Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop
Image Credits: Tsouk.gr

Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και με τα Windows 10, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop τους με μερικά απλά βήματα που παρέχει η ίδια η Microsoft – εκ των οποίον συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η ολοκαίνουργια εξοικονόμηση μπαταρίας.

Σημείωση: Όλα όσα αναφέρονται στο παρόν άρθρο για τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop, θα πρέπει να ακολουθούνται μόνο από τους χρήστες που τρέχουν τις τελευταίες εκδόσεις των Windows 10. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειάζεται να τρέχεις το Windows 10 Fall Creators Update για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις την τελευταία έκδοση της εξοικονόμησης μπαταρίας.

Στο Windows 10 Fall Creators Update η Microsoft παρουσίασε το νέο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το εργαλείο αυτό βρίσκεται στο εικονίδιο της μπαταρίας τέρμα κάτω δεξιά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το σύρεις προς την εξοικονόμηση ή την απόδοση.

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Μιας όμως και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως να εξοικονομήσουμε ενέργεια στη μπαταρία μας με αυτό τον τρόπο, παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με διαφορετικούς και εξίσου αποτελεσματικούς τρόπους. Τους παρακάτω τρόπους μπορείς φυσικά να τους ακολουθήσεις σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις των Windows 10.

1. Απενεργοποίηση των UI animations και των σκιών για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και αυξημένη ταχύτητα

Τα Windows 10 έρχονται με πολλά εφέ, animation και σκιές. Αν και οι πρόσφατες αλλαγές που έκανε η Microsoft με το Fluent Design δεν καθυστερούν το σύστημα, όλα τα υπόλοιπα το κάνουν. Με την απενεργοποίηση αυτών των εφέ, όχι μόνο θα αυξηθεί η διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου, αλλά θα αυξήσεις και την ταχύτητα των Windows 10.

 1. Κάνε δεξί κλικ στο μενού της έναρξης
 2. Διάλεξε την επιλογή “Σύστημα / System”
 3. Κάνε κλικ στην επιλογή “Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους / Advanced System Settings” πάνω αριστερά
 4. Πάνε στην καρτέλα “Για προχωρημένους / Advanced” στο νέο παράθυρο που άνοιξε
 5. Κάνε κλικ στις “Ρυθμίσεις / Settings” κάτω από το “Επιδόσεις / Performance”
 6. Επέλεξε την επιλογή που επιθυμείς (η επιλογή “Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση / Adjust for best performance” τα απενεργοποιεί όλα)

Τα annimations και οι σκιές δεν χρειάζονται για να τρέχει καλά το σύστημα, είναι θέμα αισθητικής. Αν μπορείς να λειτουργείς τα Windows 10 χωρίς εφέ και σκιές, τότε δεν θα ‘χεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

2. Κλείσε τις wireless υπηρεσίες

Δεν υπάρχει τίποτα που καταναλώνει περισσότερο τη μπαταρία στο laptop από το Wi-Fi και το Bluetooth. Αν και αυτές είναι δύο βασικές λειτουργίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και το Wi-Fi το χρησιμοποιούμε για να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, μπορείς να τις απενεργοποιήσεις και τις δύο.


Διάβασε επίσης:


Για την ακρίβεια, το Bluetooth μπορείς να το έχεις ενεργοποιημένο μόνο όταν στέλνεις αρχεία από μια άλλη συσκευή, τις υπόλοιπες φορές μόνο μπαταρία σου τρώει. Το Wi-Fi, από την άλλη πλευρά, μπορείς να το απενεργοποιήσεις και να συνδέεσαι στο διαδίκτυο με ένα ethernet καλώδιο (ξέρεις, αυτά τα κίτρινα καλώδια που έρχονται με το ρούτερ αλλά κανένας δεν τα χρησιμοποιεί στα laptop του).

Windows 10 - Action Center - Ειδοποιήσεις

3. Απενεργοποίηση λειτουργιών που τρέχουν στο παρασκήνιο

Δεν είναι λίγες οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές στα Windows 10 που τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο για να είναι ενημερωμένες. Δυστυχώς, είτε τις χρησιμοποιείς είτε όχι, αυτές συνεχίζουν να σου μειώνουν τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να τις απενεργοποιήσεις ώστε να μην τρέχουν τζάμπα στο παρασκήνιο και να ενεργοποιούνται μόνο όταν τις ανοίγεις.

