Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Κάποιες Windows 10 συσκευές έρχονται με τη λειτουργία «Device Encryption», αλλά αρκετοί υπολογιστές απαιτούν να πληρώσεις περίπου 100 δολάρια για να αγοράσεις το BitLocker στα Windows Pro για κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Αν δεν θέλεις να βάλεις το χέρι στη τσέπη, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το VeraCrypt, ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα το οποίο θα κρυπτογραφήσει τον σκληρό σου δίσκο, άσχετα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείς.

Η κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις την ασφάλεια των αρχείων σου από επιθέσεις και hacking. Ουσιαστικά η κρυπτογράφηση παίρνει τα αρχεία σου και τα περνάει σε τυχαία σημεία και χρειάζεσαι ένα μυστικό «κλειδί» για να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτά. Ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον σκληρό σου δίσκο, θα πρέπει να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης (μυστικό κλειδί) για να δει τι πραγματικά έχει μέσα ο δίσκος.

Το VeraCrypt είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εργαλείο το οποίο ενεργοποιεί την ολοκληρωτική κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις έναν κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Στη συνέχεια χρησιμοποιείς  τον υπολογιστή σου κανονικά. Το VeraCrypt θα τρέχει την κρυπτογράφηση στο παρασκήνιο των Windows και οτιδήποτε γίνεται δεν θα σε ενοχλεί απ’ το να κάνεις την δουλειά σου. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο για τα Windows 10, 8, 7, Vista και XP.

Το VeraCrypt είναι ένα project το οποίο βασίζεται στον κώδικα του παλιού TrueCrypt, το οποίο παρετήθηκε. Το VeraCrypt έρχεται με μια γκάμα από διορθωμένα προβλήματα και υποστήριξη για τους πιο σύγχρονους υπολογιστές με EFI partitions.

Πως να εγκαταστήσεις το VeraCrypt και πως να κάνεις κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου

Αρχικά, κατέβασε το πρόγραμμα από εδώ. Στη συνέχεια, τρέξε το πρόγραμμα και επέλεξε την επιλογή «Install». Μπορείς να κρατήσεις τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης καθώς είναι οι ειδανικές. Οπότε, απλά πάτα next μέχρι να ξεκίνησει η εγκατάσταση.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Μόλις το VeraCrypt εγκατασταθεί, άνοιξε το μενού της έναρξης και τρέξε το «VeraCrypt«.

Κάνε κλικ στο System και στη συνέχεια στο Encrypt System Partition/Drive από το παράθυρο του VeraCrypt.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί αν θέλεις να επιλέξεις μεταξύ «Normal» ή «Hidden» κρυπτογράφηση συστήματος.

Η επιλογή «Normal» κρυπτογραφεί τα partitions του συστήματος ή τον δίσκο κανονικά. Όταν ανοίγεις τον υπολογιστή σου, θα χρειάζεται να προσθέτεις και τον κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσεις πρόσβαση. Κανένας δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία σου χωρίς αυτό τον κωδικό.

Η επιλογή «Hidden» δημιουργεί ένα κρυφό λειτουργικό σύστημα με το σήμα του VeraCrypt. Θα έχεις ένα «αληθινό» λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα είναι κρυμμένο, και ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως «δόλωμα». Όταν θα ανοίγεις τον υπολογιστή σου, μπορείς να προσθέτεις τον κωδικό πρόσβασης σου για να μπουτάρεις στο κρυφό λειτουργικό σύστημα ή στο λειτουργικό σύστημα που έχεις ως «δόλωμα». Για κάθε λειτουργικό θα έχεις διαφορετικό κωδικό πρόσβασης. Αν κάποιος σε αναγκάσει να του δώσεις πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία του συστήματος σου – λόγω εκβιασμού για παράδειγμα – μπορείς να του παρέχεις τον κωδικό πρόσβασης για το λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί ως «δόλωμα» και δεν θα μπορέσει να καταλάβει ποτέ πως υπάρχει και ένα κρυφό λειτουργικό σύστημα.

Από άποψη κρυπτογράφησης, η χρήση της «Normal» κρυπτογράφησης κρατάει τα αρχεία σου απλά ασφαλείς. Η «Hidden» επιλογή, παρόλα αυτά, κρατάει τα πάντα κρυπτογραφημένα με τη χρήση κωδικού πρόσβασης και παρέχει και ένα λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί ως δόλωμα για δύσκολες ή περίπλοκες περιπτώσεις.

