Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Κάποιες Windows 10 συσκευές έρχονται με τη λειτουργία “Device Encryption”, αλλά αρκετοί υπολογιστές απαιτούν να πληρώσεις περίπου 100 δολάρια για να αγοράσεις το BitLocker στα Windows Pro για κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Αν δεν θέλεις να βάλεις το χέρι στη τσέπη, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το VeraCrypt, ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα το οποίο θα κρυπτογραφήσει τον σκληρό σου δίσκο, άσχετα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείς.

Η κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις την ασφάλεια των αρχείων σου από επιθέσεις και hacking. Ουσιαστικά η κρυπτογράφηση παίρνει τα αρχεία σου και τα περνάει σε τυχαία σημεία και χρειάζεσαι ένα μυστικό “κλειδί” για να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτά. Ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον σκληρό σου δίσκο, θα πρέπει να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης (μυστικό κλειδί) για να δει τι πραγματικά έχει μέσα ο δίσκος.

Το VeraCrypt είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εργαλείο το οποίο ενεργοποιεί την ολοκληρωτική κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις έναν κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Στη συνέχεια χρησιμοποιείς  τον υπολογιστή σου κανονικά. Το VeraCrypt θα τρέχει την κρυπτογράφηση στο παρασκήνιο των Windows και οτιδήποτε γίνεται δεν θα σε ενοχλεί απ’ το να κάνεις την δουλειά σου. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο για τα Windows 10, 8, 7, Vista και XP.

Το VeraCrypt είναι ένα project το οποίο βασίζεται στον κώδικα του παλιού TrueCrypt, το οποίο παρετήθηκε. Το VeraCrypt έρχεται με μια γκάμα από διορθωμένα προβλήματα και υποστήριξη για τους πιο σύγχρονους υπολογιστές με EFI partitions.

Πως να εγκαταστήσεις το VeraCrypt και πως να κάνεις κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου

Αρχικά, κατέβασε το πρόγραμμα από εδώ. Στη συνέχεια, τρέξε το πρόγραμμα και επέλεξε την επιλογή “Install”. Μπορείς να κρατήσεις τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης καθώς είναι οι ειδανικές. Οπότε, απλά πάτα next μέχρι να ξεκίνησει η εγκατάσταση.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Μόλις το VeraCrypt εγκατασταθεί, άνοιξε το μενού της έναρξης και τρέξε το “VeraCrypt“.

Κάνε κλικ στο System και στη συνέχεια στο Encrypt System Partition/Drive από το παράθυρο του VeraCrypt.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί αν θέλεις να επιλέξεις μεταξύ “Normal” ή “Hidden” κρυπτογράφηση συστήματος.

Η επιλογή “Normal” κρυπτογραφεί τα partitions του συστήματος ή τον δίσκο κανονικά. Όταν ανοίγεις τον υπολογιστή σου, θα χρειάζεται να προσθέτεις και τον κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσεις πρόσβαση. Κανένας δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία σου χωρίς αυτό τον κωδικό.

Η επιλογή “Hidden” δημιουργεί ένα κρυφό λειτουργικό σύστημα με το σήμα του VeraCrypt. Θα έχεις ένα “αληθινό” λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα είναι κρυμμένο, και ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως “δόλωμα”. Όταν θα ανοίγεις τον υπολογιστή σου, μπορείς να προσθέτεις τον κωδικό πρόσβασης σου για να μπουτάρεις στο κρυφό λειτουργικό σύστημα ή στο λειτουργικό σύστημα που έχεις ως “δόλωμα”. Για κάθε λειτουργικό θα έχεις διαφορετικό κωδικό πρόσβασης. Αν κάποιος σε αναγκάσει να του δώσεις πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία του συστήματος σου – λόγω εκβιασμού για παράδειγμα – μπορείς να του παρέχεις τον κωδικό πρόσβασης για το λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί ως “δόλωμα” και δεν θα μπορέσει να καταλάβει ποτέ πως υπάρχει και ένα κρυφό λειτουργικό σύστημα.

Από άποψη κρυπτογράφησης, η χρήση της “Normal” κρυπτογράφησης κρατάει τα αρχεία σου απλά ασφαλείς. Η “Hidden” επιλογή, παρόλα αυτά, κρατάει τα πάντα κρυπτογραφημένα με τη χρήση κωδικού πρόσβασης και παρέχει και ένα λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί ως δόλωμα για δύσκολες ή περίπλοκες περιπτώσεις.

