Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop
Image Credits: Tsouk.gr

Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και με τα Windows 10, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop τους με μερικά απλά βήματα που παρέχει η ίδια η Microsoft – εκ των οποίον συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η ολοκαίνουργια εξοικονόμηση μπαταρίας.

Σημείωση: Όλα όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο για τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop, θα πρέπει να ακολουθούνται μόνο από τους χρήστες που τρέχουν τις τελευταίες εκδόσεις των Windows 10. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειάζεται να τρέχεις το Windows 10 Fall Creators Update για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις την τελευταία έκδοση της εξοικονόμησης μπαταρίας.

Στο Windows 10 Fall Creators Update η Microsoft παρουσίασε το νέο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το εργαλείο αυτό βρίσκεται στο εικονίδιο της μπαταρίας τέρμα κάτω δεξιά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το σύρεις προς την εξοικονόμηση ή την απόδοση.

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Μιας όμως και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως να εξοικονομήσουμε ενέργεια στη μπαταρία μας με αυτό τον τρόπο, παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με διαφορετικούς και εξίσου αποτελεσματικούς τρόπους. Τους παρακάτω τρόπους μπορείς φυσικά να τους ακολουθήσεις σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις των Windows 10.

1. Απενεργοποίηση των UI animations και των σκιών για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και αυξημένη ταχύτητα

Τα Windows 10 έρχονται με πολλά εφέ, animation και σκιές. Αν και οι πρόσφατες αλλαγές που έκανε η Microsoft με το Fluent Design δεν καθυστερούν το σύστημα, όλα τα υπόλοιπα το κάνουν. Με την απενεργοποίηση αυτών των εφέ, όχι μόνο θα αυξηθεί η διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου, αλλά θα αυξήσεις και την ταχύτητα των Windows 10.

 1. Κάνε δεξί κλικ στο μενού της έναρξης
 2. Διάλεξε την επιλογή “Σύστημα / System”
 3. Κάνε κλικ στην επιλογή “Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους / Advanced System Settings” πάνω αριστερά
 4. Πάνε στην καρτέλα “Για προχωρημένους / Advanced” στο νέο παράθυρο που άνοιξε
 5. Κάνε κλικ στις “Ρυθμίσεις / Settings” κάτω από το “Επιδόσεις / Performance”
 6. Επέλεξε την επιλογή που επιθυμείς (η επιλογή “Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση / Adjust for best performance” τα απενεργοποιεί όλα)

Τα annimations και οι σκιές δεν χρειάζονται για να τρέχει καλά το σύστημα, είναι θέμα αισθητικής. Αν μπορείς να λειτουργείς τα Windows 10 χωρίς εφέ και σκιές, τότε δεν θα ‘χεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

2. Κλείσε τις wireless υπηρεσίες

Δεν υπάρχει τίποτα που καταναλώνει περισσότερο τη μπαταρία στο laptop από το Wi-Fi και το Bluetooth. Αν και αυτές είναι δύο βασικές λειτουργίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και το Wi-Fi το χρησιμοποιούμε για να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, μπορείς να τις απενεργοποιήσεις και τις δύο.


Διάβασε επίσης:


Για την ακρίβεια, το Bluetooth μπορείς να το έχεις ενεργοποιημένο μόνο όταν στέλνεις αρχεία από μια άλλη συσκευή, τις υπόλοιπες φορές μόνο μπαταρία σου τρώει. Το Wi-Fi, από την άλλη πλευρά, μπορείς να το απενεργοποιήσεις και να συνδέεσαι στο διαδίκτυο με ένα ethernet καλώδιο (ξέρεις, αυτά τα κίτρινα καλώδια που έρχονται με το ρούτερ αλλά κανένας δεν τα χρησιμοποιεί στα laptop του).

Windows 10 - Action Center - Ειδοποιήσεις

3. Απενεργοποίηση λειτουργιών που τρέχουν στο παρασκήνιο

Δεν είναι λίγες οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές στα Windows 10 που τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο για να είναι ενημερωμένες. Δυστυχώς, είτε τις χρησιμοποιείς είτε όχι, αυτές συνεχίζουν να σου μειώνουν τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να τις απενεργοποιήσεις ώστε να μην τρέχουν τζάμπα στο παρασκήνιο και να ενεργοποιούνται μόνο όταν τις ανοίγεις.

