά θα πρέπει να παρέχεις πάντα όλο τον κώδικα.

Βοήθησε σε δοκιμές και κάνε debug open-source προγράμματα

Οποιονδήποτε προγραμματιστή κι αν ρωτήσεις που φτιάχνει open-source προγράμματα, θα σου πει πως μια καλή δοκιμαστική (beta) έκδοση χρειάζεται και τους σωστούς δοκιμαστές. Προσπάθησε να βρεις προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε δοκιμαστικές εκδόσεις και είναι ανοιχτού κώδικα (και σε ενδιαφέρουν εννοείται) και πάρε μέρος για να βοηθήσεις με την κατασκευή τους. Με αυτό τον τρόπο, θα κάνεις και νέες γνωριμίες με άλλους προγραμματιστές και hackers, οι οποίοι πολύ πιθανόν να σε βοηθήσουν και σε κάτι που φτιάχνεις ο ίδιος σου.

Δημοσίευσε χρήσιμες πληροφορίες

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να βρίσκεις χρήσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο από έξυπνους ανθρώπους. Ένα από τα καλύτερα και πιο σπουδαία πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να βρίσκεις χρήσιμες πληροφορίες και να τις προσθέτεις σωστά μορφοποιημένες μέσα σε ιστοσελίδες ή αρχεία (κάτι σαν FAQ λίστες) και να τα κάνεις διαθέσιμα προς όλους. Οι άνθρωποι που δημιουργούν καλά FAQs λαμβάνουν και τον μεγαλύτερο σεβασμό στην open-source κοινότητα.

Σύνοψη..

Το να παρέχεις τα πάντα δωρεάν και να βοηθάς συνεχώς άλλους hackers δεν είναι κάτι που θα καταλάβεις και θα κατανοήσεις κατευθείαν. Αλλά μόλις περάσουν μερικά χρόνια και ξεκινήσεις να αποκτάς ένα μεγάλο όνομα στην κοινότητα από αυτά που παρέχεις και κάνεις, τότε όλα θα αλλάξουν και θα καταλάβεις τη σημασία του hacking και του open-source.

Η κουλτούρα των hackers δεν έχει ηγέτες, αλλά έχει ήρωες.

No votes yet.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι καλύτερες δωρεάν Windows 10 εφαρμογές
Δωρεάν εφαρμογές

Οι καλύτερες δωρεάν Windows 10 εφαρμογές

Το Microsoft Store είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο υπερτιμημένα Stores σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Κι όμως, παρέχει εκατοντάδες δωρεάν Windows 10 εφαρμογές οι οποίες θα σου λύσουν τα χέρια. Αν αγόρασες καινούργιο υπολογιστή και

Γιατί δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες που θέτουμε
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Γιατί δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες που θέτουμε

Πόσες φορές έχεις αρχίσει γυμναστήριο και το σταμάτησες μέσα σε μια βδομάδα; Πότε ήταν εκείνη η στιγμή που αγόρασες ένα καινούργιο βιβλίο μόνο και μόνο για να διαβάσεις μέχρι τη δεύτερη σελίδα; Ή όταν αποφάσισες

Πως να γίνεις hacker - Οδηγός για αρχάριους (2018)
Τεχνολογία

Πως να γίνεις hacker – Οδηγός για αρχάριους (2018)

+1 Tweet Share Email WhatsAppShares 4Σε όσο αφορά την ασφάλεια των υπολογιστών, ένας hacker είναι κάποιος που επικεντρώνεται στους μηχανισμούς ασφάλειας των υπολογιστών και των δικτύων. Υπάρχουν κοινότητες και κοινές κουλτούρες εξειδικευμένων προγραμματιστών και οδηγών δικτύωσης

Η διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit σε κάθε λειτουργικό σύστημα
Τεχνολογία

Η διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit σε κάθε λειτουργικό σύστημα

Οι δύο κύριες κατηγορίες επεξεργαστών είναι οι 32-bit και 64-bit. Ο τύπος επεξεργαστή που έχει ένας υπολογιστής, όχι μόνο επηρεάζει σημαντικά την συνολική του απόδοση, αλλά υπαγορεύει επίσης και τον τύπο λογισμικού που τρέχει ή

Αναπνοή Η καλύτερη συμβουλή για την προσωπική σου ανάπτυξη
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Αναπνοή: Η καλύτερη συμβουλή για την προσωπική σου ανάπτυξη

Ποιο είναι το κύριο κίνητρο  του ανθρώπου, που θα ασχοληθεί με τον τομέα της αυτοβελτίωσης;  Τις περισσότερες φορές, είναι διότι έχει νιώσει μεγάλο συναισθηματικό πόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν έχει όρεξη και μεράκι

Πώς να αντιμετωπίζουμε τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε;
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Πώς να αντιμετωπίζουμε τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε

Ο περισσότερος κόσμος, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου μας του εαυτού αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια, είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό. Πάντα θα μπορούμε να σκεφτούμε κάτι που «μας χαλάει». Κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα

Βρίσκοντας ηρεμία μέσα στην αβεβαιότητα
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Βρίσκοντας ηρεμία μέσα στην αβεβαιότητα

Το μέλλον, όχι για άλλους αλλά σίγουρα για τους περισσότερους ανθρώπους έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ως πλάσματα της συνήθειας, προσπαθούν να αντισταθούν στην αβεβαιότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Εδώ που

Truecaller: Caller ID, SMS spam blocking & Dialer (Beta)
Mobile

Αποκλεισμός εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων

Ο αποκλεισμός εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων στο κινητό σου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποφεύγεις κλήσεις από ανεπιθύμητους, ιδιωτικούς (κρυμμένους, ανώνυμους) ή άγνωστους αριθμούς. Κλήσεις ή μηνύματα από

Γιατί τα βιβλία για την αυτοβελτίωση δε σε βοηθάνε;
Υγεία & Αυτοβελτίωση

Γιατί τα βιβλία για την αυτοβελτίωση δε σε βοηθάνε;

Όταν είχα ανακαλύψει για πρώτη φορά τα βιβλία αυτοβελτίωσης είχα πείσει τον εαυτό μου ότι όλα μου τα προβλήματα θα λυθούν. Διάβαζα βιβλία για το πώς να βελτιώσω την καθημερινότητα μου γεμάτος χαρά και σιγουριά

Δωρεάν βίντεο χωρίς πνευματικά δικαιώματα
Δωρεάν υπηρεσίες

Δωρεάν βίντεο χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Όσο τα βίντεο γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά στο ίντερνετ και το vlogging πιο trend, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη για δωρεάν βίντεο χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές ιστοσελίδες οι οποίες παρέχουν δωρεάν βίντεο

Πως να κάνεις ένα bootable USB με το Linux από τα Windows
Desktop Tools

Πως να κάνεις ένα bootable USB με το Linux από τα Windows

Η δημιουργία ενός bootable USB που περιλαμβάνει μια διανομή Linux είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει κάθε Windows χρήστης. Το bootable USB με το Linux το χρησιμοποιούμε για να εγκαταστήσουμε, να

Παναγιώτης Σακαλάκης
Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 187 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ. Θα με βρεις επίσης και στο Inkstory.gr