Αν δεν είσαι σίγουρος για το ποια επιλογή να επιλέξεις, επέλεξε για αρχή το “Normal” και πάτα Next. Θα παρέχουμε αναλυτικά τα βήματα για το πως να δημιουργήσεις μια Normal κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου, καθώς αυτό ζητάνε και οι περισσότεροι χρήστες μας.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Μπορείς να επιλέξεις είτε την επιλογή “Encrypt the Windows system partition” είτε την επιλογή “Encrypt the whole drive”. Η απόφαση βρίσκεται καθαρά στα χέρια σου.

Αν το σύστημα των Windows βρίσκεται ολόκληρο σε ένα partition στον σκληρό και δεν είναι χωρισμένος σε πολλές κατατμήσεις, η επιλογή ουσιαστικά είναι η ίδια. Αλλά αν ο σκληρός σου δίσκος είναι χωρισμένος σε πολλές κατατμήσεις, ή πάνω από μια, τότε θα χρειαστεί να επιλέξεις το “Encrypt the whole drive”

Αν ο υπολογιστής σου έχει μόνο έναν σκληρό δίσκο χωρίς κατατμήσεις, τότε επέλεξε την επιλογή “Encrypt the Windows system partition”. και πάτα στο Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια, το VeraCrypt θα σε ρωτήσει πόσα εγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα έχεις στον υπολογιστή σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο ένα λειτουργικό σύστημα και μόνο ένα Single-Boot. Αν έχεις περισσότερα λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux για παράδειγμα, τότε επέλεξε με ποιο θέλεις να μπουτάρει ο υπολογιστής σου κάθε φορά που ανοίγει, επιλέγοντας το “Multi-Boot“. Εναλλακτικά επέλεξε την πρώτη επιλογή “Single-boot” και πάτα Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να επιλέξεις τον τύπο κρυπτογράφησης που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Καθώς υπάρχουν πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές, σου προτείνουμε να επιλέξεις με την προεπιλεγμένη επιλογή. Η “AES” κρυπτογράφηση με το “SHA-256” αλγόριθμο είναι δύο εξαιρετικές επιλογές.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να προσθέσεις έναν κωδικό πρόσβασης. Το VeraCrypt σου παρέχει μικρές σημειώσεις για να επιλέξεις έναν δυνατό κωδικό πρόσβασης. Ένας απλός κωδικός πρόσβασης δεν θα αποτρέψει τον σκληρό σου δίσκο απ’ το να χακαριστεί.

Το εργαλείο προτείνει να χρησιμοποιήσεις έναν κωδικό πρόσβασης με πάνω από 20 χαρακτήρες. Μπορείς να βάλεις έναν που έχει μέχρι και 64 χαρακτήρες. Ο ιδανικός κωδικός είναι αυτός που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μεταξύ χαρακτήρων, εκ των οποίων θα υπάρχουν μικρά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Αν ποτέ χάσεις ή ξεχάσεις τον κωδικό θα χάσεις όλα σου τα αρχεία, οπότε φρόντισε να τον θυμάσαι ή σημείωσε τον κάπου.

Επέλεξε οποιαδήποτε από τις παρακάτω επιλογές επιθυμείς και πάτα Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt  θα σου ζητήσει να κουνήσεις το ποντίκι (το βελάκι πιο συγκεκριμένα) μέσα στο παράθυρο που εμφάνισε. Χρησιμοποιεί διάφορες κινήσεις στην τύχη για να αυξήσει τη δύναμη της κρυπτογράφησης. Μόλις το ολοκληρώσεις, πάτα στο Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το πρόγραμμα θα σε ενημερώνει πως έχει δημιουργήσει τους κωδικούς της κρυπτογράφησης και άλλα δεδομένα που χρειάζεται. Κάνε κλικ στο Next για να συνεχίσεις.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα σου ζητήσει να δημιουργήσεις ένα Rescue Disk image αρχείο προτού συνεχίσεις.

Αν ο bootloader ή άλλα δεδομένα καταστραφούν, θα χρειαστεί να μπουτάρεις από το rescue δίσκο για να αποκρυπτογραφήσεις και να αποκτήσεις πρόσβαση ξανά στα αρχεία σου. Το αρχείο αυτό θα περιλαμβάνει επίσης αντίγραφα ασφαλείας από οτιδήποτε έχεις στο σύστημα σου, οπότε είναι κι ένας καλό τρόπος για να κρατάς backups.

Έχε κατά νου πως πάλι θα χρειαστεί να προσθέσεις τον κωδικό πρόσβασης σου για να επαναφέρεις το rescue δίσκο. Χωρίς αυτόν, έχεις χάσει όλα σου τα αρχεία. Το VeraCrypt θα δημιουργήσει το rescue ISO αρχείο στην τοποθεσία C:\Users\NAME\Documents\VeraCrypt Rescue Disk.iso.