Αν δεν είσαι σίγουρος για το ποια επιλογή να επιλέξεις, επέλεξε για αρχή το «Normal» και πάτα Next. Θα παρέχουμε αναλυτικά τα βήματα για το πως να δημιουργήσεις μια Normal κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου, καθώς αυτό ζητάνε και οι περισσότεροι χρήστες μας.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Μπορείς να επιλέξεις είτε την επιλογή “Encrypt the Windows system partition” είτε την επιλογή “Encrypt the whole drive”. Η απόφαση βρίσκεται καθαρά στα χέρια σου.

Αν το σύστημα των Windows βρίσκεται ολόκληρο σε ένα partition στον σκληρό και δεν είναι χωρισμένος σε πολλές κατατμήσεις, η επιλογή ουσιαστικά είναι η ίδια. Αλλά αν ο σκληρός σου δίσκος είναι χωρισμένος σε πολλές κατατμήσεις, ή πάνω από μια, τότε θα χρειαστεί να επιλέξεις το “Encrypt the whole drive”

Αν ο υπολογιστής σου έχει μόνο έναν σκληρό δίσκο χωρίς κατατμήσεις, τότε επέλεξε την επιλογή “Encrypt the Windows system partition”. και πάτα στο Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια, το VeraCrypt θα σε ρωτήσει πόσα εγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα έχεις στον υπολογιστή σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο ένα λειτουργικό σύστημα και μόνο ένα Single-Boot. Αν έχεις περισσότερα λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux για παράδειγμα, τότε επέλεξε με ποιο θέλεις να μπουτάρει ο υπολογιστής σου κάθε φορά που ανοίγει, επιλέγοντας το «Multi-Boot«. Εναλλακτικά επέλεξε την πρώτη επιλογή «Single-boot» και πάτα Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να επιλέξεις τον τύπο κρυπτογράφησης που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Καθώς υπάρχουν πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές, σου προτείνουμε να επιλέξεις με την προεπιλεγμένη επιλογή. Η «AES» κρυπτογράφηση με το «SHA-256» αλγόριθμο είναι δύο εξαιρετικές επιλογές.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να προσθέσεις έναν κωδικό πρόσβασης. Το VeraCrypt σου παρέχει μικρές σημειώσεις για να επιλέξεις έναν δυνατό κωδικό πρόσβασης. Ένας απλός κωδικός πρόσβασης δεν θα αποτρέψει τον σκληρό σου δίσκο απ’ το να χακαριστεί.

Το εργαλείο προτείνει να χρησιμοποιήσεις έναν κωδικό πρόσβασης με πάνω από 20 χαρακτήρες. Μπορείς να βάλεις έναν που έχει μέχρι και 64 χαρακτήρες. Ο ιδανικός κωδικός είναι αυτός που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μεταξύ χαρακτήρων, εκ των οποίων θα υπάρχουν μικρά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Αν ποτέ χάσεις ή ξεχάσεις τον κωδικό θα χάσεις όλα σου τα αρχεία, οπότε φρόντισε να τον θυμάσαι ή σημείωσε τον κάπου.

Επέλεξε οποιαδήποτε από τις παρακάτω επιλογές επιθυμείς και πάτα Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt  θα σου ζητήσει να κουνήσεις το ποντίκι (το βελάκι πιο συγκεκριμένα) μέσα στο παράθυρο που εμφάνισε. Χρησιμοποιεί διάφορες κινήσεις στην τύχη για να αυξήσει τη δύναμη της κρυπτογράφησης. Μόλις το ολοκληρώσεις, πάτα στο Next.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το πρόγραμμα θα σε ενημερώνει πως έχει δημιουργήσει τους κωδικούς της κρυπτογράφησης και άλλα δεδομένα που χρειάζεται. Κάνε κλικ στο Next για να συνεχίσεις.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα σου ζητήσει να δημιουργήσεις ένα Rescue Disk image αρχείο προτού συνεχίσεις.

Αν ο bootloader ή άλλα δεδομένα καταστραφούν, θα χρειαστεί να μπουτάρεις από το rescue δίσκο για να αποκρυπτογραφήσεις και να αποκτήσεις πρόσβαση ξανά στα αρχεία σου. Το αρχείο αυτό θα περιλαμβάνει επίσης αντίγραφα ασφαλείας από οτιδήποτε έχεις στο σύστημα σου, οπότε είναι κι ένας καλό τρόπος για να κρατάς backups.

Έχε κατά νου πως πάλι θα χρειαστεί να προσθέσεις τον κωδικό πρόσβασης σου για να επαναφέρεις το rescue δίσκο. Χωρίς αυτόν, έχεις χάσει όλα σου τα αρχεία. Το VeraCrypt θα δημιουργήσει το rescue ISO αρχείο στην τοποθεσία C:\Users\NAME\Documents\VeraCrypt Rescue Disk.iso.