 1. Άνοιξε το μενού της έναρξης και πάνε στις Ρυθμίσεις” των Windows και στη συνέχεια στην καρτέλα “Προστασία Προσωπικών / Privacy”.
 2. Μεταφέρσου στην καρτέλα Εφαρμογές Παρασκηνίου / Background Apps” και από εκεί θα δεις όλες τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο. Απλά απενεργοποίησε όσες δεν χρησιμοποιείς.

Εφαρμογές Παρασκηνίου στα Windows 10

Να σημειώσουμε εδώ πως απλά θα απενεργοποιήσεις τις εφαρμογές από το να τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο, δεν τις διαγράφεις και ως εκ τούτου, θα λειτουργούν κανονικά κάθε φορά που θα τις ανοίγεις.

4. Απενεργοποίησε τα startup προγράμματα

Όταν ανοίγει ο υπολογιστής, συχνά φορτώνει ένα σωρό εφαρμογές και προγράμματα. Δυστυχώς, αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν πως μέσα από όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές που ανοίγουν αυτόματα κατά την εκκίνηση, αρκετά δεν είναι αναγκαία με αποτέλεσμα το λειτουργικό να καθυστερεί. Για παράδειγμα, προγράμματα όπως το Skype, το Spotify κ.τ.λ. μπορείς να τα απενεργοποιήσεις και να τα ανοίγεις μόνο όταν τα χρειάζεσαι.

 1. Κάνε δεξί κλικ στο μενού της έναρξης
 2. Κάνε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση Εργασιών / Task Manager”
 3. Πάνε στην καρτέλα “Εκκίνηση / Startup”
 4. Απενεργοποίησε τα προγράμματα που δεν θέλεις να ανοίγουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Κάνε στη συνέχεια μια επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου ώστε να ανοίξει χωρίς τα έξτρα προγράμματα να τρέχουν.

5. Χρησιμοποίησε το Battery Optimizer για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας

Αν και μπορούμε άφοβα να πούμε πως το εργαλείο της Microsoft στα Windows 10 είναι πολύ καλό στην εξοικονόμηση μπαταρίας, υπάρχουν προγράμματα τρίτων που κάνουν καλύτερη δουλειά.

Το Battery Optimizer έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για ένα σκοπό: να βελτιώσει τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου. Μόλις το εγκαταστήσεις, θα σου ζητήσει δικαιώματα για να σκανάρει το σύστημα σου και να δει με ποιον τρόπο μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια μπαταρίας του laptop. Στη συνέχεια, θα έχεις την επιλογή να απενεργοποιείς/ενεργοποιείς υπηρεσίες, εφαρμογές και προγράμματα που καταναλώνουν πολύ μπαταρία.

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Το πρόγραμμα θα σου παρέχει επίσης και αυτόματες ρυθμίσεις και θα σου δείξει πόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσεις στη μπαταρία σου αν τις ενεργοποιήσεις.

Εσύ με ποιον τρόπο αυξάνεις τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου; Πιστεύεις πως ξεχάσαμε να προσθέσουμε κάποιο κόλπο; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Google Chrome Εναλλακτικές - Οι καλύτεροι browsers
Desktop Tools

Google Chrome Εναλλακτικές – Οι καλύτεροι browsers

Το 2008 ο Google Chrome κυκλοφόρησε και το μεγαλύτερο ποσοστό του κώδικα του έγινε διαθέσιμο προς όλους μέσω του Chromium project. Από τότε, πάνω από το 60% των ανθρώπων χρησιμοποιούν τον Chrome για να περιηγούντε

Google Photos - Πως λειτουργεί και πως να κάνεις backup τις φωτογραφίες σου
Web

Google Photos – Πως λειτουργεί και πως να κάνεις backup τις φωτογραφίες σου

Το Google Photos είναι μια δωρεάν υπηρεσία της Google η οποία λειτουργεί ως ένα σύστημα αποθήκευσης και προβολής των φωτογραφιών και βίντεο σου. Το Google Photos κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015 και