Σιγουρέψου πως έχεις κρατήσει το συγκεκριμένο αρχείο σε κάποιο εξωτερικό δίσκο ή ακόμα και σε κάποια cloud υπηρεσία έτσι ώστε να σιγουρευτείς πως ότι κι αν γίνει, τα αρχεία σου θα παραμείνουν άθικτα.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια, θα ρωτηθείς για ποιο “wipe mode” θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Αν έχεις ευαίσθητα δεδομένα στον δίσκο σου και φοβάσαι πως κάποια στιγμή κάποιος θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει τον δίσκο και να βρει αυτά τα δεδομένα, τότε επέλεξε το “1-pass (random data)” για να κρύψεις τα προσωπικά σου δεδομένα με άλλα τυχαία δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία αποκρυπτογράφησεις γίνεται σχεδόν απίθανη να επιτύχει.

Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό, τότε επέλεξε την επιλογή “None (fastest)”. Αν δεν κάνεις wipe τον δίσκο, τότε η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα γρήγορη.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα επιβεβαιώσει στη συνέχεια πως όλα λειτουργούν σωστά προτού προχωρήσει στην κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Κάνε κλικ στο “Test” και το VeraCrypt θα εγκαταστήσει το VeraCrypt Bootloader στον υπολογιστή σου και στη συνέχεια θα χρειαστεί να τον επανεκκινήσεις. Θα χρειαστεί να προσθέσεις τον κωδικό πρόσβασης σου μόλις ανοίξει ο υπολογιστής.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα σου εμφανίσει ορισμένες πληροφορίες για το τι να κάνεις στην περίπτωση που τα Windows δεν ανοίξουν. Αν τα Windows δεν εκκινηθούν σωστά, τότε κάνει επαννεκίνηση τον υπολογιστή σου και πάτα το “Esc” κουμπί στο πληκτρολόγιο σου για να ανοίξει το bootloader του VeraCrypt. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα Windows και θα σε ρωτήσουν αν θέλέις να απεγκαταστήσεις το VeraCrypt bootloader.

Αν αυτός ο τρόπος δεν διορθώσει το πρόβλημα, τότε πρόσθεσε το rescue δίσκο στον υπολογιστή σου και μπούταρε από αυτό. Επέλεξε την επιλογή Repair Options και Restore Original System Loader.

Στη συνέχεια κάνε κλικ στο “OK” και στο “Yes” για να γίνει επανεκκίνηση και είσαι έτοιμος.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Θα χρειαστεί να προσθέσεις τον κωδικό πρόσβασης σου μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής. Αν δεν πρόσθεσες και κάποιο PIM αριθμό, τότε απλά πάτα Enter για να δεχτεί την προεπιλογή.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Κάνε σύνδεση στον υπολογιστή σου μόλις εμφανιστεί η σελίδα καλωσορίσματος. Θα δεις ένα παράθυρο το οποίο θα αναφέρει πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Το VeraCrypt προτείνει να κρατάς αρχεία backup από τα κρυπτογραφημένα σου αρχεία. Αν το σύστημα χάσει την ισχύ του ή κρασάρει, ορισμένα από τα αρχεία μπορεί να καταστραφούν. Είναι πάντα απαραίτητο να κρατάς backups αρχεία από τα σημαντικά σου αρχεία, κυρίως προτού προχωρήσεις στην κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου.

Κάνε κλικ στο “Encrypt” για να συνεχίσεις.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα σου παρέχει στη συνέχεια ορισμένες πληροφορίες. Μόλις το κάνει, θα προχωρήσει με τη διαδικασία της κρυπτογράφησης.

Μόλις η κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου ολοκληρωθεί, ο δίσκος σου θα έχει κρυπτογραφηθεί και θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τον κωδικό πρόσβασης σου κάθε φορά που θα ξεκινάς τον υπολογιστή.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Αν θελήσεις στο μέλλον να αφαιρέσεις την κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου, άνοιξε το VeraCrypt και κάνε κλικ στο System και  Permanently Decrypt System Partition/Drive.


Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δημιουργία λογοτύπου με το DesignEvo (Δωρεάν) | Tsouk.gr
Web

Δημιουργία λογοτύπου με το DesignEvo

Η κατοχή ενός σωστού λογότυπου είναι πολύ σημαντική τόσο για ιδιώτες όσο και για τις εταιρείες-οργανισμούς καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην επωνυμία. Ωστόσο, η πρόσληψη ενός σχεδιαστή για τη δημιουργία λογοτύπου μπορεί να είναι πολύ

Ακατάσχετος λογαριασμός - Πως το δηλώνουμε στο Τaxisnet
Web

Ακατάσχετος λογαριασμός – Πως το δηλώνουμε στο Τaxisnet

Αυτή την στιγμή, ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη ελπίδα εκατομμυρίων Ελλήνων απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά χρέη. Μέσα από το Taxisnet καθένας έχει τη δυνατότητα να δηλώσει τον λογαριασμό του ως ακατάσχετο γρήγορα