 1. Άνοιξε το μενού της έναρξης και πάνε στις Ρυθμίσεις” των Windows και στη συνέχεια στην καρτέλα “Προστασία Προσωπικών / Privacy”.
 2. Μεταφέρσου στην καρτέλα Εφαρμογές Παρασκηνίου / Background Apps” και από εκεί θα δεις όλες τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο. Απλά απενεργοποίησε όσες δεν χρησιμοποιείς.

Εφαρμογές Παρασκηνίου στα Windows 10

Να σημειώσουμε εδώ πως απλά θα απενεργοποιήσεις τις εφαρμογές από το να τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο, δεν τις διαγράφεις και ως εκ τούτου, θα λειτουργούν κανονικά κάθε φορά που θα τις ανοίγεις.

4. Απενεργοποίησε τα startup προγράμματα

Όταν ανοίγει ο υπολογιστής, συχνά φορτώνει ένα σωρό εφαρμογές και προγράμματα. Δυστυχώς, αρκετοί χρήστες δεν γνωρίζουν πως μέσα από όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές που ανοίγουν αυτόματα κατά την εκκίνηση, αρκετά δεν είναι αναγκαία με αποτέλεσμα το λειτουργικό να καθυστερεί. Για παράδειγμα, προγράμματα όπως το Skype, το Spotify κ.τ.λ. μπορείς να τα απενεργοποιήσεις και να τα ανοίγεις μόνο όταν τα χρειάζεσαι.

 1. Κάνε δεξί κλικ στο μενού της έναρξης
 2. Κάνε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση Εργασιών / Task Manager”
 3. Πάνε στην καρτέλα “Εκκίνηση / Startup”
 4. Απενεργοποίησε τα προγράμματα που δεν θέλεις να ανοίγουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Κάνε στη συνέχεια μια επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου ώστε να ανοίξει χωρίς τα έξτρα προγράμματα να τρέχουν.

5. Χρησιμοποίησε το Battery Optimizer για μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας

Αν και μπορούμε άφοβα να πούμε πως το εργαλείο της Microsoft στα Windows 10 είναι πολύ καλό στην εξοικονόμηση μπαταρίας, υπάρχουν προγράμματα τρίτων που κάνουν καλύτερη δουλειά.

Το Battery Optimizer έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για ένα σκοπό: να βελτιώσει τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου. Μόλις το εγκαταστήσεις, θα σου ζητήσει δικαιώματα για να σκανάρει το σύστημα σου και να δει με ποιον τρόπο μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια μπαταρίας του laptop. Στη συνέχεια, θα έχεις την επιλογή να απενεργοποιείς/ενεργοποιείς υπηρεσίες, εφαρμογές και προγράμματα που καταναλώνουν πολύ μπαταρία.

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στο laptop

Το πρόγραμμα θα σου παρέχει επίσης και αυτόματες ρυθμίσεις και θα σου δείξει πόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσεις στη μπαταρία σου αν τις ενεργοποιήσεις.

Εσύ με ποιον τρόπο αυξάνεις τη διάρκεια μπαταρίας στο laptop σου; Πιστεύεις πως ξεχάσαμε να προσθέσουμε κάποιο κόλπο; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows
Desktop Tools

Αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows

Η αυτόματη αλλαγή wallpaper (ταπετσαρίας) στην επιφάνεια εργασίας των Windows θα κρατάει συνεχώς ενδιαφέρον και διαφορετικό το λειτουργικό σου σύστημα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ορίσεις την αυτόματη αλλαγή wallpaper στα Windows,

Καταγραφή οθόνης του browser με το Loom extension
Desktop Tools

Καταγραφή οθόνης του browser με το Loom extension

Η καταγραφή οθόνης του browser είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να γίνει εύκολα με το Loom, ένα δωρεάν extension (πρόσθετο) για τον Google Chrome και όλους τους Chromium περιηγητές. Το Loom όμως