Προβλήματα με το Ίντερνετ - Δεν πιάνει WiFi ο Υπολογιστής
Desktop Tools

Προβλήματα με το Ίντερνετ – Δεν πιάνει WiFi ο Υπολογιστής

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το ίντερνετ, δεν πιάνει WiFi ο υπολογιστής, το κινητό ή το tablet σου, τότε μέσα από αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε να λύσεις τα πιο συχνά προβλήματα. Αρχικά, αξίζει να

Κατέβασμα από το Youtube σε κινητά Android και iOS
Mobile

Κατέβασμα από το Youtube σε κινητά Android και iOS

Το κατέβασμα από το YouTube σε κινητά Android και iOS είναι μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες διαδικασίες. Μπορείς να κατεβάσεις βίντεο ή μουσική χωρίς καν να εγκαταστήσεις επιπλέον εφαρμογές. Αν συνεχίζεις να είσαι

Intel Driver Support Assistant - Αυτόματη Ενημέρωση των Drivers
Desktop Tools

Intel Driver Support Assistant – Αυτόματη Ενημέρωση των Drivers

Το Intel Driver Support Assistant είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Intel για την αυτόματη ενημέρωση των drivers στα Windows. Αν και η Intel προωθεί πάντα τις νέες ενημερώσεις της μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της αλλά και

Desktop Tools

Τι είναι το Rapid Mode στους Samsung SSD δίσκους;

Αν έχεις έναν Samsung SSD δίσκο, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορείς να ενεργοποιήσεις το Rapid Mode (Ταχεία Λειτουργία), μια λειτουργία της Samsung που είναι άγνωστη για πολλούς. Οι SSDs δίσκοι είναι αρκετά

Απεγκατάσταση Avast και AVG Antivirus (Οδηγός 2019)
Desktop Tools

Απεγκατάσταση Avast και AVG Antivirus (Οδηγός 2019)

Η απεγκατάσταση Avast και AVG antivirus είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο περίπλοκες απεγκαταστάσεις που θα κάνεις. Τις περισσότερες φορές, όχι μόνο δεν μας δίνεται η δυνατότητα να απεγκαταστήσουμε αυτά τα δύο προγράμματα, αλλά όταν

Φορτώνει αργά το YouTube; Να πως να το διορθώσεις
Desktop Tools

Φορτώνει αργά το YouTube; Να πως να το διορθώσεις

Αν φορτώνει αργά το YouTube στον υπολογιστή σου όταν χρησιμοποιείς browsers όπως ο Mozilla Firefox και ο Micorosft Edge, τότε όχι μόνο θα χαρείς να μάθεις πως το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί εύκολα, αλλά και

Μουσικές Υπηρεσίες για να ακούς και να μοιράζεσαι μουσική
Web

Μουσικές Υπηρεσίες για να ακούς και να μοιράζεσαι μουσική

Οι μουσικές υπηρεσίες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο trend θέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν καθημερινά διάφορες μουσικές υπηρεσίες για να ακούνε και να μοιράζονται τα αγαπημένα τους κομμάτια με φίλους και

Εγκατάσταση του Chrome OS σε Windows Υπολογιστή
Desktop Tools

Εγκατάσταση του Chrome OS σε Windows Υπολογιστή

Η εγκατάσταση του Chrome OS σε Windows υπολογιστή ήταν πάντοτε μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, αλλά με τον παρακάτω οδηγό, θα είσαι σε θέση να το εγκαταστήσεις σε λίγη ώρα, ακολουθώντας μερικά πολύ απλά και

Μπλοκαρισμένες Ιστοσελίδες - Πως να αποκτήσεις πρόσβαση
Desktop Tools

Μπλοκαρισμένες Ιστοσελίδες – Πως να αποκτήσεις πρόσβαση

Μετά την απόφαση της Επιτροπής για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), ο αριθμός με τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν online ταινίες και σειρές, καθώς επίσης και αυτές με ελληνικούς υπότιτλους, αυξήθηκε μέσα

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows
Desktop Tools

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows

Η αυτόματη αλλαγή wallpaper (ταπετσαρίας) στην επιφάνεια εργασίας των Windows θα κρατάει συνεχώς ενδιαφέρον και διαφορετικό το λειτουργικό σου σύστημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ορίσεις την αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows,

Παναγιώτης Σακαλάκης
Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 214 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ. Θα με βρεις επίσης και στο Inkstory.gr