Τεχνολογία

Αργεί το laptop ή ο υπολογιστής σου; Να πως να το κάνεις πιο γρήγορο

Αν αργεί το laptop ή ο υπολογιστής σου ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως όταν σερφάρεις στο διαδίκτυο για παράδειγμα, ή αναρωτιέσαι αν υπάρχει τρόπος να το κάνεις πιο γρήγορο, τότε σου έχουμε ορισμένες

Games

Τα 5 καλύτερα video games για να λιώσετε αυτό το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι ήρθε για τα καλά! με τα 5 καλύτερα video games. Αλλά εν μέσω του ζεστού καιρού, μερικές φορές δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να κλείνεσαι στο γραφείο σου με φουλ το αιρ

η Apple ενδέχεται να κυκλοφορήσει τρία νέα iPhone το 2018
Διάφορα

Η Apple ενδέχεται να κυκλοφορήσει τρία νέα iPhone το 2018

Εαν η τιμή εκκίνησης των 1.200€ σας έκανε να παραλείψετε το iPhone X, ίσως κάνατε την σωστή κίνηση!Φέτος θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε το full screen iPhone σας στην τιμή των 600€, σύμφωνα με

Τι είναι το Bluetooth 5; Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για τη νέα τεχνολογία
Τεχνολογία

Τι είναι το Bluetooth 5; Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για τη νέα τεχνολογία

Σε αντίθεση με τους υπέρυθρες που εξαφανίστηκαν πριν χρόνια, το Bluetooth 5 είναι η νέα ανανεωμένη έκδοση που ήρθε για να μείνει και να βελτιώσει κάθε ασύρματη τεχνολογία που επρόκειτο να κυκλοφορήσει στο σύντομο μέλλον.

5 οικονομικά drones για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών
Προσφορές

5 οικονομικά drones για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών

Τα τελευταία χρόνια τα drones έχουν κεντρίσει τη προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων χάρη στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και τις δυνατότητες που παρέχουν για την καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών. Επίσης, είναι απίστευτα διασκεδαστικά και όλοι

Xiaomi Mi Notebook Air - Ένα laptop που στοχεύει σε κάθε χρήση
Reviews

Xiaomi Mi Notebook Air – Ένα laptop που στοχεύει σε κάθε χρήση

Το Xiaomi Mi Notebook Air ήρθε για να ανταγωνιστεί τα laptops των γνωστότερων και μεγαλύτερων εταιρειών και να καλύψει τις βασικές ανάγκες κάθε μέσου και ειδικευμένου χρήστη. Με σχεδιασμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από

Τα καλύτερα ποντίκια για υπολογιστή κάτω των 10 ευρώ
Προσφορές

Τα καλύτερα ποντίκια για υπολογιστή κάτω των 10 ευρώ

Τα ποντίκια είναι ένα από τα πιο βασικά και σημαντικά θέματα για έναν κάτοχο υπολογιστή. Αν το ποντίκι δεν κάθεται σωστά στο χέρι σου, δεν έχει καλό σχεδιασμό και σου κάνει “παιχνίδια” εμφανίζοντας διάφορα προβλήματα,

Απενεργοποίηση ήχων του συστήματος στα Windows 10
Desktop Tools

Απενεργοποίηση ήχων του συστήματος στα Windows 10

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft από τα συνεχόμενα “μπιπς” που ακούγονται. Ευτυχώς, η απενεργοποίηση ήχων του συστήματος στα Windows 10 είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Αν έχεις βαρεθεί να

Blackview S8 4G Phablet - Ένα παντοδύναμο αλλά οικονομικό smartphone
Προσφορές

Blackview S8 4G Phablet – Ένα παντοδύναμο αλλά οικονομικό smartphone

Το Blackview S8 είναι από αυτά τα smartphones που μπορείς να αγοράσεις με κάτω από 200 ευρώ και στη συνέχεια να τα κάνεις αναμέτρηση με άλλες πανάκριβες ναυαρχίδες από γνωστές εταιρείες που πουλάνε περισσότερο όνομα παρά

Τσάντες πλάτης για laptops - Τα καλύτερα οικονομικότερα backpack
Προσφορές

Τσάντες πλάτης για laptops – Τα καλύτερα οικονομικότερα backpack

Οι καλές τσάντες πλάτης για laptops θα σε σώσουν από πολύ κούραση και πόνο στους ώμους όταν κουβαλάς και το laptop αλλά και διάφορα άλλα πράγματα μαζί σου για πολλές ώρες. Οι τσάντες ώμου είναι

Βασίλης Καρασταμάτης
Περί Βασίλης Καρασταμάτης 13 Άρθρα
Όλα με ένα κλικ