Σιγουρέψου πως έχεις κρατήσει το συγκεκριμένο αρχείο σε κάποιο εξωτερικό δίσκο ή ακόμα και σε κάποια cloud υπηρεσία έτσι ώστε να σιγουρευτείς πως ότι κι αν γίνει, τα αρχεία σου θα παραμείνουν άθικτα.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Στη συνέχεια, θα ρωτηθείς για ποιο «wipe mode» θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Αν έχεις ευαίσθητα δεδομένα στον δίσκο σου και φοβάσαι πως κάποια στιγμή κάποιος θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει τον δίσκο και να βρει αυτά τα δεδομένα, τότε επέλεξε το “1-pass (random data)” για να κρύψεις τα προσωπικά σου δεδομένα με άλλα τυχαία δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία αποκρυπτογράφησεις γίνεται σχεδόν απίθανη να επιτύχει.

Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό, τότε επέλεξε την επιλογή “None (fastest)”. Αν δεν κάνεις wipe τον δίσκο, τότε η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα γρήγορη.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα επιβεβαιώσει στη συνέχεια πως όλα λειτουργούν σωστά προτού προχωρήσει στην κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου. Κάνε κλικ στο «Test» και το VeraCrypt θα εγκαταστήσει το VeraCrypt Bootloader στον υπολογιστή σου και στη συνέχεια θα χρειαστεί να τον επανεκκινήσεις. Θα χρειαστεί να προσθέσεις τον κωδικό πρόσβασης σου μόλις ανοίξει ο υπολογιστής.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα σου εμφανίσει ορισμένες πληροφορίες για το τι να κάνεις στην περίπτωση που τα Windows δεν ανοίξουν. Αν τα Windows δεν εκκινηθούν σωστά, τότε κάνει επαννεκίνηση τον υπολογιστή σου και πάτα το «Esc» κουμπί στο πληκτρολόγιο σου για να ανοίξει το bootloader του VeraCrypt. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα Windows και θα σε ρωτήσουν αν θέλέις να απεγκαταστήσεις το VeraCrypt bootloader.

Αν αυτός ο τρόπος δεν διορθώσει το πρόβλημα, τότε πρόσθεσε το rescue δίσκο στον υπολογιστή σου και μπούταρε από αυτό. Επέλεξε την επιλογή Repair Options και Restore Original System Loader.

Στη συνέχεια κάνε κλικ στο «OK» και στο «Yes» για να γίνει επανεκκίνηση και είσαι έτοιμος.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Θα χρειαστεί να προσθέσεις τον κωδικό πρόσβασης σου μόλις ξεκινήσει ο υπολογιστής. Αν δεν πρόσθεσες και κάποιο PIM αριθμό, τότε απλά πάτα Enter για να δεχτεί την προεπιλογή.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Κάνε σύνδεση στον υπολογιστή σου μόλις εμφανιστεί η σελίδα καλωσορίσματος. Θα δεις ένα παράθυρο το οποίο θα αναφέρει πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Το VeraCrypt προτείνει να κρατάς αρχεία backup από τα κρυπτογραφημένα σου αρχεία. Αν το σύστημα χάσει την ισχύ του ή κρασάρει, ορισμένα από τα αρχεία μπορεί να καταστραφούν. Είναι πάντα απαραίτητο να κρατάς backups αρχεία από τα σημαντικά σου αρχεία, κυρίως προτού προχωρήσεις στην κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου.

Κάνε κλικ στο «Encrypt» για να συνεχίσεις.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Το VeraCrypt θα σου παρέχει στη συνέχεια ορισμένες πληροφορίες. Μόλις το κάνει, θα προχωρήσει με τη διαδικασία της κρυπτογράφησης.

Μόλις η κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου ολοκληρωθεί, ο δίσκος σου θα έχει κρυπτογραφηθεί και θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τον κωδικό πρόσβασης σου κάθε φορά που θα ξεκινάς τον υπολογιστή.

Κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου στα Windows με το VeraCrypt

Αν θελήσεις στο μέλλον να αφαιρέσεις την κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου, άνοιξε το VeraCrypt και κάνε κλικ στο System και  Permanently Decrypt System Partition/Drive.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Χρειάζεσαι βοήθεια πάνω σε τεχνικά θέματα; Κάνε την ερώτηση σου στη σελίδα 'Ερωτήσεις και Απαντήσεις' του Tsouk.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν εφαρμογές για αλλαγή φωνής στο κινητό
Mobile

Δωρεάν εφαρμογές για αλλαγή φωνής στο κινητό

Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές για αλλαγή φωνής στο κινητό. Κάθε μια παρέχει διαφορετικούς τρόπους, χαρακτηριστικά και επιλογές για να αλλάξεις την φωνή σου και να την κάνεις πιο διασκεδαστική. Αν και οι περισσότερες εφαρμογές που

Google Chrome Flags που αξίζει να ενεργοποιήσεις
Διάφορα

Google Chrome Flags που αξίζει να ενεργοποιήσεις

Τα Google Chrome Flags (σημαίες) είναι ουσιαστικά διάφορα κριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μπορείς να ενεργοποιήσεις, καθένα ξεχωριστά, ώστε να αποκτήσεις περισσότερη ταχύτητα και νέες επιλογές στον αγαπημένη σου web browser. Ο Google Chrome είναι αναμφισβήτητα

Windows Sandbox - Τρέξε τα Windows εικονικά
Desktop Tools

Windows Sandbox – Τρέξε τα Windows εικονικά

Με την έκδοση 1903 των Windows 10, η Microsoft παρουσίασε το Windows Sandbox, ένα εργαλείο για να τρέχεις τα Windows 10 μέσα στα Windows, εντελώς εικονικά, όπως γινόταν τόσα χρόνια με άλλα παρόμοια εργαλεία όπως

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10
Desktop Tools

Πως να ενεργοποιήσεις το Header στις Ρυθμίσεις των Windows 10

Στα Windows 10, ξεκινώντας με την έκδοση 1903, ή αλλιώς την Ενημέρωση Μαΐου, υπάρχει το νέο Header στις Ρυθμίσεις, το οποίο σου παρέχει ορισμένες έξτρα επιλογές. Παρόλα αυτά, το νέο Header στις Ρυθμίσεις για αρκετούς

Dark Mode στο Facebook Messenger: Νυχτερινή Λειτουργία
Mobile

Ενεργοποίηση του Dark Mode στο Facebook Messenger

Το Dark Mode στο Facebook Messenger (Νυχτερινή Λειτουργία) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις τον σχεδιασμό της εφαρμογής εντελώς δωρεάν και σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Το Dark Mode αποτελεί πλέον τη νέα μόδα σχεδιασμού

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10 1
Desktop Tools

Πως να δεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10

Ορισμένες εφαρμογές καταναλώνουν πολύ ίντερνετ στα Windows 10, οπότε αν έχεις περιορισμένο ίντερνετ ή χρησιμοποιείς σύνδεση με δεδομένα, τότε καλό είναι να διακόπτεις την λειτουργία των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείς. Αν έχεις παρατηρήσει χαμηλή ταχύτητα

Microsoft Edge Chromium - Κατέβασμα και εγκατάσταση
Desktop Tools

Microsoft Edge Chromium – Κατέβασμα και εγκατάσταση

Ο Microsoft Edge Chromium είναι ο νέος web browser (περιηγητής) της Microsoft που βασίζεται στο Chromium και μπορείς να κατεβάσεις την Developer ή Canary έκδοση για να το εγκαταστήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Τον περασμένο

Intel Graphics Command Center - Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers
Desktop Tools

Intel Graphics Command Center – Δωρεάν εφαρμογή για ενημέρωση των drivers

Το Intel Graphics Command Center είναι η νέα δωρεάν εφαρμογή για τα Windows 10 από την Intel, η οποία ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεις τα drivers, αλλάζεις τις ρυθμίσεις της

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές
Τεχνολογία

Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Linux είναι τόσο καταπληκτικό, είναι χάρη στις εκατοντάδες δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του. Για παράδειγμα, το Linux μπορείς να τρέξει σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς,

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7
Desktop Tools

Πως να κάνεις τα Windows 10 σαν τα Windows 7

Τα Windows 10 είναι μια τεράστια βελτίωση των Windows 7, αλλά επειδή παρέχει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σχεδιασμός του είναι ιδανικός για όλους. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί χρήστες αναζητούν να βρουν

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows
Τεχνολογία

Δύο οθόνες σε ένα PC μέσω των Windows

Αν θέλεις να έχεις δύο οθόνες σε ένα PC ή laptop, τότε θα χρειαστεί να κάνεις την εγκατάσταση διπλής οθόνης στα Windows. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη και παίρνει μόλις μερικά λεπτά για να

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive
Desktop Tools

Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

Αν ψάχνεις έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive έτσι ώστε οτιδήποτε και αν γίνει να έχεις πάντα τα αρχεία σου ασφαλές, τότε ο παρακάτω τρόπος είναι ακριβώς

Περί Βασίλης Καρασταμάτης 19 Άρθρα
.