Καθαρισμός Υπολογιστή Πως να αυξήσεις την απόδοση των Windows
Desktop Tools

Καθαρισμός Υπολογιστή: Πως να αυξήσεις την απόδοση των Windows

Ο καθαρισμός υπολογιστή είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορείς να ακολουθήσεις με ορισμένα δωρεάν προγράμματα και εργαλεία για τα Windows. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα από τα παρακάτω προγράμματα λειτουργούν με αυτοματοποιημένους τρόπους, οπότε μετά

Οι καλύτερες Windows 10 εφαρμογές για το 2018
Desktop Tools

Οι καλύτερες Windows 10 εφαρμογές για το 2018

Από εφαρμογές άλλων λειτουργικών συστημάτων μέχρι και επαγγελματικές εφαρμογές καιρού, το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τα Windows 10 και το Windows Store. Με όλα αυτά κατά νου, δημιουργήσαμε μια λίστα με τις

Αφαίρεση του Adware από τα Windows (μια για πάντα)
Desktop Tools

Αφαίρεση Adware από τα Windows (pop-up διαφημίσεις)

Η αφαίρεση adware από τα Windows δεν είναι μια δύσκολή ή περίπλοκη διαδικασία, αλλά οι περισσότεροι χρήστες όχι μόνο δεν γνωρίζουν ποια βήματα να ακολουθήσουν, αλλά και τι σημαίνει η λέξη adware. Όταν αναφέρουμε πως

Δωρεάν εφαρμογές για παρακολούθηση των παιδιών
Δωρεάν εφαρμογές

Δωρεάν εφαρμογές για παρακολούθηση των παιδιών

Η παρακολούθηση των παιδιών σου μέσω εφαρμογών για Android ή iOS συσκευές είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα έπρεπε να απασχολεί ένα γονέα. Στον σημερινό κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο,

Spotify Premium για Φοιτητές - Πως να επωφεληθείς από την 50% έκπτωση της υπηρεσίας
Online Tools

Spotify Premium για Φοιτητές – Πως να επωφεληθείς από την 50% έκπτωση της υπηρεσίας

Η έκπτωση του Spotify Premium για φοιτητές είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες προσφορές που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να μειώσεις τα μηνιαία έξοδα για την Spotify συνδρομή σου στο 50 τοις εκατό. Αυτό

Δωρεάν Equalizers για τα Windows 10 για ισοστάθμιση των κομματιών
Desktop Tools

Δωρεάν Equalizers για τα Windows 10 για ισοστάθμιση των κομματιών

Αν είσαι λάτρης της μουσικής, παίζεις συνεχώς games ή απλά θέλεις να απολαμβάνεις καλύτερο ήχο στα Windows 10, τότε αυτοί οι δωρεάν equalizers είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι στο λειτουργικό σου σύστημα. Αυτοί οι equalizers θα βοηθήσουν

Επεξεργασία βίντεο στα Windows 10 με το Video Editor (Εναλλακτική του Windows Movie Maker)
Desktop Tools

Επεξεργασία βίντεο στα Windows 10 με το Video Editor (Εναλλακτική του Windows Movie Maker)

Το Windows Movie Maker ήταν ένα απλό, δωρεάν πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2012 και στη συνέχεια η Microsoft το αφαίρεσε από παντού. Τόσο τα Windows 8 όσο και τα Windows

Δεν ανοίγουν τα Windows - Εύκολες λύσεις διόρθωσης για υπολογιστές και laptops
Desktop Tools

Δεν ανοίγουν τα Windows – Εύκολες λύσεις διόρθωσης για υπολογιστές και laptops

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε στο Tsouk είναι, “Δεν ανοίγουν τα Windows, τι να κάνω για να τα φτιάξω και πως να σώσω τα αρχεία μου;” Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξεις

Πως να βάλεις μια λίστα στο Spotify ως ξυπνητήρι στο Android
Mobile

Πως να βάλεις μια λίστα στο Spotify ως ξυπνητήρι στο Android

Αν είσαι κάτοχος μιας Android συσκευής, έχεις πλέον την δυνατότητα να βάλεις μια λίστα στο Spotify ως ξυπνητήρι στο Android smartphone σου. Επέλεξε τα αγαπημένα σου κομμάτια, δημιούργησε μια λίστα με αυτά ή επέλεξε μια

Παναγιώτης Σακαλάκης
Περί Παναγιώτης Σακαλάκης 209 Άρθρα
Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ. Θα με βρεις επίσης και στο Inkstory.gr